62. dan invazije: Guverner tvrdi da je situacija u Luhansku kritična

2
Radiosarajevo.ba
62. dan invazije: Guverner tvrdi da je situacija u Luhansku kritična
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minuta u minutu pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu
23.20

Azov je objavio snimku neimenovane žene iz bunkera u čeličani Azovstal u Mariupolju, posljednjem uporištu ukrajinskih snaga u gradu koji su zauzele ruske snage.

"U ime svih stanovnika Mariupolja, šaljem apel svijetu. Pomozite nam, molim vas, želimo živjeti. Želimo živjeti u našem gradu, u našoj zemlji. Želimo živjeti normalno. Umorni smo od ovih granatiranja, od konstantnih zračnih napada. Koliko dugo će ovo trajati? Od koga nas spašavaju? Ne razumijem. Pomozite nam. Zaustavite rusku agresiju", kaže.

 

 

23.05

Bugarska vlada objavila je da ruska državna kompanija Gazprom od sutra obustavlja isporuke plina u Bugarsku.

Objava bugarske vlade stigla je nedugo nakon što je Poljska objavila da Rusija od sutra obustavlja isporuku plina u tu zemlju.

Bugarski ministar energetike rekao je da je "Bugarska poduzela mjere da osigura alternativnu opskrbu plinom" te je poručio građanima da "u ovom trenutku nema potrebe da smanje potrošnju plina".

Dodao je kako je Gazprom zatražio novi model plaćanja za ruski plin koji "krši trenutni ugovor s Bugarskom".

22.30

Britanski premijer Boris Johnson danas je u intervjuu za Talk TV rekao kako ne očekuje da će ruski predsjednik Vladimir Putin narediti korištenje taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.

Na pitanje očekuje li da bi Putin razmatrao korištenje taktičkog nuklearnog oružja bude li doživio nove vojne poraze, Johnson je rekao: "Ne, ne očekujem".

"Obzirom na široku podršku koju u Rusiji ima za ono što radi i obzirom da ruski mediji ne izvještavaju o onome što se zaista događa u Ukrajini, imamo paradoksalnu situaciju u kojoj Putin ima puno više političkog prostora za odstupanje, za povlačenje", rekao je Johnson.

 

 

21.50

U Donbasu, regiji na istoku Ukrajine koja graniči s Rusijom, se vode žestoke borbe između ruskih i ukrajinskih snaga. 

Sergei Gaidai, guverner regije Luhansk (koja je dio Donbasa, op.a.), rekao je za BBC da se ukrajinska vojska drži na bojišnici, pa dodao da je situacija "teška".

Naveo je da su ukrajinske snage odbile šest ruskih napada u zadnja 24 sata, pa dodao kako u konstantnom granatiranju puno ubijenih i ranjenih. 

Grad Kreminna je pao u ruske ruke, potvrdio je Gaidai.

21.15

Ruski predsjednik Vladimir Putin je "načelno" pristao da se UN i Međunarodni crveni krst uključe u evakuaciju civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju, posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja u tom razorenom gradu, objavio je UN nakon sastanka glavnog sekretara UN-a Antonia Guterresa i Vladimira Putina u Moskvi.

Guterres je u Moskvi Putinu "ponovio stav UN-a" o invaziji Ukrajine te su dva lidera razgovarala o prijedlozima za humanitarnu pomoć i evakuaciju civila iz ratnih zona, navodi se u saopćenju UN-a.

20.30

Stiže više informacija o navodnom prekidu isporuke ruskog plina Poljskoj.

Na press konferenciji je o tome govorio Sergej Kuprijanov, portparol Gazproma.

Rekao je kako ne može potvrditi informaciju da je isporuka plina Poljskoj već prekinuta, ali je dodao da "Poljska danas ima obavezu plaćanja isporučenog plina u skladu sa novom procedurom plaćanja", prenosi ruska prorežimska novinska agencija Tass.

20.10

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na press konferenciji u Moskvi nakon sastanka s glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom rekao da će se pregovori s Ukrajinom nastaviti u online formatu te izrazio nadu da će polučiti "pozitivan rezultat".

Komentirajući trenutnu situaciju u razorenom Mariupolju, koju je opisao kao "kompliciranu i tragičnu", rekao je da ruske snage više ne provode nikakve vojne operacije u tom gradu. Putin je na press konferenciji opet nadugo iznosio svoje opravdanje za invaziju Ukrajine.

20.00

19.40

SAD i njegovi saveznici obećali su danas na sastanku u njemačkoj zračnoj bazi nove isporuke težeg naoružanja Ukrajini i odbacili prijetnju Moskve da bi njihova podrška Kijevu mogla dovesti do nuklearnog rata.

Američki dužnosnici ove sedmice počeli govoriti o ukrajinskoj pobjedi koja bi oslabila sposobnost Rusije da ugrozi susjedne zemlje, što je pomak u odnosu na raniji diskurs o pomoći Ukrajini da se odbrani.

19.15

Najmanje devetero civila poginulo je danas u granatiranju ruske vojske na istoku i na jugu Ukrajine, objavile su mjesne vlasti.

Troje civila izgubilo je život pod ruševinama zgrade pogođene granatama u Popasni, rekao je guverner Luhanske oblasti Serhij Hajdaj.

"Sklonili su se od ruskog raketiranja u podrum i zgrada je pogođena", dodao je.

18.35

Poljski portal Onet.pl objavio je da je Rusija prekinula isporučivati plin Poljskoj.

Navode da su im takav potez Rusije neslužbeno potvrdili izvori iz poljske vlade i državne plinske kompanije PGNiG.

Još uvijek nema službene potvrde ove informacije.

Poljska oko 60 posto plina uvozi preko PGNiG od ruskog Gazproma plinovodom Jamal.

17.55

Prvi čovjek američkih oružanih snaga, general Mark Milley je u intervjuu za CNN rekao kako je zbog ruske invazije na Ukrajinu sigurnost Europe u najtežem položaju od kraja Drugog svjetskog rata.

"Ulog u ovom ratu je puno veći od Ukrajine", rekao je Milley i dodao: 

"Ono što je ovdje ulog je sigurnost. Sigurnost Europe je najugroženija od kraja Drugog svjetskog rata. Moglo bi se argumentirati da je ulog globalni međunarodni sigurnosni poredak koji je uspostavljem 1945. godine", rekao je Milley.

17.26

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je na "neposredan proporcionalni odgovor" nastavi li Britanija sa svojim "izravnim provokacijama", javlja Reuters.

Upozorenje ruskog Ministarstva odbrane odnosi se na izjavu britanskog ministra oružanih snaga Jamesa Heappeya, koji je rekao da Britanija podržava ukrajinske napade na ruskom teritoriju.

Heappey je, podsjetimo, rekao da "nije nužno problem" bude li Ukrajina pri takvim napadima koristila oružje koje joj je donirala Velika Britanija.

"Želimo podcrtati da će, ostvare li se napadi na koje London poziva režim u Kijevu, doći do našeg neposrednog proporcionalnog odgovora", objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

17.10

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je ažuriranu kartu sukoba u Ukrajini, koja prikazuje manevre ruskih snaga.

Prema britanskim vojnim obavještajcima, ruske snage nastavljaju napredovati prema istoku Ukrajine iz smjera granice s Rusijom. 

Uz to, ruske snage se iz smjera poluotoka Krima na jugu kreću prema regijama Berdjansk, Zaporižju i Melitopolju.

Zračni udari ruskih snaga nastavljaju se u glavnom gradu Kijevu te gradovima Kramatorsku, Dnjepru i Mikolajivu, navode Britanci. 

 

 

16.55

Mariupolj je "oslobođen" i ondje nema više borbi, ustvrdio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s turskim kolegom i pozvao ukrajinske borce, Azov i marince, da se predaju te rekao da im je zajamčen život.

Golema čeličana Azovstal posljednja je lokacija koju kontroliraju ukrajinske snage u Mariupolju. Kijev bi trebao "preuzeti odgovornost" za vojnike u mariupoljskoj čeličani Azovstal, rekao je Putin turskome predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, prema priopćenju Kremlja.

16.30

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres predložio je da trilateralna skupina u sastavu UN-a, Kijeva i Rusije rješava  humanitarna pitanja u Ukrajini, ali ruski šef diplomacije drži da je prerano za posrednike u pregovorima. 

Na sastanku u utorak u Moskvi s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, Guterres je predložio osnutak skupine koja bi nadzirala sigurnost humanitarnih koridora, a u njezinu bi sastavu bili predstavnici UN-a, Rusije i Ukrajine.

16.00

Brončani spomenik u Kijevu visok osam metara, koji prikazuje dva sovjetska radnika, danas se uklanja.

Riječ je o spomeniku koji je podignut 80-ih godina i simbolizirao je prijateljstvo naroda Rusije i Ukrajine.

Nakon dva mjeseca ruske invazije na Ukrajinu, kijevske vlasti donijele su odluku o uklanjanju spomenika. Danas u Kijevu radnici već četiri sata rade na uklanjanju spomenika. Posao još nije dovršen, ali Ukrajinci su odlučni danas privesti to kraju.

15:29

Rusija je protjerala tri švedska diplomata kao odgovor na neprijateljske akcije Stokholma, navodi se u saopćenju na web stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

14:38

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija odbacila prijedlog Ukrajine o pokretanju mirovnih pregovora u lučkom gradu Mariupolju.

Lavrov je rekao da je prerano govoriti o tome ko će posredovati u bilo kakvim pregovorima, ali je dodao da je Moskva opredijeljena za diplomatsko rješenje kroz razgovore o Ukrajini.

Sergej Lavrov na sastanku s predstavnikom UN-a - undefined

Foto: EPA-EFE: Sergej Lavrov na sastanku s predstavnikom UN-a

13:58

Sekretar za štampu Pentagona, John Kirby, rekao je da Rusija ima "slabiju vojsku" koja je "iscrpljena na mnogo načina".

U intervjuu za CNN, Kirby je rekao:

"Oni su slabija vojska. Oni su trenutno slabija država i opet se dodatno izoluju".

13:09

Treća masovna grobnica pronađena je u blizini Mariupolja, rekao je u utorak za ukrajinsku televiziju gradonačelnik opkoljenog grada na jugoistoku zemlje.

Osim masovnih grobnica otkrivenih u selima Mangush i Vynohradne, "sada vidimo da postoji još jedna", rekao je Vadym Boichenko.

12:50

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres sastao se danas u Moskvi s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Guterres, koji je u svojoj prvoj posjeti ruskoj prijestolnici otkako su ruske trupe napale Ukrajinu, rekao je da traži načine da pronađe "mirno rješenje" što je brže moguće.

Guterres je rekao:

"Izuzetno smo zainteresovani da pronađemo načine kako da stvorimo uslove za efikasan dijalog, stvorimo uslove za što pre prekid vatre, stvorimo uslove za mirno rješenje. Znam da imamo... različita tumačenja o tome šta se dešava u Ukrajini. To ne ograničava mogućnost da se vodi veoma ozbiljan dijalog o tome kako najbolje možemo raditi na smanjenju patnje ljudi".

Antonio Guterres i Sergej Lavrov - undefined

Foto: EPA-EFE: Antonio Guterres i Sergej Lavrov

12:31

Otcijepljena Moldavska regija Pridnjestrovlje podigla je "nivo terorističke prijetnje" na crveno, objavila je njena zvanična novinska agencija.

Uvedeni su kontrolni punktovi na ulazu u gradove regiona za koje lokalne vlasti tvrde da su pogođene u nekoliko napada u proteklom danu, prenosi Reuters.

11:41

Vijeće sigurnosti Moldavske otcijepljene regije Pridnjestrovlje izvijestilo je o "terorističkom napadu" na vojnu jedinicu u blizini grada Tiraspolja.

Rueters izvještava, ministarstvo je reklo da je to bio jedan od tri takva napada na regiju, nakon što su eksplozije probile štab državne sigurnosti, a dvije eksplozije oštetile su stare radio antene iz sovjetskog doba.

11:01

Komesar Evropske unije za energetiku Kadri Simson rekao je na konferenciji za novinare u Varšavi da se šesti paket sankcija Evropske unije protiv Rusije kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu očekuje "vrlo brzo".

Reuters prenosi da tačan datum paketa još nije potvrđen, a kao iu prethodnim rundama sankcija EU trebaće odobrenje zemalja EU.

10:30

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres  otputovao je u Moskvu kako bi se sastao sa Vladimirom Putinom u pokušaju da UN stavi u središte napora ukrajinskog posredovanja.

Guterres se suočio s kritikama Ukrajine jer nije prvi posjetio Kijev i što nije odlučno intervenirao prije ruske invazije 24. februara.

Predviđeno je da se sastane i sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom pre nego što otputuje u Ukrajinu.

09:59

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je svoj najnoviji operativni brifing na kanalima društvenih medija, uključujući Telegram. 

"Četiri ukrajinska vojna objekta pogođena su visokopreciznim raketama vazdušnog baziranja, uključujući dva skladišta municije u Harkovu.
Rusija je pogodila 87 vojnih objekata u Ukrajini, tvrdeći da je uništila 59 oklopnih vozila, artiljerijskih oruđa i vozila i ubila 'oko 500 neprijateljskog osoblja'", navodi se u saopćenju.

09:23

Postoje izvještaji da Ministarstvo unutrašnjih poslova u Pridnjestrovlju kaže da su dvije radio antene koje su prenosile ruski radio uništene u Pridnjestrovlju, otcijepljenom istočnom regionu Moldavije.

Reuters citira ministarstvo koje je reklo:

"U rano jutro 26. aprila, u selu Maiac, okrug Grigoriopol, dogodile su se dvije eksplozije: prva u 6.40 i druga u 7.05 sati"

Nema povrijeđenih stanovnika, saopštilo je ministarstvo.

08:11

Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata, rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u intervjuu u ponedjeljak navečer i upozorio da je prijetnja trećeg svjetskog rata "ozbiljna" i "stvarna".

Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata unatoč “velikim rizicima u ovome trenutku”, rekao je Lavrov za rusku državnu televiziju. “Ne želim da se ti rizici umjetno povećavaju. Mnogi bi to htjeli”, rekao je.

U kontekstu napetosti bez presedana između Rusije i Zapad zbog ruske ofenzive na Ukrajinu, Lavrov je upozorio na “stvarnu” opasnost od trećeg svjetskog rata, prenosi agencija France presse.

Sergej Lavrov - undefined

Foto: EPA-EFE: Sergej Lavrov

7:35

"Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i upozorio da je prijetnja trećeg svjetskog rata ozbiljna i stvarna.

"Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata unatoč velikim rizicima u ovom trenutku", rekao je Lavrov sinoć za rusku državnu televiziju.

"Ne želim da se ti rizici umjetno povećavaju. Mnogi bi to htjeli", dodao je.

7:10

U svojm noćnom video obraćanju naciji, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pobjeda Ukrajine neizbježna, ali da je nemoguće predvidjeti kada će rat završiti.

"Mnogi gradovi i zajednice još su uvijek pod privremenom kontrolom ruske vojske", kazao je Zelenskij pa dodao:

"Ali ne sumnjam da je samo pitanje vremena kada ćemo osloboditi svoju zemlju."

Zelenski je ranije u svom obraćanju istaknuo činjenicu da je invazija, koja je započela 24. februara, upravo prošla tromjesečnu granicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije