Kličko: Uklonit ćemo iz Kijeva skulpturu prijateljstva Ukrajine i Rusije

4
Radiosarajevo.ba
Kličko: Uklonit ćemo iz Kijeva skulpturu prijateljstva Ukrajine i Rusije
Foto: Google street / Skulptura prijateljstva Ukrajine i Rusije u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je kako će radnici razmontirati skulpturu iz sovjetske ere u centru Kijeva koja simbolizira prijateljstvo Rusa i Ukrajinaca.

"Ove sedmice ćemo razmontirati bronzanu skulpturu radnika, podignutu 1982. kako bi se komemorirala 'reunifikacija Ukrajine s Rusijom'.

Osam metara metala koji simbolizira takozvano prijateljstvo dva naroda bit će uklonjeno iz centra Kijeva", rekao je Kličko.

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Nad spomenikom se proteže luk od titana u obliku duge, a Kličko je rekao da će luk, koji je izvorno nazvan Luk prijateljstva naroda, ostati na svom mjestu, ali da će biti preimenovan i istaknut bojama ukrajinske zastave.

Podsjetimo, danas je 61. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nastavilo se rusko granatiranje na istoku Ukrajine, a prema regionalnim dužnosnicima poginuli su civili u sjeveroistočnom Harkivu i istočnom Donjecku.

Vladimir Putin izgubio je interes za rješavanje situacije u Ukrajini diplomatskim razgovorima, pokazali su izvještaji Financial Timesa, piše Večernji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije