Američki ministar odbrane Lloyd Austin otpušten iz bolnice  

0
Radiosarajevo.ba
Američki ministar odbrane Lloyd Austin otpušten iz bolnice   
Foto: EPA - EFE / Lloyd Austin

Američki ministar odbrane Lloyd Austin otpušten je u utorak iz vojne bolnice, u koju je primljen u nedjelju zbog problema s mjehurom, te će prisustvovati virtuelnom sastanku o Ukrajini, saopćio je Pentagon.

To je već druga hospitalizacija sedamdesetogodišnjeg Austina u ovoj godini. U januaru je bio u bolnici zbog komplikacija nakon liječenja raka prostate koje je otpočeo u decembru, a o kojem nije obavijestio Bijelu kuću te je zbog toga izložen kritikama i pozvan na svjedočenje pred Kongresom. Čak je i predsjednik Joe Biden saznao da je Austin u bolnici tek nekoliko dana nakon hospitalizacije.

Austin je u bolnicu primljen u nedjelju zbog problema s mjehurom, a otpušten je u utorak popodne te je "ponovno preuzeo sve svoje dužnosti", saopćio je Pentagon, prenosi Hina.

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

Po preporuci ljekara radit će od kuće prije nego što se potkraj sedmice vrati u Pentagon. Očekuje se njegov potpuni oporavak, saopćili su ljekari.

Zbog zadnje hospitalizacije Austin je morao otkazati planirano putovanje u štab NATO-a na razgovore o odbrani, a sastanak o Ukrajini kojim je trebao predsjedati održat će se virtuelno.

"Ministar namjerava učestvovati na sutrašnjem virtuelnom sastanku kontaktne grupe za odbranu Ukrajine. To uključuje i uvodni govor", rekla je na brifingu glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

I Ukrajina i NATO postaju glavno političko pitanje uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru. Prošlog vikenda bivši predsjednik Donald Trump doveo je u pitanje volju da se pomogne u odbrani zemljama članicama NATO-a koje ne izdvajaju dovoljno za odbranu.

Biden je kritizirao te Trumpove izjave te pozvao republikance u Zastupničkom domu da omoguće glasovanje o 95,34 milijarde vrijednom paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan koji je prihvaćen u Senatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije