Američki CDC poslao novu preporuku građanima za vakcine protiv COVID-a

2
Fena
Američki CDC poslao novu preporuku građanima za vakcine protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučili su ljudima da prime mRNA vakcinu protiv COVID-a umjesto jedne doze vakcine Johnson & Johnson zbog rijetkog poremećaja zgrušavanja krvi, javlja DPA.

CDC je u četvrtak podržao ažurirane preporuke Savjetodavnog odbora za praksu imunizacije (ACIP) za prevenciju koronavirusa, izražavajući kliničku preferenciju za Pfizer/BioNTech i Moderna vakcine u odnosu na Johnson & Johnsonovu vakcinu.

CDC je napomenuo da je preporuka ACIP-a uslijedila nakon rasprave o najnovijim dokazima o djelotvornosti vakcine, sigurnosti vakcine i rijetkim štetnim nuspojavama, te razmatranju ponudu i dostupnost vakcina u SAD-u.

Ministri Italije i Austrije bili u Predsjedništvu BiH: Poznato šta je bila tema sastanka

Ministri Italije i Austrije bili u Predsjedništvu BiH: Poznato šta je bila tema sastanka

Ažurirana preporuka CDC-a slijedi slične preporuke iz drugih zemalja, uključujući Kanadu i Britaniju.

ACIP je ponovo potvrdio da je bolje primiti bilo kakvu vakcinu nego biti nevakcinisan.

Pojedinci koji ne mogu ili ne žele primiti mRNA vakcinu i dalje će imati pristup Johnson & Johnsonovoj vakcini, navodi CDC u saopćenju.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) sredinom aprila privremeno je obustavila korištenje jednokratne vakcine Johnson & Johnson nakon što su neke osobe razvile rijedak poremećaj zgrušavanja krvi nakon primjene doze.

Žene u dobi između 18 i 48 godina najviše su pogođene problemom zgrušavanja krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije