Američki Senat danas razmatra o usvajanju velikog paketa pomoći za Ukrajinu: "Zadatak je hitan"

4
Radiosarajevo.ba
Američki Senat danas razmatra o usvajanju velikog paketa pomoći za Ukrajinu: "Zadatak je hitan"
Foto: EPA / Američki Kongres

Američki Senat trebao bi u utorak, 23. aprila glasati o velikom paketu pomoći za Ukrajinu, kojem se predviđa gotovo sigurno usvajanje budući da je Zastupnički dom nakon mjeseci natezanja odobrio pomoć uz široku dvostranačku potporu.

Vođa Demokrata u Senatu Chuck Schumer, čija stranka tijesno kontrolira taj dom Kongresa, rekao je u subotu, 20. aprila, da se "sada nadzire kraj raspravi" o paketu pomoći i da je sporazum "određen" za glasanje u utorak.

"Zadatak koji je pred nama hitan je. Ponovno je na Senatu da ispiše historiju", rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Znate li zašto Balkan ostaje bez stanovništva?

Znate li zašto Balkan ostaje bez stanovništva?

Očekuje se da će konačni paket, koji predviđa vrtoglavih 95 milijardi dolara ukupne vojne pomoći američkim saveznicima, uključujući novac za Izrael i Tajvan uz 61 milijardu dolara namijenjenih Ukrajini, stići na stol predsjednika Joea Bidena na njegovo odobrenje do kraja sedmice.

Glasanje u Senatu trebalo bi proći glatko, bez suočavanja s komplikovanim pregovorima i nesuglasicama s kojima se nosio Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom, piše Jutarnji.

Biden je obećao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru u ponedjeljak, 22. aprila, da Kijev može očekivati ​​da će pomoć stići "brzo", dok ne uspijevaju u dvogodišnjoj borbi protiv ruske invazije.

Ukrajinska vojska suočava se s velikim nedostatkom oružja i novih regruta dok Moskva vrši stalni pritisak s istoka, piše Hina.

Očekuje se da će se okolnosti pogoršati na prvim linijama bojišta u nadolazećim sedmicama, a šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov predviđa "prilično tešku situaciju" od sredine maja.

Osim novca za Ukrajinu, glasanje u utorak odlučit će i o 13 milijardi dolara za izraelski rat s Hamasom, više od 9 milijardi dolara za humanitarnu pomoć u Gazi te o 8 milijardi dolara vojne potpore Tajvanu za suočavanje s Kinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije