Haos u SAD: Policajci masovno napuštaju službu

Radiosarajevo.ba
Haos u SAD: Policajci masovno napuštaju službu
Foto: EPA-EFE / Protesti u SAD

Od ubistva Georgea Floyda prošle su tri sedmice, a američki sistem je pod pritiskom zbog pozivanja javnost na dubinske promjene, prenosi Index.hr.

Demonstranti pozivaju nadležne da policijske službenike drže odgovornima za svoje zločine i usmjeravaju manje sredstava za njihovo finansiranje - u nadi da bi ta sredstva mogla biti preusmjerena za druge stvari.

Mnogi lokalni čelnici brzo su odgovorili na zahtjeve javnosti, obećavajući daljnju reformu i brzo djelovanje u kontekstu policijske brutalnosti. 

Ipak, u nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država policijske uprave se suočavaju s vlastitim krizama, a neki su policajci odlučili napustiti službu.

U Minneapolisu je barem sedam policajaca podnijelo ostavku potaknuto situacijom, a njih desetak je u procesu napuštanja.

U taj broj ulaze i policajci odgovorni za Floydovu smrt.

U otvorenom pismu osudili su postupanje Dereka Chauvina, policajca koji je koljenom zgnječio vrat Georgeu Floydu. 

"Derek Chauvin nije uspio kao čovjek i lišio je Georgea Floyda dostojanstva i života. Mi nismo takvi", navodi se u pismu koje je potpisalo 14 službenika.

Atlanta je postala epicentar protesta nakon što je u petak ubijen Afroamerikanac Rayshard Brooks. 

Šefica policije je dala ostavku, policajac koji ga je ubio je dobio otkaz, a njegov pomagač je dobio posao u administraciji. 

Policajci u južnoj Floridi tvrde da su zabrinuti za svoju sigurnost te se osjećaju ograničeno zbog "politizacije" svog ophođenja.

Tvrde kako su minimalno opremljeni i trenirani, a 10 ih je dalo ostavku.

U tom gradu u saveznoj državi New York gotovo 60 službenika podnijelo je ostavku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije