SIPRI izvještaj otkriva rekordne vojne izdatke: Svijet se brže naoružava nego ikad prije

2
DW
SIPRI izvještaj otkriva rekordne vojne izdatke: Svijet se brže naoružava nego ikad prije
Foto: MInistarstvo odbrane Srbije / Naoružanje/Ilustracija

Stockholmski institut za istraživanje mira (SIPRI) objavio je svoj najnoviji izvještaj o međunarodnim vojnim izdacima, otkrivajući porast naoružavanja širom svijeta. Prema podacima za 2023. godinu, međunarodni vojni izdaci dosegnuli su novu rekordnu vrijednost, s porastom od gotovo sedam posto u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci SIPRI-ja pokazuju da su posebno visoki porasti zabilježeni u regijama poput Europe, Azije i Bliskog istoka. Vodeće zemlje poput SAD-a, Kine i Rusije znatno su povećale svoje vojne izdatke, što je u skladu s kontinuiranim napetostima i sukobima širom svijeta.

Jedno od iznenađenja u izvještaju je nagli porast vojnih izdataka u zemljama poput Demokratske Republike Kongo, gdje su izdaci porasli za čak 105 posto. To ukazuje na izazove s kojima se suočavaju zemlje koje su pogođene dugotrajnim sukobima i nestabilnostima.

Poslije 79 godina otvorena za vjernike: Još jedna crkva u Istanbulu pretvorena u džamiju

Poslije 79 godina otvorena za vjernike: Još jedna crkva u Istanbulu pretvorena u džamiju

Analitičari SIPRI-ja ističu da su vojni izdaci postali prioritet u mnogim dijelovima svijeta zbog eskalacije kriza i napetosti. Rat u Ukrajini, kao i sukobi u regijama poput Bliskog istoka, potiču zemlje na povećanje vojnih izdataka kako bi osigurale svoju nacionalnu sigurnost.

Povećanje naoružavanja u regijama kao što su Azija i Bliski istok posebno je zabrinjavajuće, s Kinom povećavajući svoje vojne izdatke za šest posto, dok su zemlje poput Japana i Tajvana također odgovorile povećanjem svojih izdataka, piše DW.

Emirati žele osnovati sopstvenu legiju stranaca?

Emirati žele osnovati sopstvenu legiju stranaca?

SIPRI ističe da je situacija posebno složena na Bliskom istoku, gdje su vojni izdaci porasli za 9 posto, uz Izrael koji bilježi značajan porast od 24 posto.

Analitičari upozoravaju da će se trend povećanja naoružavanja nastaviti ako se politička situacija i napetosti širom svijeta ne promijene. Stoga se ističe važnost dijaloga i diplomatije u rješavanju međunarodnih sukoba kako bi se izbjeglo daljnje naoružavanje i eskalacija kriza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije