Američki obavještajci tvrde: Rusi nemaju glavnog komandanta za rat u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
Američki obavještajci tvrde: Rusi nemaju glavnog komandanta za rat u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Ruska vojska u Ukrajini

Ima li Rusija glavnog vojnog komandanta koji upravlja ratom u Ukrajini? Pitanje je to koje su pokušavali utvrditi sadašnji, ali i bivši dužnosnici odbrane SAD. Smatraju kako je upravo to pridonijelo nedostatku organizacije ruskih napada – piše CNN.

Američki odbrambeni dužnosnici smatraju da se ruske trupe ne uspijevaju koordinirati te im se čini da djeluju bez sveobuhvatnog operativnog plana. Osim toga, kao dodatan problem ističu i lošu komunikaciju.

"Jedinstveno zapovijedanje jedan je od temelja rata", kazao je vojni analitičar, penzionisani general Mark Hertling. "Neko mora biti glavni, koordinirati napade, baviti se logistikom, angažirati pričuvne snage, analizirati uspjehe i neuspjehe operacija i prema tome prilagoditi akcije", dodao je.

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Rusko ministarstvo dosad nije spominjalo glavnog komandanta.

Bivši general američke vojske David Petraeus za CNN je rekao da vojni generali rijetko budu ubijeni u ratovima. Spomenimo da su Ukrajinci poručili da su dosad ubili petoricu ruskih generala.

Hertling, pak, napominje da je opseg invazije samo pogoršao situaciju. Prema njegovim riječima, koordiniranje takve akcije zahtijeva "opsežne komunikacijske sposobnosti, zapovijedanje, kontrolu i obavještajne službe koje Rusi jednostavno nemaju".

"Ne vidim da je ono što mornarica radi usklađeno sa zračnim snagama ili bilo čime što rade na kopnu" rekao je penzionisani general Ben Hodges. "Rusi su imali ogromnih poteškoća sa zapovjedništvom i kontrolom tokom ove operacije", ponovio je američki izvor upoznat sa situacijom na terenu. "Nešto od toga može biti posljedica postupaka samih Ukrajinaca", dodao je.

Neimenovani izvori za CNN su kazali da su ruske trupe često bile odsječene od svojih zapovjednika.

"Ruski vojnici na terenu imaju cilj, no ne i način na koji mogu javiti ako nešto pođe po zlu", dodao je izvor, koji je upoznat s obavještajnim službama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije