Afera Ibiza: Dvojica Bosanaca pod istragom da su srušili Vladu Austrije

J. M.
Afera Ibiza: Dvojica Bosanaca pod istragom da su srušili Vladu Austrije

Za "aferu Ibiza", koja je srušila austrijsku koalicionu vladu stranaka ÖVP-FPÖ, mogla bi biti odgovorna dvojica Bosanaca koji žive u Salzburgu – državljanin BiH Slaven K. i Austrijanac bosanskog porijekla Edis S., prenosi magazin "profil".

Prema pisanju časopisa, čije se štampano izdanje očekuje u ponedjeljak, javno tužilaštvo u Beču istražuje dvojicu Bosanaca i austrijskog državljanina Juliana H. Dvojica osumnjičenih Bosanaca - Slaven K. i Edis S. - koji žive u Salzburgu navodno su sudjelovali u produkciji videa.

Pala Vlada Austrije: Sebastian Kurz više nije kancelar

Prema "profilu", istražitelji bi mogli optužiti trojku za djela "prevare", "zloupotrebe uređaja za snimanje i reprodukciju zvuka", kao i "falsificiranje posebno zaštićenih dokumenata". Pretpostavlja se da je bečki advokat bio idejni vođa projekta, ali njegova uloga tek treba biti razjašnjena.

S druge strane, tužilaštvo za privredu i korupciju je, prema "profilu", već 20. maja pokrenulo preliminarnu istragu protiv bivšeg predsjednika kluba zastupnika FPÖ-a Johanna Gudenusa i drugih osumnjičenih. Razlog: Njihove izjave na snimku koje teško kompromitiraju stranku FPÖ. Nejasno je da li će se istraga pokrenuti i protiv bivšeg austrijskog vicekancelara Heinz-Christian Strachea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije