Amerika zabilježila gotovo milion slučajeva korone u jednome danu

1
Hina
Amerika zabilježila gotovo milion slučajeva korone u jednome danu
FOTO: EPA / Protekle sedmice zabilježeno je više od 325.000 zaražene djece

Sjedinjene Američke Države zabilježile su u ponedjeljak gotovo milion novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše na svijetu i gotovo dvostruko više od najvećega broja dosegnutog prošle sedmice, dok vrlo zarazna varijanta omikron ne pokazuje znakove usporavanja.

Broj hospitaliziranih pacijenata povećao se za gotovo 50 posto u protekloj sedmici i sada ih je više od 100.000 te je prvi put prijeđen prag dosegnut prije godinu dana, pokazala je Reutersova analiza.

Tokom protekse sedmice prosječan broj novozaraženih bio je 486.000 na dan, a taj se broj za sedam dana udvostručio. Među 978.856 novozaraženih u ponedjeljak ubrojeni su i neki slučajevi od subote i nedjelje, s obzirom na to da mnoge države vikendom ne daju izvještaje.

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Prosječan broj umrlih od covida u SAD-u je i dalje prilično stabilan i kreće se oko 1.300 na dan.

Prema podacima Američke akademije za pedijatriju i Udruženje dječjih bolnica, protekle sedmice zabilježeno je više od 325.000 zaražene djece, što je gotovo dvostruko više nego prije dvije sedmice.

Omikron varijanta se, kako se čini, mnogo lakše prenosi od prethodnih varijanti virusa. Procjenjuje se da je 95.4 posto novozaraženih nakon 1. januara u SAD-u zaraženo omikronom.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je u utorak da omikron za sada izaziva blaže oblike bolesti. Ipak, zdravstveni dužnosnici upozoravaju na to da broj zaraženih omikronom ugrožava bolnički sistem, koji je već opterećen brojem oboljelih od COVID-a, uglavnom nevakcinisanih osoba.

Bijela kuća u utorak je saopćila da Bidenova administracija finalizira ugovore za 500 miliona brzih testova na koronavirus koje planira besplatno podijeliti Amerikancima kako bi se smanjio pritisak na punktove za testiranje. Osim toga, administracija je udvostručila narudžbu za Pfizerov antiviralni lijek protiv COVID-a.

Zdravstveni dužnosnici naglašavaju da su vakcinisanje i booster doze i dalje najbolji način izbjegavanja teških oblika bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije