U SAD više oružja koje posjeduju civili nego stanovnika

2
Radiosarajevo.ba
U SAD više oružja koje posjeduju civili nego stanovnika
EPA / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja na svijetu u kojoj je oružja koje posjeduju civili više nego stanovnika, navodi švicarska organizacija Small Arms Survey (SAS), prenosi AA. 

To je ujedno i jedina zemlja u kojoj se svake godine dogodi najmanje jedna masovna pucnjava, javio je CNN pozivajući se na istraživanje.

Na 100 Amerikanaca, postoji 120 komada oružja, navodi se u izvještaju, što su šokantne brojke objavljene nakon masovne pucnjave koja se u utorak dogodila u osnovnoj školi Robb u Texasu u kojoj je ubijena 21 osoba, od kojih 19 djece. 

Ova zemlja na Bliskom istoku je odigrala ključnu ulogu u odbrani Izraela od napada Irana

Ova zemlja na Bliskom istoku je odigrala ključnu ulogu u odbrani Izraela od napada Irana

Američki fenomen

Nakon SAD-a na listi zemalja sa najviše oružja su Foklandsa ostrva, gdje je registrovano 62 komada oružja na 100 ljudi. Ratom razoreni Jemen ima treću najveću stopu posjedovanja oružja, sa 53 komada na 100 ljudi.

U nekim zemljama, poput Južne Koreje i Japana, ova stopa se kretala oko 0,2, navodi se.

Istraživanje SAS-a procjenjuje da Amerikanci posjeduju 393 miliona od 857 miliona dostupnog civilnog oružja u svijetu.

Izvještaj također ukazuje na to da su redovne masovne pucnjave “jedinstvena američka pojava”.

Istraživanje je podvuklo da se masovna pucnjava odnosi na događaje u kojima su ubijene najmanje četiri osobe, isključujući počinioca i da ta definicija ne uključuje kriminalne aktivnosti vođene profitom, ubistva u porodici i nasilje koje sponzoriše država.

U izvještaju CNN-a navodi se da je stopa žrtava oružanog nasilja u 2019. godini u SAD-u bila četiri na 100.000 ljudi, što je 18 puta više od prosječne stope u drugim razvijenim zemljama.

Dok populacija SAD-a čini četiri posto svjetskog stanovništva, samoubistva vatrenim oružjem 2019. u SAD-u čine 44 posto globalnih suicida vatrenim oružjem, navodi se.

Tokom ove 22 godine, u SAD-u se dogodilo više od 100 masovnih pucnjava u kojima je smrtno stradalo više od 2.000 ljudi.

Oko 44 posto odraslih Amerikanaca živi s oružjem

U izvještaju se navodi, pozivajući se na istraživanje provedeno u oktobru 2020. godine, da oko 44 posto odraslih Amerikanaca u kući drži pištolj, a oko jedne trećine ga lično posjeduje.

SAD je među tri zemlje u kojima građani imaju ustavno pravo da nose ili posjeduju oružje.

"Dok mnoge zemlje u svijetu poduzimaju zakonske mjere i bore se protiv oružanog nasilja i gubitka hiljada života, tek oko polovina odraslih Amerikanaca podržava strože zakone o oružju i političke reforme, a to dovodi do smrtonosnog ciklusa nasilja u društvu", piše u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije