Bijela kuća / Američki zvaničnik objavio: Sunčeva svjetlost uništava koronavirus!

24. 04. 2020. u 11:35:00 Fena

Shares: 0

Sunčeva svjetlost brzo uništava novi koronavirus, sudeći po novoj studiji koju je objavio američki zvaničnik, dajući nadu da bi se širenje virusa moglo usporiti tokom ljeta.

William Bryan, savjetnik za nauku i tehhnologiju u ministarstvu domovinske sigurnosti, izjavio je novinarima u Bijeloj kući da su naučnici koji rade za vladu ustanovili da ultravioletni zraci imaju moćne posljedice po virus.

"Naše najbitnije zapažanje do sada je moćna uloga koju ima sunčeva svjetlost u uništavanju virusa na površinama i u zraku. Uočili smo slične efekte i od rasta temperatura i vlažnosti, koji su generalno nepovoljni za virus", kazao je Bryan.

Američki naučnik zaključio je da će ljetni uslovi "stvoriti uslove za smanjenje prisutnosti virusa".

On je, međutim, upozorio da smanjenje širenja virusa ne znači da će taj patogen biti u potpunosti eliminiran i da se mjere društvenog distanciranja ne mogu u potpunosti ukinuti.

"Bilo bi neodgovorno od nas reći kako smatramo da će ljetno vrijeme u potpunosti i trajno uništiti virus, i da ljudi trebaju ignorirati te preporuke", kazao je Bryan, prenosi AFP.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA