Alep: Obustavljena evakuacija, čuju se eksplozije i pucnjava

Tanjug
Alep: Obustavljena evakuacija, čuju se eksplozije i pucnjava
/ Anadolija
Prekinuta je operacija evakuacije civila i boraca iz posljednjih dijelova Alepa koji su bili pod kontrolom pobunjenika, tvrde sirijski sigurnosni izvori.

Državna TV stanica javila je da se to dogodilo pošto su pobunjenici otvorili vatru na koridor kojim se obavlja evakuacija, odnosno zato što su, suprotno dogovoru, pokušali sa sobom povesti taoce.

Pozivajući se na izjave svjedoka, Reuters javlja da su se čule najmanje četiri eksplozije na lokaciji odakle kreću autobusi za evakuaciju.

Sirijska državna televizija Al Ihbaria izvještava da su pobunjenici prekršili dogovor s vladom, jer su pokušali tokom evakuacije povesti i ljude koje drže kao zatvorenike.

AFP ističe da se u Ramusi, dijelu grada koji je pod kontrolom vladinih snaga i kojim prolaze konvoji, čuju eksplozije i pucnjava.

Sirijski izvori bliski pregovorima rekli su da je sporazum prekršen jer su pobunjenici "napuštali Alep s taocima".

Delikatna operacija evakuacije civila i boraca iz istočnog dijela Alepa počela je u četvrtak u popodnevnim satima i nastavljena je tokom noći.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, saopćila je da je oko 8.500 ljudi napustilo grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije