Akcionari Facebooka na sastanku tražili ostavku Marka Zuckerberga

Radiosarajevo.ba
Akcionari Facebooka na sastanku tražili ostavku Marka Zuckerberga
EPA / Mark Zuckerberg

Bijes i frustracije isplivali su na godišnjem sastanku akcionara Facebooka, čime se okupljanje na kojem obično nema nikakvih događanja pretvorilo u šansu investitorima da se suoče s direktorima kompanije iza koje je godina prepuna skandala, navodi NBC News.

Američka televizija navodi da je jučerašnji sastanak na trenutke ličio na pobunu, dok su investitora izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga rešetali pitanjima u vezi s njegovim vođenjem kompanije i načinom na koji se odmosio prema skandalu u vezi prikupljanja informacija korisnika koje vršila firma Cambirdge Analitics.

"Ugledajte se na Georgea Washingtona, a ne na Vladimira Putina", poručio je jedan od investitora Zuckerbergu, misleći na Washingtonovu odluku da ode s funkcije predsjednika SAD-a.

NBC News objašnjava da su sastanci akcionara Facebooka obično formalnost, pošto glasačku moć u kompaniji i dalje kontroliraju Zuckerberg i uski krug ljudi oko njega, što čini praktično nemogućim pokušaje usvajanja inicijativa akcionara, osim ako ih ne odobri lično Zuckerberg. Navodi se da je na jučerašnjem sastanku odbijeno svih šest šest inicijativa koje su predložili akcionari.

Američka televizija navodi da je također tokom izbora članova uprave Facebooka, jedna žena prekinula sastanak i pozvala akcionare da spriječe da Zuckerberg ponovo bude izglasan za člana uprave. I pored toga, svih osam članova uprave, uključujući Zuckerberga, ponovo je izabrano.

Navodi se da prijedlog akcionara prema kojem je trebalo uvesti pravilo jednog glasa po pojedinačnoj akciji, čime bi Zuckerberg izgubio specijalna glasačka prava koja sada ima, nije prošao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije