Američka ambasadorica našla rješenje za Bliski istok: Kao primjer istaknula Daytonski sporazum u BiH

13
Radiosarajevo.ba
Američka ambasadorica našla rješenje za Bliski istok: Kao primjer istaknula Daytonski sporazum u BiH
Foto: Screenshoot / Miriam Sapiro

Jedan od pregovarača za postizanje Daytonskog mirovnog sporazuma Miriam Sapiro istaknula je kako je Daytonski sporazum iz Bosne i Hercegovine pokazatelj da se mir može postići i na Bliskom istoku, tj. između Izraela i Palestine.

Poručila je da postoji obrazac puta ka miru na Bliskom Istoku. U tom kontekstu je podsjetila da su SAD imale ključnu ulogu u posredovanju za mirovni sporazum kojim je završen rat u Bosni i Hercegovini, prenosi CNN.

"Bila sam dio američkog tima koji je pomogao u vođenju pregovora. Tada nismo znali hoćemo li uspjeti, ali smo znali da moramo pokušati", prisjetila se Miriam Sapiro.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Također je podsjetila da je situacija na području bivše Jugoslavije 1995. bila sumorna.

Sukobe između Bošnjaka, Srba i Hrvata je nazvala "etničkim", a nasilje "sektaškim". Navela je da je u tim sukobima bilo 100.000 mrtvih i hiljade raseljenih. Sapiro se osvrnula na pokušaje uspostavljanja mira prije Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Propali su europski napori da se postigne mirovno rješenje. Mirovne snage Ujedinjenih nacija bile su raspoređene, ali nisu bile voljne da koriste silu za zaštitu civila, čak i nakon što su se pojavili dokazi da su bosanski Srbi sudjelovali u etničkom čišćenju i genocidu nad bosanskim muslimanima", istaknula je Sapiro.

Prije 27 godina potpisan Daytonski mirovni sporazum

Prije 27 godina potpisan Daytonski mirovni sporazum

Navela je da je SAD odlučio intervenirati nakon što niti jedna druga opcija nije uspjela.

"Koristeći kombinaciju agresivne diplomacije i prijetnje zračnim napadima NATO-a na bosanske Srbe, Washington je koordinirao sporazum o vodećim principima za mirovne pregovore koji su bili u Daytonu, savezna država Ohio", napomenula je Sapiro.

Podsjetimo, 14. decembra 1995. u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je, prema dogovoru 21. novembra iste godine u Daytonu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini.

Ostatak teksta sa CNN-a pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije