Elon Musk – sanjar koji poseže za Mjesecom i zvijezdama

Radiosarajevo.ba
Elon Musk – sanjar koji poseže za Mjesecom i zvijezdama
EPA / Elon Musk
Slanje turista na put oko Mjeseca posljednja je velika ideja Elona Muska, zvijezde Silicijske doline poznate po tome što svoje strasti pretvara u vizionarske pothvate.

Musk je jedan od najpoznatijih američkih inovatora. Osnivač je tvrtke za internetska plaćanja PayPal, tvornice električnih automobila Tesla i aeronautičke tvornice SpaceX koja proizvodi rakete i svemirske brodove.

Nedavno je najavio da će dvoje turista iduće godine poslati na put oko Mjeseca, ali nije rekao njihova imena ni koliko će ih to stajati. Pozamašan predujam, kako je kazao, već je uplaćen.  

Ljudi nisu bili tako duboko u svemiru još od početka sedamdesetih godina.

U sektoru u kojemu poduzetnici često pričaju o "snovima", Musk je jedan od najvećih sanjara.

Taj četrdesetpetogodišnji poduzetnik, rodom iz Južne Afrike, svoje je bogatstvo usmjerio u niz ambicioznih projekata.

Osim što je na čelu Tesle i SpaceX-a, Musk upravlja i SolarCityjem, najvećom američkom tvrtkom koja se bavi solarnom energijom.

Neke od njegovih ideja izazvale su propitivanja je li riječ o vizionaru ili ludome naučniku.  

Zarađeni novac uložio je u SpaceX i Teslu, svoje iduće poduzetničke pothvate, a Forbes danas vrijednost njegove imovine procjenjuje na 13,4 milijarde dolara, piše Hina.

Zovu ga modernim renesansnim čovjekom, a on za sebe kaže da "želi biti uključen u stvari koje će činiti značajnu razliku u budućnosti čovječanstva".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije