41. dan invazije: Amerikanci uvode nove sankcije Rusima, Kinezi komentirali Buču

7
Radiosarajevo.ba
41. dan invazije: Amerikanci uvode nove sankcije Rusima, Kinezi komentirali Buču
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

U toku je 41. dan ruske invazije na Ukrajinu.

Razvoj događaja u Ukrajini pratite uživo na portalu Radiosarajevo.ba.

Šta se trenutno događa:

Objavljena je prognoza do 30. maja: Uživajte u suncu - dolaze zahlađenje i kiša

Objavljena je prognoza do 30. maja: Uživajte u suncu - dolaze zahlađenje i kiša

  • Ukrajina: Rusi se regrupiraju za napad na istoku
  • CNN svjedočio uklanjanju tijela iz podruma u Buči
  • Zelenski: ‘Broj žrtava bi mogao biti veći u drugim oslobođenim gradovima’
  • EU i Bijela kuća pripremaju nove sankcije za Rusiju
  • Britanci: Ukrajinske snage ponovno zauzimaju ključni teritorij na sjeveru
  • SAD traži suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava
  • Nove satelitske snimke otkrile tijela Buči dok su Rusi bili tamo
22:12

Češka šalje tenkove T-72 i borbena vozila pješaštva BVP-1 u Ukrajinu, rekao je izvor iz čeških odbrambenih snaga u utorak čime je potvrdio medijska izvješća.

Javna češka televizija ranije je javila da je pošiljka natovarena na vlak, a u njoj je pet tenkova i pet borbenih vozila. Navodi da je riječ o poklonu koji je dogovoren sa saveznicima u NATO-u.

Informaciju su potvrdili predsjednik Odbora za europska pitanja u donjem domu češkog parlamenta Ondrej Benešik te izvor iz čeških obrambenih snaga.

Ministrica obrane Jana Černohova rekla je parlamentu da neće potvrditi niti opovrgnuti tu informaciju ali je izjavila: "Mogu samo reći da Češka ... pomaže Ukrajini koliko god može i nastaviti će isporučivati vojnu opremu laku i tešku".

22:08

Ambasada Republike Turske u Kijevu, koja je zbog rusko-ukrajinskog rata svoje aktivnosti privremeno obavljala u gradu Černivci, vratila se u Kijev.

Saopćenje je objavljeno na profilu ambasade na Twitteru.

"Dragi naši građani i ukrajinski prijatelji. Privremeno smo naše aktivnosti premjestili u grad Černivci koji je tokom evakuacija postao logistički centar. Od danas smo se vratili u Kijev, našoj kući", navedeno je u saopćenju.

Ambasada Turske u Kijevu je 11. marta privremeno izmještena u grad Černivci.

22:01

21:36

21:14

Ruska vojska priopćila je danas da je oborila dva ukrajinska helikoptera koji su, kako tvrde, "pokušali evakuirati nacionalističke vođe iz Mariupolja".

"Jutros, 5. aprila, oko Mariupolja, prekinut je novi pokušaj kijevskog režima da evakuira vođe nacionalističkog bataljuna Azov. Dva ukrajinska helikoptera Mi-8, koja su pokušavala doći do grada s mora, oborena su prijenosnim protuzračnim sistemima”, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Rekao je da je Moskva u utorak ujutro predložila ukrajinskim borcima da polože oružje i napuste grad "preko dogovorenog puta" na teritorij pod kontrolom Kijeva.

Rekao je da je ukrajinska vojska "ignorirala" prijedlog.

"Budući da Kijev nije zainteresiran za spašavanje života svojih vojnika, Mariupolj će biti oslobođen od nacionalista", rekao je Konašenkov.

Prošle sedmice je govorio kako je ruska vojska oborila ukrajinski helikopter iznad Azovskog mora koji je došao evakuirati zapovjednike jedinice Azov, koja već sedmicama žestoko brani Mariupolj.

20:01

SAD i njihovi saveznici sutra će uvesti novi krug sveobuhvatnih sankcija Rusiji, rekao je za Reuters izvor upoznat s planiranom objavom.

Paket će uključivati zabranu svih novih ulaganja u Rusiji, povećanje ograničenja na financijske institucije i državna poduzeća u Rusiji, te ciljanje na dužnosnike ruske vlade i njihove obitelji.

Sankcije će "nametnuti značajne troškove Rusiji i poslati je dalje niz cestu ekonomske, financijske i tehnološke izolacije", rekao je izvor.

Njihov je cilj "degradirati ključne instrumente ruske državne moći, nametnuti akutnu i trenutnu ekonomsku štetu Rusiji i pozvati na odgovornost rusku kleptokraciju koja financira i podržava Putinov rat", rekao je izvor.

19:47

19:33

Kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun rekao je da su izvještaji i slike na kojima se vidi smrt civila u Buči "vrlo uznemirujuće", ali je dodao da treba provjeriti okolnosti i da se sve optužbe trebaju temeljiti na činjenicama.

Govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, ponovio je stav Pekinga da sankcije nisu učinkovite u rješavanju ukrajinske krize, već da su one problem za ekonomije.

Također je pozvao SAD, NATO i EU da se uključe u dijalog s Rusijom.

19:27

Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da se u masovnoj grobnici pokraj crkve u gradu Buča nalazi između 150 i 300 tijela.

Denisova je rekla u online objavi:

"Službenici za provođenje zakona trenutno prikupljaju tijela kako bi obavili potrebne preglede."

Nije rekla kako su vlasti došle do procjene broja žrtava u masovnoj grobnici.

19:25

18:59

Uznemirujući prizori iz potpuno uništene Borodjanke:

18:34

U Kijevu je upravo prošlo 19.30 sati. Ovo su najvažnije vijesti:

 Volodimir Zelenski dao je Vijeću sigurnosti UN-a potresan izvještaj o zločinima u svojoj zemlji i zatražio da ruski čelnici "budu izvedeni pred lice pravde za ratne zločine". Ukrajinski predsjednik pozvao je na međunarodni sud sličan Nürnberškom suđenju nacistima nakon Drugog svjetskog rata, govoreći o ruskim snagama: "Ne postoji niti jedan zločin koji oni tamo ne bi počinili."

 Glavni sekretar UN-a António Guterres rekao je da "nikada neće zaboraviti užasne slike ubijenih civila" u ukrajinskom gradu Buči. Govoreći u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku, rekao je da je rat u Ukrajini "jedan od najvećih izazova ikada" za "međunarodni poredak". Podsekretarka UN-a za politička i pitanja izgradnje mira Rosemary DiCarlo rekla je da optužbe o seksualnom nasilju koje su počinile ruske trupe uključuju "grupno silovanje i silovanja pred djecom".

 Raseljeni stanovnici Buče još se ne bi trebali vratiti svojim domovima jer na tom području još uvijek postoje mine nakon što su se ruske trupe povukle iz razorenog ukrajinskog grada, rekao je njegov gradonačelnik Anatolij Fedoruk. Fedoruk je rekao da je oko 3.700 civila boravilo u Buči, koja je imala prijeratno stanovništvo od oko 37.000, tokom okupacije od strane ruskih trupa.

 Glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava Liz Throssell rekla je da svi znakovi iz ukrajinskog grada Buča upućuju na to da su civili izravno gađani i ubijeni. Slike koje su nastale nakon ruske okupacije Buče opisala je kao "izuzetno uznemirujuće".

 Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid oštro je osudio ruske "ratne zločine" u Ukrajini u izjavi u kojoj je pojačao izraelsku kritiku Rusije od njezine invazije na Ukrajinu. Ranije danas, izraelski premijer Naftali Bennett osudio je ubistva civila dokumentirano u Buči, ali nije optužio ruske snage za odgovornost.

 Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da dokazi iz Buče pokazuju "namjernu kampanju ubijanja, mučenja, silovanja, činjenja zvjerstava" ruskih snaga. "Izvješća su više nego vjerodostojna. Dokazi su tu da ih svijet vidi", rekao je novinarima.

 Nekoliko ruskih diplomata protjerano je iz europskih zemalja ove sedmice kao izravan izraz bijesa vlada zbog ubistava ukrajinskih civila otkrivenih nakon odlaska moskovskih vojnih jedinica. U jednom od najvećih diplomatskih slomova posljednjih godina, 149 ruskih diplomata je od ponedjeljka dobilo poruke da su im vlade u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i drugdje više otkazale dobrodošlicu.

 Kremlj je rekao da su optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine u Buči "monstruozna krivotvorina" čiji je cilj "ocrniti" rusku vojsku. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su jučerašnje izjave američkog predsjednika Joea Bidena u kojima se poziva da se Vladimiru Putinu sudi za ratne zločine neprihvatljive i nedostojne jednog američkog čelnika.

 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je da EU predlaže nove sankcije Rusiji, uključujući zabranu uvoza ugljena u vrijednosti od 4 milijarde eura (3,3 milijarde funti) godišnje. Paket će također uključivati potpunu zabranu transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristupa ruskim plovilima i plovilima kojima upravljaju ruske luke EU, kao i ciljane zabrane izvoza i uvoza.

 Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će ministri vanjskih poslova NATO-a i G7 na sastanku u srijedu i četvrtak razgovarati o isporuci naprednog oružja Ukrajini. Također će se razgovarati o streljivu, medicinskim potrepštinama i “high-end” sistemima oružja, dodao je.

18:24

Ukrajinski grad Borodjanka potpuno je uništen borbama, pokazuju novi video zapisi.

CNN je geolocirao i provjerio autentičnost videa koji su prvi put objavljeni u utorak.

Dana 1. marta, ruski zračni napad uništio je najmanje dva stambena naselja u Borodjanki; bilo je to prvo izvješće o šteti u selu otprilike 50 kilometara — sjeverozapadno od Kijeva.

Od tada je grad mjesto intenzivnih vatrenih i vojnih udara. Snimke dronom od 4. marta pokazuju da se sredina drugog stambenog kompleksa srušila u hrpu ruševina. Video objavljen na Telegram kanalu čečenskog vođe Ramzana Kadirova prikazuje njegove borce kako hodaju ulicama sela otprilike u to vrijeme.

CNN je ranije izvijestio da su ruske snage 5. marta preuzele privremenu kontrolu nad psihijatrijskom bolnicom - u kojoj je bilo gotovo 700 pacijenata - u Borodjanki.

Tada je regionalni guverner Oleksij Kuleba rekao da selo nema ni vode ni struje.

"Borodjanke nema — gotovo je potpuno uništena", rekao je Kuleba. "Središte grada je jednostavno užasno. Borodjanka je pod utjecajem ruskih trupa, oni kontroliraju ovo naselje."

Sada kada su se ruske snage povukle, vidi se potpuni opseg razaranja.

"Već postoje informacije da bi broj žrtava okupatora mogao biti još veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u ponedjeljak.

U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su činili stvari koje mještani nisu vidjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina.

Potpuno i potpuno uništenje koje se vidi na snimkama iz Borodjanke usporedivo je samo s opkoljenim ukrajinskim gradom Mariupoljom.

Oba videa počinju u blizini dvaju stambenih kompleksa za koje je CNN izvijestio da su pogođeni 1. marta. Pogođena je svaka zgrada duž Lenine ulice - glavne prometnice kroz grad.

Cijeli seoski blokovi su pretvoreni u ruševine. Izgorjeli metalni okviri vojnih vozila vide se i sa strane ceste zatrpane ruševinama.

18:04

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid "snažno" je osudio ruske "ratne zločine" u Ukrajini u izjavi u kojoj je pojačao izraelsku kritiku Rusije od njezine invazije na Ukrajinu.

Lapid je u izjavi rekao:

"Slike i svjedočanstva iz Ukrajine su užasni. Ruske snage počinile su ratne zločine nad civilnim stanovništvom bez obrane. Oštro osuđujem ove ratne zločine."

Ranije danas, izraelski premijer Naftali Bennett osudio je ubistva civila dokumentirano u Buči, ali nije optužio ruske snage za odgovornost.

Bennett je rekao na konferenciji za novinare:

"Šokirani smo strašnim prizorima u Buči - groznim scenama - i osuđujemo ih. Patnja ukrajinskih građana je ogromna, a mi činimo sve što možemo da pomognemo."

Yaroslav Trofimov iz Wall Street Journala kaže da je to prvi put da je Izrael jasno optužio Rusiju za ratne zločine u Ukrajini.

17:37

Raseljeni stanovnici Buče još se ne bi trebali vratiti svojim domovima jer u tom području još uvijek postoje mine nakon što su se ruske trupe povukle iz razorenog ukrajinskog grada, rekao je njegov gradonačelnik Anatolij Fedoruk.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Fedoruk je rekao da je oko 3.700 civila boravilo u Buči tokom okupacije od strane ruskih vojnika.

Grad u regiji Kijev, koji su u potpunosti ponovno zauzele ukrajinske snage, imao je predratno stanovništvo od oko 37.000, prema državnim statistikama.

17:18

Predsjednik Ukrajine Zelenski zatražio je od Rusije da se suoči s odgovornošću za svoje postupke, rekavši UN-u:

"Imamo posla s državom koja veto u Vijeću sigurnosti UN-a pretvara u pravo na smrt. To potkopava cjelokupnu arhitekturu globalne sigurnosti. Omogućuje im da ostanu nekažnjeni. Dakle, uništavaju sve što mogu."

Ukrajinski čelnik stava je da bi Vijeće trebalo "ukloniti Rusiju kao agresora i izvor rata kako ne bi moglo blokirati odluke o vlastitoj agresiji, vlastitom ratu".

"Mislite li da je vrijeme međunarodnog prava prošlo? Ako je vaš odgovor ne, morate odmah djelovati. Povelja UN-a mora se odmah vratiti. Sistem UN-a mora se odmah reformirati kako veto ne bi bio pravo na smrt", zaključio je on.

17:07

Predsjednik Zelenski pitao je gdje je sigurnost koju Vijeće sigurnosti UN-a mora pružiti:

"Gdje je mir? Gdje su ta jamstva koja UN treba jamčiti?"

Ruske akcije u Ukrajini rezultirale su "najstrašnijim ratnim zločinima koje smo vidjeli od kraja Drugog svjetskog rata", rekao je on.

"Čak namjerno dižu u zrak skloništa u kojima se civili skrivaju od zračnih napada. Masakr u Buči samo je jedan primjer onoga što su ruske snage radile u Ukrajini u ovaj 41 dan", nastavio je.

Kazao je kako i on i svijet već "savršeno" znaju kako će Rusija odgovoriti na ove optužbe.

"Okrivit će sve samo da bi opravdali svoje postupke. Reći će da postoje razne verzije, različite verzije i nemoguće je utvrditi koja je od tih verzija istinita. Reći će čak i da su tijela ubijenih navodno bačena i da se insceniraju svi detalji.

Ali to je 2022. Sada imamo uvjerljive dokaze. Postoje satelitske slike. Možemo provesti potpunu i transparentnu istragu", komentirao je.

17:06

Predsjednik Ukrajine Zelenski je dodao da svijet tek treba vidjeti što su ruske trupe učinile u drugim okupiranim gradovima i regijama Ukrajine.

On je rekao Vijeću sigurnosti UN-a:

"Geografija može biti različita, ali okrutnost je ista. Zločini su isti i odgovornost mora biti neizbježna."

Ukrajinski čelnik je podsjetio UN da je njegova prva povelja "održavati mir i osigurati da se mir poštuje".

17:01

Zelenski je poručio da se obraća UN-u u ime žrtava Rusije.

"Neki od njih su strijeljani na ulici, drugi su bačeni u bunare pa su umrli. Oni su patili. Ubijani su u svojim stanovima, njihove kuće dignute u zrak granatama.

Civile su, dok su sjedili u svojim automobilima, tenkovima zgnječili nasred ceste samo za svoje zadovoljstvo."

 

16:53

Zelenski je kazao da su Rusi ubijali civile u Buči "samo iz zadovoljstva".

"Odsjekli su im udove, prerezali im grkljane, žene su silovali i ubijali pred djecom. Iščupali su im jezike samo zato što agresor nije čuo ono što su htjeli čuti od njih", dodao je Zelenski.

Rekao je da se te akcije ne razlikuju od "drugih terorista".

16:47

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upravo se obraća na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku putem videa, prvi put da se obratio Vijeću otkako je Rusija napala njegovu zemlju 24. februara.

Zelenski govori o onome što je vidio tokom jučerašnjeg posjeta ukrajinskom gradu Buči:

"Jučer sam se vratio iz našeg grada Buče, nedavno oslobođenog od ruskih trupa nedaleko od Kijeva.

Ne postoji niti jedan zločin koji oni ne bi počinili. Ruska vojska je tražila i namjerno ubijala svakoga ko je služio našoj zemlji.

Pucali su i ubijali žene ispred svojih kuća kada su samo pokušale nazvati nekoga ko je živ, ubijali su cijele obitelji, odrasle i djecu, a tijela su pokušavali zapaliti."

16:42
16:25

Glavni sekretar UN-a, António Guterres, obraća se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, gdje je rekao da je rat u Ukrajini "jedan od najvećih izazova ikada" za "međunarodni poredak i globalnu mirovnu arhitekturu" utemeljenu na povelji UN-a.

Rat je doveo do "besmislenih" gubitaka života, masovne devastacije u urbanim središtima i uništenja civilne infrastrukture, poručio je.

"Nikada neću zaboraviti užasne slike civila ubijenih u Buči", dodao je.

Guterres je poručio da je "jednako šokiran svjedočanstvima o silovanjima i seksualnom nasilju" koji se sada također pojavljuju.

16:01

Nismo daleko od sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku na kojoj će se putem videa obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Bit će tu i Rusija, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, koja pokušava iznijeti "svoj slučaj" da su sve slike ratnih zločina u Buči i drugdje u Ukrajini "provokacije" koje su inscenirane kako bi se diskreditirala Rusija.

Rusija je jučer htjela održati sastanak na kojem bi se raspravljalo o tome, ali je Ujedinjeno Kraljevstvo to odbilo - oni trenutno imaju rotirajući nadzor u vijeću. Rusija ima pravo veta na odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

15:43

Antony Blinken, američki državni sekretar, upravo je razgovarao s novinarima u Marylandu, pred odlazak u Bruxelles na sastanke s kolegama i dužnosnicima iz NATO-a. On je novinarima rekao:

"Ono što smo vidjeli u Buči nije slučajni čin odmetničke jedinice. To je namjerna kampanja ubijanja, mučenja, silovanja, činjenja zvjerstava. Izvještaji su više nego vjerodostojni. Dokazi su tu da ih svijet vidi.

To učvršćuje našu odlučnost i odlučnost zemalja diljem svijeta da osiguramo da na ovaj ili onaj način, jednog ili drugog dana, postoji odgovornost za one koji su počinili ta djela."

Blinkena su izričito pitali "imaju li SAD dokaze koji povezuju visoke dužnosnike u Rusiji" s naručivanjem ili saznanjem o tim djelima.

On to nije potvrdio. Rekao je

"Radimo kao i drugi na prikupljanju dokaza kako bismo podržali napore onih koji istražuju i prikupljaju dokaze", te podsjetio:

"Rekli smo i prije agresije da smo očekivali da će biti počinjena zvjerstva."

15.07

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ovakve razmjere brutalnosti u ratu nismo vidjeli u Europi od Drugog svjetskog rata.

"Ovo je izuzetno ozbiljno. Posljedice su strašne i uzrokuju patnje ukrajinskog naroda. Ovo je također opasno za sve nas. Priroda Putinova rata manifestira se kroz nedostatak poštivanja vladavine prava. On ne poštuje međunarodno pravo kao niti osnovna ljudska prava", rekao je.

Dodao je kako Moskva ne odustaje od ofanzive na Ukrajinu, ali će se pokušati u idućim sedmicama fokusirati na zauzimanje regije Donbas.

"Uočavamo značajno pomicanje ruskih trupa dalje od Kijeva kako bi se pregrupirali, ponvono naoružali i opskrbili te preusmjerili fokus na istok zemlje.

"Očekujemo u idućim sedmicama nastavak ruskog djelovanja prema istoku i jugu Ukrajine kako bi pokušali zauzeti cijeli Donbas i stvoriti kopneni most prema okupiranom Krimu", rekao je Stoltenberg.

Konferenciju možete pratiti na linku ispod:

 

14:42

Glasnogovornica UN-ovog ureda za ljudska prava Liz Throssell rekla je da svi dokazi pronađeni u Buči ukazuju na to da je riječ o planiranom ubojstvu civila.

"Prizori su krajnje uznemirujući i doista snažno sugeriraju da su civili bili izravno ciljani kao pojedinci. Moramo naglasiti da je prema međunarodnom humanitarnom pravu, namjerno ubijanje civila ratni zločin.

Možete tvrditi da je postojao vojni kontekst, na primjer kada se granatira stambena zgrada. Teško je vidjeti kakav je vojni kontekst postojao ako pojedinci leže na ulici s metkom u glavi ili vidite spaljena tijela", izjavila je Liz Throssell.

Jedna stanovnica Buče rekla je za AFP da je vidjela kako ruski vojnici hladnokrvno pucaju u čovjeka dok su jedinice 'brutalnih' iskusnijih vojnika sijali strah po gradu.

"Pred mojim očima su pucali u čovjeka koji je išao po hranu u samo poslugu", rekla je Olena (43).

14:00

Francuski tužitelj otvorio je tri istrage oko mogućih ratnih zločina u Ukrajini koji su povezani s francuskim građanima.

Radi se o zločinima u Mariupolju, Gostomel i Černihivu između 24. februara i 16. marta.

13:30

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da kraj Mariupolja one civilni brod nakon što je pogođen ’s mora’.

Ukrajina tvrdi da ga je pogodila Rusija što je dovelo do požara u strojarnici broda.

Brod je pod zastavom Dominikanske Republike, a kad je pogođen bio je u luci. Guardian javlja da je posada spašena a jedan njen član povrijeđen.

12:45

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je izbacivanje niza ruskih diplomata iz zemalja Europske unije.

“Sužavanje prilika za diplomatsku komunikaciju u ako nepredviđenom kriznom okruženju je kratkovidan potez koji će samo zakomplicirati komunikaciju koja nam je potrebna za pronalazak rješenja”, rekao je Peskov, prenosi AFP.

Kao što smo već pisali Danska i Italija su najavili da će protjerati ruske diplomate.

12:40

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier izrazio je svoje žaljenje zbog ranijeg pristupa prema Rusiji rekavši da je dugogodišnja podrška projektu Sjevernog toka 2 bila očita greška.

Steinmeier koji je prije pozicije predsjednika bio ministar vanjskih poslova u vladi Angele Merkel je rekao da ruska invazija na Ukrajinu znači da on i svi drugi moraju iskreno razmisliti o tome gdje su bili u krivu.

“Držali smo se mosta u koji Rusija više nije vjerovala, na što su nas drugi partneri bili upozorili”, rekao je.

“Nisam vjerovao da će Putin prihvatiti potpuno ekonomsko, političko i moralno uništenje svoje zemlje zbog svojeg imperijalističkog ludila. U tome sam, kao i drugi, pogriješio”, kazao je Steinmeier, prenosi CNN.

12:00

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima se vidi kako ukrajinske na tijela svoje djece ispisuju lične podatke i porodične kontakte.

Tako se na jednoj fotografiji, koju je objavio i ukrajinski informacijski centar Stratcom, vidi plavokosa djevojčica u pelenama, kojoj na leđima piše ime, prezime, datum rođenja i brojevi mobitela.

“Ukrajinska majka Oleksandra Makovij napisala ja na tijelo svoje kćerke ime, datum rođenja i kontakt roditelja, tako da joj, u slučaju da se djevojčica izgubi ili joj netko ubije roditelje tokom rata, neko može pomoći”, napisala je ukrajinska novinarka Julia Mendel na Twitteru.

 

11:40

Masovna ubistva u Buči nedaleko Kijeva su “ruska odmazda za ukrajinski otpor”, rekao je u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera gradonačelnik Anatolij Fedoruk.

Moji su ljudi ubijani iz zabave ili bijesa”, rekao je Fedoruk za Corriere della Sera.

“Rusi su pucali na sve što se kreće: prolaznike, ljude na biciklima, automobile s oznakom ‘djeca’”, rekao je.

“Buča je ruska odmazda za ukrajinski otpor”, rekao je dodajući da su dijelovi grada pretvoreni u “koncentracijski logor” bez vode i hrane i da “je svatko ko je pokušao izaći bio je ubijen”.

11:00

Ukrajinske snage ponovo su od ruske vojske zauzele “ključno područje” na sjeveru zemlje, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijem izvještaju o procjeni ratne situacije u Ukrajini.

“Lokalizirane borbe će se vjerojatno nastaviti u nekima od ponovno zauzetih regija, ali će se značajno smanjiti ove sedmice paralelno s povlačenjem preostalih ruskih snaga”, navodi se u izvješću.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je također da će ruskim jedinicama vjerojatno trebati “značajno obnavljanje zaliha” prije nego što se reorganiziraju i preraspodijele za operacije koje planiraju izvesti na istoku zemlje.

10:45

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izazvala je žestoke reakcije reagirajući na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da ruski predsjednik Vladimir Putin mora odgovarati za zločine u Buči.

"Odlična ideja, neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Također mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici", napisala je Zaharova čime je insinuirala da se genocid nije dogodio, usprkos svim dokazima. 

Tu Zaharova nije stala.

"Mogu tu dodati i trgovinu organima na Kosovu. Kad završe s tim, mogu se pozabaviti i bacanjem nuklearne bombe na Japan, kad su već kod toga", napisala je Zaharova na Facebooku i izavala lavinu komentara.

10:00

Ukrajinski predsjednik Zelenski jutros se obratio se građanima.

Mediji prenose ključne dijelove njegovog televizijskog obraćanja. Rekao je da je moguće kako se uopće neće sastajati s Vladimirom Putinom pa dodao da nije pitanje treba li biti pregovora nego koliko je neka strana jaka za pregovaračkim stolom.

Objavio je da će Ukrajina tražiti dokaze o ratnim zločincima te da će se njima pozabaviti tužitelji drugih zemalja.

Komentirao je i događaje u Buči kazavši da je fraza ‘denacifikacija’, koju Putin često koristi kako bi opravdao agresiju na Ukrajinu, ‘primjenjivija na Rusiju nego na Ukrajinu’.

9:45

Reuters javlja da Danska izbacuje 15 ruskih diplomata iz zemlje.

Za sada o ovom potezu nema više detalja.

Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio objavio je da ta zemlja izbacuje 30 ruskih diplomata.

"Odlučili su se na to iz sigurnosnih razloga", javlja Reuters.

9:00

SAD nastavlja vršiti ekonomski pritisak na Rusiju.

Američko ministarstvo finansija jučer je spriječilo Moskvu da ulagačima u ruski državni dug isplati više od 600 miliona dolara kamata iz svojih zaliha u američkim bankama.

To bi moglo prisiliti Rusiju da za podmirenje obaveza iskoristi sredstva namijenjena za druge troškove, poput finansiranja rata u Ukrajini, kako ne bi bankrotirala, navodi Reuters.

"Tim potezom Washington je htio prisiliti Moskvu da donese tešku odluku – hoće li koristiti dolare koje ima u zalihama da plati dug ili za druge svrhe, uključujući i za podržavanje invazije na Ukrajinu", kazao je glasnogovornik američkog ministarstva finansija.

Ako Rusija odluči ne platiti dug prijeti joj bankrot.

"Rusija ima 30 dana da napravi uplatu", kazao je Reutersu izvor iz finansijske institucije JP Morgan Chase & Co koja je dosad procesuirala ruske uplate kuponskih kamata i prosljeđivala ih ulagačima u dug.

8:11

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u sinoćnjem je obraćanju iznio tvrdnju da je više od 300 civila mučeno i ubijeno u Buči.

Zelenski će se danas obratiti i UN-u. 

"Doći će vrijeme kada će svaki Rus saznati cijelu istinu o tome koga je od svojih sugrađana ubio. Ko je izdao naređenja. Ko je zažmirio na ubistva", rekao je Zelenski i dodao:

"Sve ćemo mi to utvrditi. I neka to bude globalno poznato. Sada je 2022. A mi imamo puno više alata od onih koji su procesuirali naciste nakon drugog svjetskog rata", zaključio je Zelenski.

7:57

Ukrajinski dužnosnici pokazali su međunarodnim medijima uklanjanje pet tijela iz podruma u Buči, predgrađu Kijeva koje su nedavno ponovno zauzele ukrajinske snage, a u kojem su Rusi izveli masakr.

CNN-ov tim bio je u podrumu i vidio tijela prije uklanjanja. Kako pišu, bila su već u poodmakloj fazi raspadanja.

7:26

Rusija će proporcionalno odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata iz niza zapadnih zemalja, rekao je u utorak bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

"Svi znaju odgovor: To će biti simetrično i destruktivno za bilateralne odnose. Koga su kaznili? Prije svega sebe", naglasio je Medvedev u objavi na svojem Telegram kanalu.

Francuska je u ponedjeljak najavila da će protjerati 35 ruskih diplomata zbog rata u Ukrajini, a Njemačka navodi "značajan broj" ruskih diplomata koji su proglašeni neželjenima.

"Ako se ovo nastavi, bit će prikladno, kao što sam napisao 26. februara - zalupiti vrata zapadnim ambasadama. Svima će biti jeftinije. A onda ćemo na kraju samo gledati jedni druge, ni na koji drugi način, nego kroz nišane", kazao je Medvedev.

7:00

Ruske trupe pripremaju ofanzivu na Slovjansk, grad na istoku Ukrajine, u nastojanju da se povežu sa svojim snagama u regiji Donbas, posljednja je procjena Instituta za proučavanje rata iz Washingtona.

"Ruske snage napreduju iz Izjuma kako bi zauzele Slovjansk. To će vjerojatno biti sljedeća ključna bitka rata u Ukrajini", navodi se u izvještaju.

To je minimum, nastavlja se u izvještaju, jer ako to ne uspiju, njihov pokušaj da zauzmu istočne regije Donjeck i Lugansk "vjerojatno će propasti".

"Ruske snage i dalje postižu mali ili nikakav napredak u napadima na tim područjima", navodi se u saopćenju.

Ukrajinske trupe nastavljaju držati kontrolu na Mariupoljem i vjerojatno će nanijeti velike žrtve Rusima, navodi Institut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije