! / Zastrašujući podaci iz Amerike: Više od pola miliona umrlih od posljedica COVID-a

23. 02. 2021. u 07:16:00 Hina

Shares: 28

Sjedinjene Američke Države prešle supola miliona umrlih od koronavirusa kojima Bijela kuća odaje počast spuštanjem zastava na pola koplja, ali nadu ulijeva dobro napredovanje u procjepljivanju.

U januaru, dan prije nego što je predsjedničku dužnost preuzeo Joe Biden, kojemu je borba s epidemijom neupitni prioritet na početku mandata, zemlja je imala više od 400.000 umrlih.

“Pola miliona! To je gotovo 70.000 više nego svi poginuli Amerikanci u Drugom svjetskom ratu”, izrazio je u petak žaljenje Biden koji u ponedjeljak minutom šutnje odaje počast žrtvama COVID-19.

Predsjednik Biden i potpredsjednica Kamala Harris te njihovi bračni partneri minutom šutnje u ponedjeljak navečer po američkom vremenu odaju počast umrlima od COVID-a.

“Pozvat će sve Amerikance da se pridruže minuti šutnji na svečanosti paljenja svijeća”, najavila je glasnogovornica Jen Psaki novinarima.

Nismo vidjeli ništa slično u zadnjih više od sto godina, od vremena pandemije 1918.”, rekao je u nedjelju imunolog Anthony Fauci, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena. “Ovo je nešto što će ostati upisano u historiji”.

Prema Bidenovu naređenju zastave na saveznim zgradama spuštaju se na na pola koplja i tako će ostati pet dana, najavila je Psaki.

No sadašnji ritam procjepljivanja u SAD-u (1,7 miliona injekcija na dan u prosjeku) ulijeva nadu. “Mislim da ćemo se do kraja godine gotovo vratiti u normalu”, rekao je Joe Biden u petak.

Više od 43,6 miliona ljudi primilo je barem jednu dozu dvaju cjepiva odobrenih u SAD-u (Pfizer/BioNTecha i Moderne), a 18,8 miliona ih je primilo obje doze.

Joe Biden je rekao da će do kraja srpnja biti raspoloživo 600 miliona doza, što je dovoljno za procjepljivanje stanovništva u cijelosti.

U SAD-u bi se do kraja sedmice moglo odobriti i treće cjepivo, Johnson&Johnsonovo, o kojemu će u petak svoje mišljenje dati odbor.

Pandemija je od kraja decembra 2020. odnijela više od 2,46 miliona života u svijetu, pokazuju podatci koje je AFP objavio u ponedjeljak u 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Vlade diljem svijeta polažu nadu u cjepivo kako bi se suzbila pandemija. Više od 205 miliona doza cjepiva protiv COVID-a primijenjeno je u svijetu.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres kritizirao je ipak “nacionalizam u procjepljivanju”, istaknuvši da je do danas “tek deset zemalja podijelilo između sebe više od tri četvrtine doza cjepiva protiv COVID-19”.

Indija do srpnja želi cijepiti 300 miliona ljudi, ali je dosad iskoristila tek nešto više od 11 miliona doza.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA