84. dan invazije: Šta pokazuje nova karta u Ukrajini?

1
Radiosarajevo.ba
84. dan invazije: Šta pokazuje nova karta u Ukrajini?
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Pratimo 84. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

22:38

Zanimljiva grafika dosadašnjeg rata u Ukrajini, koja prikazuje rusko napredovanje praćeno povlačenjem i područja u kojima invazione ruske snage čvrsto kontrolišu u ovom trenutku.

Mapa je objavljena na Twiteru od strane projekta u okviru američkog konzervativnog think-tanka American Enterprise Institute u Washingtonu, FYI.

21:58

Najmanje 10 ukrajinskih civila, uključujući dvoje djece, ubile su u srijedu ruske snage u istočnom regionu Donjecka, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko u internet poruci, prenosi Reuters.

Kirilenko, koji nije iznio detalje, rekao je da je još sedam osoba povrijeđeno.

20:59

Lider većine američkog Senata Chuck Schumer iz New Yorka najavio je da će Senat vjerovatno u četvrtak, sada, odobriti veliki zakon kojim se predviđa finansiranje Ukrajine od 40 milijardi dolara.

Sredstva uključuju mješavinu vojne i humanitarne pomoći. 

19:40

Američka ambasada u Kijevu ponovo je otvorena nakon tromjesečnog zatvaranja, prenosi Reuters.

18:44

Sjedinjene Države će raditi zajedno s Finskom i Švedskom u slučaju "prijetnje agresije" dok se razmatra članstvo dvije zemlje u NATO-u, rekao je Joe Biden.

Američki predsjednik je rekao da "snažno podržava" kandidature obje zemlje za NATO i rekao da će njihovo pristupanje "koristiti" cijelom vojnom savezu.

Joe Biden, predsjednik SAD-a  - undefined

Foto: EPA-EFE: Joe Biden, predsjednik SAD-a

18:27

Ruska potrošnja za odbranu porasla je za skoro 40 posto u prva četiri mjeseca ove godine, prema preliminarnim podacima njenog ministarstva finansija.

Rusija je potrošila 1,7 biliona rublji (21 milion funti) na odbranu između januara i aprila, skoro polovinu onoga što je planirala za cijelu 2022. godinu, prenosi Reuters.

18:11

Finska će se pridružiti sporazumu o nabavci protutenkovskog oružja od švedskog proizvođača oružja Saab Dynamics, podružnice Saaba.

U toku su i pripreme za zajedničku kupovinu malokalibarskog vatrenog oružja uključujući jurišne puške, sačmarice i oružje za ličnu zaštitu, prenosi Reuters.

16.58

Vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin rekao je da ukrajinski zapovjednici unutar Azovstala u Mariupolju nisu među onima koji su se do sada predali.

I separatisti i rusko ministarstvo odbrane rekli su da se oko 960 boraca Azovstala predalo. Neki su odvezeni u bolnice, ali većina je autobusima odvezena u bivšu kažnjeničku koloniju u odmetnutoj regiji.

16.30

Oko 1.288 tijela je pronađeno u Kijevskoj regiji od početka ruske invazije, rekao je regionalni šef policije.

"Trenutno imamo tijela 1.288 ubijenih ljudi. Naglašavam, civila. Većina ih je ubijena automatskim oružjem", rekao je Andrij Niebitov, šef policije regije Kijev, javlja ukrajinski Interfax.

Dodao je da policija i dalje pronalazi nove grobnice.

16.14

Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine ne napreduju i najvjerojatnije se neće nastaviti nakon "kapitulacije" ukrajinske vojske iz čeličane Azovstal, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pregovori stvarno ne napreduju. Vidimo potpuni nedostatak želje ukrajinskih pregovarača za nastavkom ovog procesa", rekao je, prenosi agencija Interfax.

Peskov kaže da nema sumnje da su se borci koji su napustili opkoljenu čeličanu Azovstal u lučkom gradu Mariupolju predali.

"Definicija je nedvosmislena: oni koji su se skrili, vojnici koji su se skrili na teritoriju Azovstala, oni polažu oružje i predaju se", dodao je.

15.48

Njemačka je od početka rata u Ukrajini zabilježila blagi porast broja ruskih državljana koji su zatražili azil, potvrdio je danas portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

U aprilu su oko 222 osobe iz Rusije zatražile azil u Njemačkoj, rekao je portparol na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu.

15.24

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je novu pomoć Ukrajini u iznosu do 9 milijardi eura ove godine.

"Nastavit ćemo biti uz njih tokom cijelog ovog rata i kada budu obnavljali svoju zemlju", rekla je Von der Leyen pred Komisijom. 

Kaže da također moraju razmišljati o onomu što će biti poslije rata.

14:52

Ruski vojnik kojem se sudi za ratne zločine u Ukrajini priznao je krivicu za ubistvo nenaoružanog civila.

Vadim Šišimarin optužen je da je ubio nenaoružanog 62-godišnjeg civila i prijeti mu doživotni zatvor.

Tužitelji kažu da bi moglo uslijediti još suđenja nakon identificiranja hiljade potencijalnih zločina koje su počinili ruski vojnici. Moskva je negirala da su njene trupe gađale civile.

 

14:51

Rusija će u znak osvete protjerati 24 italijanska diplomata, što je italijanski premijer nazvao neprijateljskim činom te upozorio na opasnost od prekida diplomatskih kanala s Moskvom, javljaju agencije.

Rusija se odlučila na čin osvete nakon što su europske zemlje prve protjerale rusko diplomatsko osoblje, javila je ruska novinska agencija RIA.

Draghi je upozorio da se diplomatski kanali s Moskvom ne smiju prekinuti.

"Ovo apsolutno ne smije voditi prema prekidu diplomatskih kanala jer će se upravo putem tih kanala, ako uspijemo, postići mir koji mi zasigurno želimo", rekao je šef talijanske vlade.

14:06

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska rekla je da će milioni ljudi u Ukrajini trebati psihološku pomoć zbog invazije.

Zelenska je to rekla tokom razgovora s prvom damom Izraela Michal Herzog.

"Brutalnost ruske vojske, koja je duboko šokirala cijeli civilizirani svijet, znači da milioni Ukrajinaca također trebaju hitnu stručnu psihološku pomoć", rekla je Zelenska, koja je također predvodnica nacionalnog programa za psihološku pomoć.

14:05

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava,te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Dodao je i da je Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dijela svijeta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Istakao da je Srbija civilima izbjeglim iz Ukrajine obezbjedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou. Najavio je i da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posjetiti ukrajinske izbjeglice u zemlji, kao i da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

Takođe je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom doslijednom politikom, zalaže za mirno rješavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmjereni na pregovore", navode iz Kabineta.

Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.

14:03

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je jutros kako očekuje da će saveznici u NATO-u razumjeti osjetljivost Turske po pitanju sigurnosti.

U govoru zastupnicima iz svoje vladajuće stranke također je ponovio stav da švedske i finske delegacije ne moraju dolaziti u Tursku kako bi razgovarali o tim pitanjima.

Rekao je kako Švedska ne bi trebala očekivati da Turska odobri njenu kandidaturu za članstvo u NATO-u bez povratka "terorista". Podsjetimo, Turska optužuje dvije nordijske nacije da skrivaju članove Radničke stranke Kurdistana (PKK), grupe koju smatra terorističkom organizacijom, i sljedbenike Fethullaha Gülena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Prema službenoj turskoj novinskoj agenciji, i Finska i Švedska odbile su desetke zahtjeva za izručenje kurdskih militanata koje Turska opisuje kao teroriste. Bez podrške svih članica NATO-a, Švedska i Finska ne mogu se pridružiti vojnom savezu, iako je američki predsjednik Joe Biden jučer izjavio kako je uvjeren da se može postići konsenzus.


11:28

Rusija je izgubila više od 28.300 vojnika od početka rata u Ukrajini, tvrde ukrajinske oružane snage.

Prema Kyiv Independentu, ukrajinska vojska izvijestila je da je uništila 1251 tenk, 202 zrakoplova i 167 helikoptera.

11:26

Glasnogovornik Pentagona John Kirby pohvalio je ukrajinske borce koji su ostali u čeličani Azovstal braneći Mariupolj.

Nekoliko stotina boraca, uključujući i azovce, tvrde Rusi, evakuirano je proteklih dana nakon predaje.

"Vojnici koji su tamo nastavili pružati otpor učinili su to hrabro i vješto i za divljenje je pomisliti koliko su dugo uspjeli izdržati, a predsjednik Zelenskij ih je nazvao herojima. Mislim se svi slažemo s tim", rekao je glasnogovornik američkog Pentagona John Kirby.

10:40

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je najnoviji operativni brifing.

Navodi se da se od ponedjeljka iz čeličane Azovstal predalo ukupno 959 boraca. U njemu se navodi da su se 694 ukrajinska borca koji su bili pod opsadom predala u posljednja 24 sata. Rusija kaže da je od onih koji su se predali ukupno 80 ranjeno, od kojih je 51 prebačen u bolnicu.

Osim toga, Rusi tvrde da su preko noći ubili 270 ukrajinskih boraca i da su "onesposobljene 54 jedinice vojne opreme". Tvrde i da su oborili dva aviona i 15 dronova.

Tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

10:38

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss danas je obilazila Veliku Britaniju.

Na radiju Times rekla je da bi se ruska imovina zaplijenjena u Britaniji mogla upotrijebiti za plaćanje obnove Ukrajine.

"Naravno, radit ćemo na tome da Rusija pridonese obnovi Ukrajine", rekla je.

09:38

Operacija spašavanja čeličane Azovstal bit će gotova tek kada svi branitelji Mariupolja budu evakuirani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom, izjavila je za BBC zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

"U Azovstalu je još puno ljudi i nastavljamo pregovore kako bismo ih izvukli odatle", kaže Maliar. Ona kaže da je to osjetljiva operacija i da svaka naredba može biti opasna za živote ljudi.

Pozivi političara u Moskvi da se neki od onih koji su odvedeni iz čeličane izvedu na suđenje za ratne zločine "najvjerojatnije su upućeni zbog domaće propagande u Rusiji", kaže Maliar.

"Pregovori su još u toku i jako se nadamo pozitivnom rezultatu."

08:23

Ukrajinska vojska kaže da Rusi nastavljaju s raketnim napadima na vojne ciljeve i civile širom Ukrajine.

U Mariupolju - koji je, čini se, na rubu pada nakon borbe s višemjesečnom opsadom - ruski vojnici blokiraju jedinice u čeličani Azovstal, prema novostima ukrajinskog Glavnog štaba Oružanih snaga.

Dodaju da ruska vojska također napada u Donjecku te nastavljaju granatirati pogranična područja Černihiv i Sumi.

7:20

Švedska i Finska će u srijedu zajedno predati svoje zahtjeve za članstvom u NATO savezu, rekla je u utorak švedska premijerka Magdalena Andersson.

”U Švedskoj i Finskoj slažemo se da ruku pod ruku prođemo cijeli ovaj proces, a sutra ćemo podnijeti zahtjeve”, rekla je Andersson na zajedničkoj konferenciji s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom u švedskoj metropoli.

7:05

Ruska novinska agencija TASS javlja da će ruski istražni odbor ispitati vojnike evakuirane iz Azovstala.

Brojni evakuirani pripadaju Azovskoj bojni, a bit će ispitani u sklopu “istrage o zločinima ukrajinskog režima.”

7:02

Objavljene snimke navodno pokazuju kako ukrajinski vojnici napuštaju čeličanu Azovstal u Mariupolju dok je Ukrajina potvrdila da je više od 260 boraca evakuirano iz tvornice i odvedeno u područja pod kontrolom Rusije.

Videozapisi – koje su objavili samoproglašena Narodna Republika Donjeck i rusko ministarstvo obrane – prikazuju ljude kako nose na nosilima.

Guardian nije mogao provjeriti datum ili uvjete pod kojima je ova snimka snimljena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije