Alarmantno stanje u Češkoj: U bolnicama popunjeni kapaciteti

Radiosarajevo.ba
Alarmantno stanje u Češkoj: U bolnicama popunjeni kapaciteti
Foto: EPA-EFE / Češke bolnice pune

Češki odjeli za intenzivnu njegu dosegli su maksimum kapaciteta, a broj zaraženih i dalje raste strelovitom brzinom, objavilo je u utorak češko ministarstvo zdravstva.

Češka je na svjetskom vrhu kad je riječ o novozaraženima na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a na drugom je mjestu, nakon Slovačke, po stopi umrlih.

Vlada, koja je uspjela obuzdati širenje virusa u prvom valu na proljeće prošle godine, bori se od tada s novim valovima epidemije COVID-19.

Intenzivna na pragu maksimalnog kapaciteta

"Na pragu smo da nam ponestane kapaciteta na intenzivnoj njezi", rekao je novinarima zamjenik ministra zdravstva Vladimir Černy izrazivši žaljenje ponajprije zbog nedovoljno kvalificiranih zdravstvenih djelatnika.

Češka ima 10.7 miliona stanovnika, a u utorak je imala 1300 pacijenata oboljelih od COVID-19 na intenzivnoj njezi, od kojih 660 na respiratorima, i veći broj na reanimaciji, rekao je Černy.

Zemlja je prijavila više od 1.160.000 zaraženih i više od 19.500 umrlih od početka pandemije.

Tražit će od Njemačke da primi pacijente

Po zamjeniku ministra, vlada bi trebala zatražiti od Njemačke da primi češke pacijente, u prvom redu iz teško pogođenih regija na zapadu zemlje, piše Hina.

Prije dvije sedmice ministar zdravstva Jan Blatni bio je kritiziran jer je odbio njemačku ponudu da rastereti prepunu bolnicu u Chebu, na krajnjem zapadu zemlje.

Vlada je naredila građanima da nose maske FFP2 ili bolje, ili dvije obične maske jednu preko druge, u javnim prostorima, uključujući trgovine i postaje javnog prijevoza, od sljedećeg četvrtka.

Od početka mjeseca u izolaciju su stavljena tri jako pogođena okruga.

Restorani, kina, kazališta i većina trgovina zatvoreni su, kao i škole, osim vrtića i prva dva razreda osnovne škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije