Američki ministar odbrane o zveckanju nuklearnim oružjem

5
Fena
Američki ministar odbrane o zveckanju nuklearnim oružjem
Foto: EPA / Američki ministar odbrane Lloyd Austin

Američki ministar odbrane Lloyd Austin prisustvovao je danas sastanku ministara odbrane 40 zemalja, članica NATO-a i zemalja koje nisu članice NATO-a, u zračnoj bazi u Njemačkoj nakon kojeg je poručio da će se grupa sastajati jednom mjesečno kako bi razgovarali o odbrambenim potrebama Ukrajine u borbi protiv invazije Rusije.

Na pres-konferenciji nakon sastanka Lloyd je upitan je li zabrinut da će iz Rusije biti prijetnje nuklearnim oružjem zbog toga što saveznici Ukrajini dostavljaju teško naoružanje, američki ministar odbrane je rekao da je takva retorika "vrlo opasna i beskorisna" te da "sve strane gube" u nuklearnom ratu, javlja BBC.

"Nećemo se upuštati u zveckanje oružjem" rekao je on.

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Na pitanje o eksplozijama u Moldaviji i da li je zabrinut da bi se sukob mogao preliti izvan Ukrajine, Austin kaže da SAD još uvijek ispituju uzrok eksplozije, ali je rekao da "svakako ne žele vidjeti bilo kakvo prelijevanje".

Austin je u svom obraćanju komentarisao izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da postoji "ozbiljan" i "stvarni" rizik od Trećeg svjetskog rata, te rekao da će SAD i međunarodna zajednica "učiniti sve što je u njihovoj moći da osiguraju da se to ne izmakne kontroli".

Međutim on je ponovio da su "prijetnje" o upotrebi nuklearnog oružja "opasne i beskorisne".

"Postojala je uvijek mogućnost da se stvari mogu dogoditi, ali bilo je pogrešno spekulirati o upotrebi nuklearnog oružja", rekao je Austin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije