87. dan invazije: Rusija zabranila ulazak Joe Bidenu

0
Radiosarajevo.ba
87. dan invazije: Rusija zabranila ulazak Joe Bidenu
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Pratimo 87. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu.

Ključne informacije:

Rusija je objavila da je zauzela Azovstal. Ukrajina se još nije oglasila oko toga.

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Uništen kulturni centar u Lozovi

UN upozorava da svijetu prijeti glad zbog blokade ukrajinskih luka

Američki Kongres odobrio je do sada najveći paket pomoći Ukrajini, težak 40 milijardi dolara

Velika Britanija uvela je nove sankcije za ruske aviokompanije

Švicarska uskoro vraća svoju ambasadu u Kijev

Kadirov izjavio da se Rusija u Ukrajini bori protiv NATO-a

Rusija kaže da ima novo lasersko oružje, Ukrajina kaže da je to propaganda

Finska i Švedska službeno podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u, SAD ih podržava

Erdogan ponovio da Turska neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO

22:15

Sa presjekom ključnih informacija iz Ukrajine, završavamo izvještavanje za danas, do narednog praćenja dešavanja: 

  • Ruski projektil uništili su kulturnu zgradu u istočnom gradu Lozovi, povrijedivši sedam osoba, uključujući 11-godišnje dijete.
  • Očekuje se da će SAD zadržati 100.000 vojnika u Europi
  • Portparol njemačkog ministarstva odbrane potvrdio je da će Njemačka isporučiti prvih 15 protuzračnih tenkova Gepard Ukrajini u julu.
  • Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij je predložio uspostavu formalnog sporazuma sa zemljama saveznicima kako bi se osigurala ruska komenzacija za štetu koju su njezine snage uzrokovale tokom rata.
  • Prekinut je izvoz ruskog plina u Finsku, potvrdila je finska državna kompanija Gasum, prenose strane agencije.
  • Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da je Rusija izgubila više od 1.200 tenkova.
  • Ruska vojska tvrdi da je uništila pošiljku zapadnog oružja u ukrajinskoj regiji Žitomir.
  • Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 963 Amerikanca, uključujući i predsjednika Joea Bidena.
  • Glavni stožer Ukrajine izvijestio je o velikom broju ruskih napada u zemlji i upozorio na opasnost od zračnih napada iz Bjelorusije.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova vojska nanijela ozbiljnu štetu ruskim oružanim snagama unatoč padu ključnog lučkog grada Mariupolja.
  • Rusija će proučiti mogućnost razmjene zarobljenih vojnika ukrajinske bojne Azov za Viktora Medvedčuka
21:30

21:00

Rusija će proučiti mogućnost razmjene zarobljenih vojnika ukrajinske bojne Azov za Viktora Medvedčuka, prijatelja Vladimira Putina, rekao je u subotu ruski zastupnik i pregovarač Leonid Slucki.

19:30

U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je vojni analitičar Gordan Akrap. Poručio je da ne treba očekivati da će Rusi dovući naoružanje na finsku granicu, ali treba očekivati daljnje cyber-napade te pokušaje prodora obavještajaca u tu zemlju

19:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova vojska nanijela ozbiljnu štetu ruskim oružanim snagama unatoč padu ključnog lučkog grada Mariupolja.

Ukrajina je "slomila kičmu" ruske vojske, rekao je Zelenskij u televizijskom intervjuu. “Neće moći stati na noge sljedećih nekoliko godina."

Njegova izjava uslijedila je nakon što se zadnjih 2400 ukrajinskih boraca iz Mariupolja predalo.

Kijev će sve to uzeti natrag, rekao je on, dodajući da će se Ukrajina vratiti na crte bojišnice prije 24. februara, kada je Rusija izvršila invaziju.

17:00

Glavni stožer Ukrajine izvijestio je o velikom broju ruskih napada u zemlji i upozorio na opasnost od zračnih napada iz Bjelorusije.

Glavno žarište borbi je istočna Ukrajina, u kojoj je odbijeno 11 napada, navodi se u dnevnom izvješću o stanju u zemlji. Ukrajini nastavlja prijetiti ruska saveznica Bjelorusija, koja se službeno ne bori u ratu.

Osim toga, brodovi ruske mornarice raspoređeni su u Crnom te Azovskom moru zbog borbenih i izviđačkih operacija, dodaje se u izvješću. Glavni stožer objavio je da ruski vojnici sprječavaju civile da pobjegnu s područja Hersona na teritorij pod ukrajinskom kontrolom te da blokiraju nove humanitarne koridore.

15:20

Predsjednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić sljedeće će sedmice obaviti telefonski razgovor koji će biti ključan kada je riječ o plinskom aranžmanu između dvije zemlje, prenosi Index.hr.

Prema izvorima lista Novosti, ishod ovog razgovora odredit će koliku će cijenu plina Srbija plaćati u budućnosti i koliko će trajati ugovor.

Sadašnji desetogodišnji aranžman istječe 31. maja i započeli su razgovori na razini tvrtki između dviju strana, ali se očekuje da će dvojica državnika označiti i precizirati uvjete pod kojima će Srbija dobivati plin uoči jedne od najneizvjesnijih zima u posljednjih nekoliko desetljeća, kada je svijet potresen snažnom energetskom krizom zbog rata u Ukrajini i sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi.

14.25

Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 963 Amerikanca, uključujući i predsjednika Joea Bidena.

Zabrana dolazi nakon što je Biden potpisao paket pomoći Ukrajini u iznosu od gotovo 40 milijardi dolara.

Zabrana vrijedi i za državnog tajnika Antonyja Blinkena i šefa CIA-e Williama Burnsa, prenosi Reuters.

14.15

Nastavljajući azijsku turneju, američki predsjednik Joe Biden potpisao je odluku o paketu pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, javlja AA.

U sklopu paketa pomoći čiji je cilj podrška Ukrajini do septembra, Sjedinjene Američke Države će obezbijediti 20 milijardi dolara vojne pomoći.

14.00

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emine Dzheppar objavila je na Twitteru snimku na kojoj ruski vojnici uz prijetnju oružjem provode prisilnu evakuaciju civila iz Mariupolja na ruski teritorij.

13.15

Portugalski premijer Antonio Costa stigao je jutros u Kijev.

"S emocijama i poštovanjem dolazim ovdje, u znak solidarnosti s ovom zemljom i ovim narodom, suočenim s barbarskom ruskom agresijom", rekao je Costa.

 

 

12.45

Predsjednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić sljedeće će sedmice obaviti telefonski razgovor koji će biti ključan kada je riječ o plinskom aranžmanu između dvije zemlje, saznaju Novosti.

12.15

Kanada je sankcionirala Aleksandra Lebedeva, bivšeg agenta KGB-a, vlasnika britanskih novina Evening Standard i The Independent te financijera Nove Gazete, vodećih ruskih oporbenih novina.

11.15

Ruska vojska tvrdi da je uništila pošiljku zapadnog oružja u ukrajinskoj regiji Žitomir.

Izvještaj dolazi od ruske novinske agencije Interfax, koja kaže da je Rusija koristila rakete Kalibr iz mora.

10.40

Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je sinoć s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o saradnji dvije zemlje i globalnom odgovoru na sukob u Ukrajini.

10.15

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da je Rusija izgubila više od 1.200 tenkova.

Navodi se da je Rusija od početka rata 24. februara izgubila 204 aviona, više od 1.200 tenkova i oko 28.000 ljudi. 

9.40

Predsjednik Turske Erdogan najavio je za danas razgovor s finskim i britanskim dužnosnicima dodajući da je i dalje protiv kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO.

Nije precizirao s kojim će finskim i britanskim dužnosnicima razgovarati.

9.25

Liz Ttruss, britanska ministrica vanjskih poslova, otkrila je da je Velika Britanija započela razgovore sa svojim međunarodnim saveznicima o slanju modernog oružja u Moldaviju kako bi je zaštitila od Rusije.

8.40

Bivši šahovski prvak Gari Kasparov i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji danas žive u egzilu kao protivnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, proglašeni su "stranim agentima", objavilo je rusko ministarstvo pravosuđa.

8.15

Prekinut je izvoz ruskog plina u Finsku, potvrdila je finska državna kompanija Gasum, prenose strane agencije.

"Vrlo je žalosno što će isporuka prirodnog plina prema našem ugovoru o opskrbi sada biti zaustavljena. Međutim, pažljivo smo se pripremali za ovu situaciju i osigurali da ne bude smetnji u mreži prijenosa plina", saopćila je jučer finska kompanija Gasum dodavši da je postavila zamjenske opskrbne mreže nakon što su dobili obavijest Gazproma da će zaustaviti dotok prirodnog plina od subote ujutro.

8.00

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij je predložio uspostavu formalnog sporazuma sa zemljama saveznicima kako bi se osigurala ruska komenzacija za štetu koju su njezine snage uzrokovale tokom rata.

Zelenski, koji kaže da Rusija pokušava uništiti što više može ukrajinske infrastrukture, izjavio je da bi takav sporazum pokazao da će nacije koje planiraju agresivna djelovanja morati platiti za svoje poteze.

"Pozivamo partnerske zemlje da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi osigurao da svatko ko je pretrpio štetu od ruskih djelovanja može primiti kompenzaciju za sve nastale gubitke", rekao je u svom on-line obraćanju.

7.45

Portparol njemačkog ministarstva odbrane potvrdio je da će Njemačka isporučiti prvih 15 protuzračnih tenkova Gepard Ukrajini u julu.

U međuvremenu, Njemačka je također dogovorila energetsko partnerstvo s Katarom - ključni korak za odvikavanje zemlje od ruskih energenata.

7.30

Očekuje se da će SAD zadržati 100.000 vojnika u Europi u doglednoj budućnosti osim ako ne dođe do eskalacije te Rusija zaprijeti Švedskoj i Finskoj ili članicama NATO-a.

7.20

Ruski projektil uništili su kulturnu zgradu u istočnom gradu Lozovi, povrijedivši sedam osoba, uključujući 11-godišnje dijete.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je napad apsolutnim zlom, apsolutnom glupošću.

 

 

07.05

Sedmicama je čeličana Azovstal bila posljednje uporište ukrajinskog otpora u gradu Mariupolju koji je ranije okupirala Rusija.

Rusija je jučer ustvrdila da su se posljednji ukrajinski borci predali - što, ako je tačno, označava simboličnu vojnu pobjedu Moskve. Ukrajina to još nije potvrdila. Ova vijest dolazi nakon što je ukrajinski zapovjednik u Azovstalu naredio vojnicima da sačuvaju svoje živote i zaustave odbranu grada.

Rusija je objavila da je potpuno zauzela teritorij čeličane Azovstal u kojem su se nalazili posljednji ukrajinski borci Mariupolja. Teritorij Azovstala potpuno je oslobođen, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije