Američki senatori najavljuju sporazum o kontroli oružja u SAD

0
Radiosarajevo.ba
Američki senatori najavljuju sporazum o kontroli oružja u SAD
Foto: whitehouse.gov / Senat

Dvostranačka grupa senatora u SAD najavila je u nedjelju sporazum o principu zakona o sigurnosti oružja, koji uključuje "potrebne resurse za mentalno zdravlje, poboljšava sigurnost u školi i podršku učenicima i pomaže da se opasni kriminalci i oni koji su proglašeni mentalno bolesnima ne mogu kupiti oružje", navode u saopštenju.

Konkretno, najava uključuje podršku 10 republikanskih senatora, što bi prijedlogu dalo dovoljnu podršku da se savlada senatski filibuster. Sporazum je značajan s obzirom na to koliko su zakonodavci podijeljeni oko pitanja oružja, ali stvarni zakonski tekst još nije napisan.

Prijedlog uključuje podršku državnim nalozima za intervenciju u kriznim situacijama, finansiranje resursa za sigurnost škola, poboljšani proces pregleda za kupce mlađe od 21 godine i kazne za kupovinu slame, piše CNN.

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Kritično je da zakon uključuje takozvanu odredbu o crvenoj zastavi, pri čemu vlada obezbjeđuje "resurse državama i plemenima za stvaranje i sprovođenje zakona koji pomažu da se smrtonosno oružje drži van ruku pojedinaca za koje je sud utvrdio da su značajni opasnost za sebe ili druge", navodi se u saopštenju.

Prijedlog bi također uključivao "velika ulaganja za povećanje pristupa mentalnom zdravlju i programima prevencije samoubistava; i druge usluge podrške dostupne u zajednici, uključujući intervencije i oporavak u kriznim situacijama i traumama."

Osim toga, zakon bi obezbijedio resurse "za proširenje usluga mentalnog zdravlja i podrške u školama, uključujući: ranu identifikaciju i programe intervencije i usluge mentalnog zdravlja u školi i sveobuhvatne usluge."

I to bi se odnosilo na oblast na koju su se republikanci fokusirali poslednjih nedelja: bezbijednost škola. Zastupnici su u svom saopćenju naveli da se tim prijedlogom osigurava novac "kako bi se pomoglo uvođenju sigurnosnih mjera u osnovnim i srednjim školama i oko njih", a istovremeno se podržavaju "prevencija nasilja u školama" i obuka za zaposlene u školama i učenike.

Što se tiče poboljšanog procesa pregleda za kupce mlađe od 21 godine, zakonodavci su rekli da prijedlog "zahtijeva istražni period za reviziju dosijea maloljetnika i mentalnog zdravlja, uključujući provjere u državnim bazama podataka i lokalnim organima za provođenje zakona".

Grupa uključuje republikanske senatore Johna Cornyna iz Teksasa, Thoma Tillisa i Richarda Burra iz Sjeverne Karoline, Roy Blunta iz Missourija, Bill Cassidya iz Louisiane, Susan Collins iz Mainea, Lindsey Graham iz Južne Karoline, Roba Portmana iz Ohaja, Mitt Romneya iz Utaha i Pat Toomeya iz Pennsylvanije.

Među demokratskim senatorima koji su objavili su Kyrsten Sinema i Mark Kelly iz Arizone, Chris Murphy i Richard Blumenthal iz Connecticuta, Cory Booker iz New Jerseya, Chris Coons iz Delawarea, Martin Heinrich iz New Meksika, Joe Manchin iz Zapadne Virdžinije i Debbie Stabenow iz Michigana. Uključuje i senatora Angusa Kinga iz Mainea, nezavisne stranke koja sastaje sa demokratama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije