Američki istražitelji: Kina se sprema za Treći svjetski rat, ali drukčijim oružjem

3
Radiosarajevo.ba
 Američki istražitelji: Kina se sprema za Treći svjetski rat, ali drukčijim oružjem
Foto: EPA-EFE / Laboratorija

Dokazi da je Peking razmatrao vojni potencijal koronavirusa još 2015. godine potaknuo je novi strah oko uzroka pandemije COVID-19.

Zadnjih šest godina, kineski se naučnici pripremaju za Treći svjetski rat u kojemu će se borba voditi s biološkim i genetskim oružjem, uključujući koronavirus, navodi se u dokumentu do kojeg su došli američki istražitelji, javlja Daily Mail.

U senzacionalnom dokumentu se tvrdi da će to biti “glavno oružje za pobjedu” u takvom sukobu, te se čak navode i savršeni uvjeti za oslobađanje biološkog oružja, dokumentirajući utjecaj koji bi imalo na “neprijateljski medicinski sustav”.

Laboratorija - undefined

Foto: EPA-EFE: Laboratorija

Ti najnoviji dokazi da je Peking razmatrao vojni potencijal SARS-a koronavirusa još 2015. godine potaknuo je novi strah oko uzroka pandemije COVID-19, a neki zvaničnicii još uvijek vjeruju da je virus mogao pobjeći iz kineskog laboratorija.

Dokumentacija naučnika Narodne oslobodilačke vojske i zdravstvenih zvaničnika tiče se ispitivanja manipulacija bolestima kako bi se proizvelo oružje “na način koji nikada prije nije viđen”. Visoki vladini zvaničnicii kažu da to “izaziva veliku zabrinutost” zbog namjera onih koji su bliski kineskom predsjedniku Xi Jinpingu usred sve većeg straha zbog nedostatka regulacije aktivnosti u laboratorijima.

Autori dokumenta inzistiraju na tome da će treći svjetski rat “biti biološki”, za razliku od prva dva rata koji su opisani kao kemijski, odnosno nuklearni. Referirajući se na istraživanja koja su sugerisala da su dvije atomske bombe bačene na Japan prisilile na predaju, što je dovelo do kraja Drugog svjetskog rata, oni tvrde da će biološko oružje biti “glavno oružje za pobjedu” u idućem svjetskom ratu.

Laboratorija - undefined

Foto: EPA-EFE: Laboratorija

Dokument također iznosi idealne uslove za oslobađanje biološkog oružja i nanošenje maksimalne štete. Naučnici tvrde da se takvi napadi ne bi trebali izvoditi usred vedrog dana, jer intenzivna sunčeva svjetlost može oštetiti patogene, a kiša ili snijeg mogu utjecati na čestice aerosola. Umjesto toga, biološko oružje bi se trebalo ispustiti noću ili u zoru, sumrak ili po oblačnom vremenu, uz “stabilan smjer vjetra… kako bi aerosol mogao odletjeti u ciljano područje”.

Istraživanje također primjećuje da bi takav napad rezultirao navalom pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje, što bi onda “moglo prouzročiti kolaps neprijateljskog medicinskog sustava”.

Druga zabrinutost tiče se kineskog istraživanja genetskih promjena “Dobivanje funkcije” na Institutu za virusologiju u Wuhanu, koji se nalazi u blizini mjesta gdje je otkriveno prvo izbijanje SARS-CoV-2 virusa, a u kojem virolozi stvaraju nove viruse za koje se tvrdi da su zarazniji i smrtonosniji.

Zastupnik Tom Tugendhat, predsjednik odbora za vanjske poslove, rekao je: “Ovaj dokument izaziva veliku zabrinutost zbog ambicija nekih od onih koji savjetuju najviše stranačko vodstvo. Čak i pod najstrožom kontrolom ovo oružje je opasno”.

Stručnjak za kemijsko oružje Hamish de Bretton-Gordon rekao je: “Kina je osujetila sve pokušaje reguliranja i nadgledanja upravljanja svojih laboratorija u kojima se takvo eksperimentiranje moglo odvijati.”

Otkriće iz knjige “Što se stvarno dogodilo u Wuhanu” objavljeno je jučer u listu The Australian. U dokumentu, “Nove vrste umjetnih virusa kao genetsko biološko oružje”, tvrdi se: “Slijedom razvoja u drugim znanstvenim područjima, postignut je veliki napredak u isporuci bioloških sredstava. Na primjer, novootkrivena sposobnost zamrzavanja i sušenja mikroorganizama omogućila je skladištenje bioloških sredstava i njihovo aerosoliziranje tokom napada.”

Analitičari tvrde da je 18 autora dokumenta radilo u “rizičnim” laboratorijima. Izvršni direktor Australijskog instituta za stratešku politiku Peter Jennings također je izrazio zabrinutost zbog kineskih bioloških istraživanja koronavirusa koji bi se u budućnosti mogli koristiti kao oružje.

Laboratorija - undefined

Foto: EPA-EFE: Laboratorija

“Ne postoji jasna razlika u mogućnostima istraživanja, jer hoće li se koristiti u napadu ili obrambeno, nije odluka koju bi ti znanstvenici donijeli”, rekao je.

“Ako gradite vještine navodno da biste zaštitili svoju vojsku od biološkog napada, istodobno joj dajete sposobnost da koristi ovo oružje u napadu. Ne možete razdvojiti to dvoje”, dodao je.

Obavještajne agencije sumnjaju da je COVID-19 možda rezultat nenamjernog curenja iz laboratorija u Wuhanu, ali još uvijek nema dokaza koji bi upućivali na to da je namjerno pušten, piše Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije