Amerika će morati da igra kako Kina svira

Radiosarajevo.ba
Amerika će morati da igra kako Kina svira
Foto: EPA-EFE / Kina: Kako će reagirati na pritisak iz SAD-a?
Poslije tenzija i trgovinskog rata, Amerika će morati da pleše kako Kina bude igrala, kaže investitor Peter Schiff.

Novo zahlađenje u američko-kineskom trgovinskom ratu usljed hapšenja šefice Huaveja može samo da se vrati kao bumerang u Washington, pošto Peking ima adut, upozorio je ovaj ugledni ekonomista i broker, prenosi RT.com.

Schiff, koji je i izvršni direktor EPC, ima mračne prognoze kada je riječ o “pokušaju SAD da nametne drugima da žive po njenim pravilima”.

Peking, kaže on, neće sjediti u ovoj situaciji skrštenih ruku i njihov kontraodgovor može da utječe na američku ekonomiju.

"Mislim da ovo ima mnogo veće i šire posljedice … Dugoročno, ovo će potkopati dolar i njegovu ulogu kao rezervnu valutu. A kada to krene, to znači da će biti pogođen i američki životni standard, jer će se urušiti", rekao je on.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi Washington trebalo da razmisli dvaput prije nego što se suoči sa Kinom, kaže Schiff.

Prije svega, stanje na tržištu je "period medvjeda" uprkos tome što niko ne želi priznati tu činjenicu.

U suprotnom vijesti o hapšenju Meng Wanzhou ne bi utjecale tako na berze, objasnio je investitor.

Drugo, SAD su u mnogo slabijoj poziciji u odnosu na Peking, a ogroman trgovinski deficit sa Kinom ne daje Washingtonu prednost.

"Mislim da je činjenica da nam (Kina) snabdijeva svu ovu robu koja našoj ekonomiji treba, a činjenica je i da imaju mnogo naših obveznica i nastavljaju da nam daju puno novca, mislim da oni sviraju i da mi moramo da plešemo uz taj ritam", metaforičan je Schiff.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije