Ako vam se ovo događa noću, moguće je da ste zaraženi omikron varijantom

3
Radiosarajevo.ba
Ako vam se ovo događa noću, moguće je da ste zaraženi omikron varijantom
Foto: Pexels / Ilustracija

S pojavom nove varijante koronavirusa, omikrona, glavno je pitanje koliko je zaraznija u odnosu na druge varijante.

Dosad je omikron otkriven u 63 zemlje svijeta, a Svjetska zdravstvena organizacija kaže da će u zaraznosti premašiti delta varijantu. Doduše, izgleda da su stručnjaci manje zabrinuti zbog ozbiljnosti i simptoma omikrona.

Iz WHO-a su rekli da je omikron blaži u odnosu na delta varijantu.

Vučića iznerviralo pitanje novinarke iz BiH o Srebrenici, izderao se na nju: "Nemojte da izmišljate"

Vučića iznerviralo pitanje novinarke iz BiH o Srebrenici, izderao se na nju: "Nemojte da izmišljate"

"Još uvijek su ograničeni podaci koje imamo o omikronu. Iako preliminarna istraživanja iz Južne Afrike kažu da je manje opasan od delte, a svi slučajevi zabilježeni u Europi bili su ili blagi ili asimptomatski, još je nejasno koliko bi omikron mogao biti manje zarazan. Potrebno je više podataka da bismo razumjeli koliko je ozbiljan", rekli su iz WHO-a.

I dok nova varijanta, puna mutacija, jest zarazna, simptomi su zasad blagi. Jedan od glavnih znakova zaraze omikronom jest bol u tijelu. Prema riječima liječnika opće prakse dr. Unbena Pillaya iz Južne Afrike, noćno znojenje praćeno jakim bolovima u tijelu moglo bi ukazivati na zarazu omikronom, piše portal N1

Bol u tijelu je znak infekcije. To je znak upale koju pokreće vaš imunološki sustav, dok se bori protiv stranog patogena. Iako je infekcija prethodnim sojevima mogla uzrokovati bol u tijelu, ipak je bila rjeđa od, primjerice, temperature i kašlja.

Jedan od najpoznatijih simptoma COVID-19 jest gubitak osjeta mirisa i okusa, ali kako kaže dr. Angelique Coetzee, liječnica koja je prva otkrila varijantu omikron, gubitak osjeta mirisa i okusa kod nove varijante nije tako čest.

Blaga temperatura, jaka bol u tijelu, umor, grebanje grla umjesto grlobolje i noćno znojenje neki su od uobičajenih simptoma varijante omikron, piše Times of India.

Osim toga, COVID-19 općenito napada dišni sustav i te teške infekcije mogu uzrokovati uporan suhi kašalj, otežano disanje, bol u prsima i nisku razinu kisika u krvi, što nikako ne biste trebali ignorirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije