Američki kongres poručio: Dali smo milijarde dolara, hoćemo uskoro ljude na Marsu

Radiosarajevo.ba
Američki kongres poručio: Dali smo milijarde dolara, hoćemo uskoro ljude na Marsu
NASA / Ilustracija
Iako se godinama budžet Američke svemirske organizacije smanjivao, ove godine Kongres Sjedinjenih Američkih Država odlučio je prihvatiti basnoslovan budžet namijenjen potrebama istraživanja svemira.

NASA će tako ove godine imati na raspolaganju nevjerovatnih 19.5 milijardi dolara, ali sve to pod uslovom da do 2033. godine čovječanstvo napokon posjeti Mars, prenosi Bussines Insider.

Iako je NASA-in opći plan ljudske misije na Mars već planirao, novi dokument "Nasa Transition Authorisation Act of 2017", koji je prihvatio Kongres stavio je poseban naglasak na ovaj zahtjev. 

Sa jednoglasnom odlukom članovi Kongresa su, praktično, prvi put od 2010. godine na ovakav način podržali program istraživanja svemira, a ne očekuje se da će do blokiranja ove odluke doći ni u administrativnim odjelima. Ipak, sve to vuče ogromne posljedice ako istraživanja ne dovedu do toga da ljudska noga kroči na Mars do 2033. godine.

Usvojeni dokument je vrlo detaljan u smislu usmjeravanja NASA-inih resursa. Aktivnosti ove svemirske agencije morat će biti usmjerene na razvoj i planiranje ljudskih programa istraživanja. NASA će do 1. decembra ove godine morati predstaviti razvojni plan programa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije