39. dan invazije: Otkrivena masovna grobnica u Buči, Zelenski - "ovo je genocid!"

1
Radiosarajevo.ba
39. dan invazije: Otkrivena masovna grobnica u Buči, Zelenski - "ovo je genocid!"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minuta u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu
22:26

Predsjednik Volodimir Zelenski odobrio je odluku o stvaranju posebnog mehanizma pravde u Ukrajini za istragu i sudsku reviziju svakog zločina ruskih okupatora na području ove države.

21:59

Rat u Ukrajini izazvao ogromnu ljudsku patnju u Buči i Hostomelu

Ukrajinska vojska, koja je 1. aprila od ruskih snaga oslobodila grad Buču zatekla je uništene zgrade i brojna beživotna ljudska tijela na ulicama tog grada.

Na snimcima koje je zabilježio reporter Anadolu Agency (AA) u gradovima Buča i Hostomel vidljive su opustošene ulice, te uništeni objekti i vozila.

Video možete pogledati OVDJE.

Mikhail Podoljak, zamjenik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, objavio je ranije da su u gradu Buča, koji je ukrajinska vojska stavila pod kontrolu, pronašli ubijene civile s rukama vezanim na leđima.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je da se u Buči dogodila "nova Srebrenica".

21:17
20:33

Reporter Paul Ronzheimer podijelio je mučne detalje s terena u Buči, gdje svjedoci kažu da su ruski vojnici pucali na civile u stilu pogubljenja, spaljivali kuće i ostavljali tijela razbacana po ulicama.

Buča, koja se nalazi sjeverozapadno od glavnog grada Ukrajine Kijeva, mjesto je, kako se čini, gdje je ubijeno stotine civila iz Ukrajine. Dužnosnici EU i SAD-a istražuju incidente u potrazi za dokazima o ratnim zločinima.

20:21

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je jedan od njegovih timova u nedjelju pokušao stići do opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja, gdje su hiljade ljudi zarobljene i suočene sa svakodnevnim ruskim bombardovanjem.

Glasnogovornik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Sam Smith rekao je za AA da je njihov tim napustio Zaporožje, sjeverozapadno od Mariupolja, u subotu.

"Situacija je veoma napeta", rekao je Smith objašnjavajući da u Mariupolj pokušava ući konvoj od tri automobila i devet članova osoblja Crvenog krsta kako bi pomogao u operaciji sigurnog prolaska.

Humanitarne grupe ne mogu stići do Mariupolja otkako su ruske snage počele da bombarduju grad. Crveni krst procjenjuje da bi do 100.000 civila moglo pokušati da se evakuiše, iako nema tačne brojke.

Prema nekim izvještajima, ruske trupe su prisilile ukrajinske civile da se presele u područja pod njihovom kontrolom.

Gradonačelnik Mariupolja rekao je početkom sedmice da je do 160.000 civila zaglavljeno u opkoljenom ukrajinskom gradu. On je akcije ruske vojske opisao kao "genocid nad ljudima u Mariupolju".

20:15

Regionalni vojni guverner Harkiva rekao je u nedjelju da su ruske trupe pucale na ovaj grad, uzrokujući civilne žrtve, te je upozorio na prijetnje raketnim napadima u regiji.

U izjavi za Telegram, Oleh Sinjebuhov je rekao: "Okupatori su navečer pucali na četvrt Slobidsky u Harkivu. Nažalost, ima civilnih žrtava. Trenutačno ima 23 stradale osobe, među njima su djeca. Tačna informacija se još utvrđuje."

On je također upozorio na "prijetnje raketnim napadima" južno od Harkiva u zajednici Lozova.

"Preporučamo evakuaciju stanovništva. Sutra planiramo prevesti stanovnike Lozove u smjeru Poltavske regije vozom", rekao je.

Vojni guverner je rekao da su najžešće borbe bile u blizini Iziuma. Tvrdi da su ukrajinske zračne snage srušile ruski bombarder Su-34 u području Iziuma, zarobivši pilota.

20:01

Svjetski čelnici nastavljaju komentirati navodne ratne zločine otkrivene danas u Ukrajini, a francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u nedjelju da će Rusija "morati odgovarati za zločine počinjene nad ukrajinskim civilima u Buči".

19:53

Generalni sekretar UN-a komentirao pokolj u Buči:

19:36

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da njihove trupe nisu pobile civile u Buči, gradu blizu Kijeva, koji su ukrajinske snage oslobodile ovih dana.

"Dok je taj grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga nijedan njegov stanovnik nije bio izložen nasilju", navodi ministarstvo u priopćenju.

Dodaje da je ruska vojska civilima na tom području raspodijelila 452 tone humanitarne pomoći.

Ministarstvo je dodalo da su svi stanovnici "mogli slobodno otići" iz tog mjesta "na sjever", dok su južna predgrađa grada "bila na meti danonoćne paljbe ukrajinskih jedinica".

U priopćenju se usto tvrdi da su snimke trupala na ulicama grada "još jedna predstava kijevskog režima za zapadna glasila".

Navodi se i da su se sve ruske vojne postrojbe povukle iz Buče 30. marta, dan pošto je Rusija najavila da će znatno smanjiti djelovanje na sjeveru Ukrajine.

19:24

Čini se da je došlo do potpunog preokreta Kremlja oko toga kako će europske zemlje koje je Rusija proglasila neprijateljskima ubuduće plaćati ruski plin.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, naime, kako prenosi ruska novinska agencija RIA, rekao je da će kupci plina i dalje taj plin plaćati u eurima kao i dosad.

"Istovremeno, finalno plaćanje će ići prodavaču Gazpromu u rubljima tako što će se ti euri pretvoriti u rublje. Ovo je još uvijek prototip sistema. Ali nemamo dvojbe da će u budućnosti biti primijenjen i na novu grupu dobara i da će imati više prostora u našim trgovinskim relacijama", rekao je Peskov.

Peskov je još rekao kako "Rusija ne želi komplicirati živote svojim kupcima, pogotovo stoga što drži do svoje reputacije pouzdanog dobavljača".

18:57

Nakon napada ruskih trupa, uništeno je oko 70 posto grada Černihiva na sjeveru Ukrajine, izjavio je u nedjelju Vladislav Atrošenko, gradonačelnik grada.

"Posljedice napada Rusije na Černihiv su teške, slične posljedicama u drugim teško oštećenim gradovima i mjestima poput Buče, gdje su tijela civila pronađena na ulicama, kao i u Harkivu i Mariupolju", rekao je.

Najhitniji problemi s kojima se suočavaju stanovnici je "koncentracija ruskih trupa na bjeloruskoj granici", a  raste zabrinutost da će grad biti pogođen s još projektila i zračnih bombi.

"To što su otišli ne znači da se neće vratiti sutra. Treba im oko sat i pol da dođu do nas... Danas možemo reći da je tiho", rekao je.

18:30

Reuters javlja da su ukrajinski tužitelji koji istražuju moguće ruske ratne zločine pronašli 410 tijela u gradovima u blizini Kijeva.

Rusija je odbacila navode da su njihove snage ubile civile u gradu Buča u blizini Kijeva.

18:01

U gradu Buča, na periferiji ukrajinskog glavnog grada Kijeva, postoji masovna grobnica, potvrdio je tim CNN-a.

Tijela su pokopana u grobnicu, na tlu crkve sv. Andrije i Pyervozvannoho Svih svetih, u prvim danima rata.

Ekipa CNN je vidjela najmanje desetak tijela u vrećama za tijela natrpanih unutar grobnice.

Prema riječima stanovnika, više tijela je zakopano na tom mjestu. Rekli su da uglavnom pripadaju civilima.

Stanovnici su za CNN rekli da je tamo pokopano oko 150 ljudi.

Gradonačelnik Buče izjavio je da bi na tom mjestu moglo biti pokopano do 300 žrtava.

CNN nije mogao neovisno provjeriti te brojeve niti identitete i nacionalnosti onih koji su pokopani u grobnici.

"Čini se da je zemlja na području crkve nedavno pomaknuta pa je moguće da je tamo zakopan veći broj tijela", navode oni.

Buča je doživjela neke od najtežih borbi od početka rata.

Uništena ruska vozila nižu se ulicama i većina kuća je na neki način oštećena, a veliki dio tamošnjih zgrada potpuno je uništen.

CNN-ov dopisnik Fred Pleitgen, producent Vasco Cotovio, producentica Daria Markina i fotoreporter Byron Blunt također su vidjeli ljude na mjestu masovne grobnice kako plaču i traže tijela najmilijih.

17:39

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ:

17:07

"Ovo je genocid", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju, govoreći nakon što su se pojavile slike civilnih tijela razasutih ulicama Buče, sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva.

Na pitanje tokom pojavljivanja na CBS Newsu, provodi li Rusija genocid u Ukrajini, Zelenski je odgovorio:

"Ovo je genocid. Uklanjanje cijele nacije, i naroda. Mi smo građani Ukrajine. Imamo više od 100 nacionalnosti. Ovdje se radi o uništenju i istrebljivanju svih tih nacionalnosti", nastavio je.

Ukrajina ne želi biti "potčinjena politici Ruske Federacije", kazao je Zelenski, dodajući da je to "razlog zašto nas uništavaju i istrebljuju".

"Ovo se događa u Europi 21. stoljeća. Dakle, ovo je mučenje cijele nacije", dodao je Zelenski.

16:45

Ispred zgrade Ambasade Sjedninjenih Američkih Država (SAD) u Moskvi, glavnom gradu Rusije u nedjelju je održan protest.

Građani su nosili zastave Rusije i Srbije, fotografije Putina, a neki od njih bili su u majicama na kojima je ispisan simbol "Z" koji se često može vidjeti na ruskim tenkovima i drugim vojnim vozilima u Ukrajini.

"NATO bando" i "Srbi i Rusi braća zauvijek" uzvikivali su okupljeni, koji su prethodno trubili u koloni automobila okićenih zastavama.

16:17

Ovo nije "pravo povlačenje ruskih snaga", smatra glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji upozoriva da će se napadi u Ukrajini nastaviti.

"Ono što vidimo nije pravo povlačenje. Ali vidimo da Rusija repozicionira svoje trupe i da se neke od njih vraćaju da ih naoružaju, pojačaju, opskrbe. Ne bismo trebali biti na neki način previše optimistični jer napadi će se nastaviti", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je to govorio nakon izvješća ukrajinske vlade u subotu da je cijela regija Kijev "oslobođena" od ruskih snaga. "Irpin, Buča, Gostomel i cijela regija Kijev oslobođeni su od osvajača", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

NATO je također "također zabrinut zbog potencijalnih pojačanih napada, posebno na jugu i istoku", rekao je šef saveza.

"Dakle, ovo nije pravo povlačenje, već više pomak u strategiji. Više će se fokusirati na jug i istok", dodao je.

15:48

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je u nedjelju smrt civila u gradu sjeverozapadno od Kijeva "brutalnošću", a nakon navoda da su ih pogubile ruske trupe na tom području.

"To je brutalnost prema civilima kakvu u Europi nismo vidjeli decenijama. I to je užasno i apsolutno je neprihvatljivo da se civili ubijaju. To samo naglašava važnost da se ovaj rat mora hitno završiti", odgovorio je za CNN na pitanje je li to genocid.

Stoltenberg je dodao: "Snažno pozdravljam akciju Međunarodnog kaznenog suda, koji je otvorio istragu o ratnim zločinima u Ukrajini".

Tijela najmanje 20 civila pronađena su na ulicama u gradu Buča, sjeverozapadno od Kijeva, nakon povlačenja ruskih trupa iz tog područja.

CNN je zatražio komentar od ruskog Ministarstva odbrane u vezi s navodima o pogubljenju civila u regiji Kijev i drugim dijelovima Ukrajine.

15:16

Visoki dužnosnik ureda ukrajinskog predsjednika rekao je u nedjelju da bi Rusiji trebao biti uveden peti paket sankcija, ciljajući sve njene banke, zatvaranje luka za njezine brodove i uvođenje embarga na svu trgovinu.

Andrej Sibiha, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, izjavio je da bi sankcije trebale biti uvedene zbog zločina koje je Rusija počinila u gradu Buča u blizini Kijeva.

Rusija do sada nije javno komentirala te optužbe. Moskva je ranije odbacila ukrajinske navode da je ciljala civile ili počinila moguće ratne zločine.

14:48

Njemačka je u nedjelju osudila ubistva civila u ukrajinskom gradu Buči kao "strašan ratni zločin" i pozvala na nove sankcije EU protiv Rusije, prenosi AFP.

"Ovaj užasan ratni zločin ne može ostati bez odgovora", rekao je Robert Habeck, vicekancelar i ministar ekonomije, za njemački list Bild dan nakon što su tijela skoro 300 civila pronađena u masovnim grobnicama nakon povlačenja ruskih trupa, prema lokalnim ukrajinskim zvaničnicima.

14:34

Litvanija je postala prva država članica Evropske unije koja je odbila uvoz ruskog gasa.

"Od sada pa nadalje Litvanija neće trošiti ni kubni cm toksičnog ruskog gasa", rekla je Ingrida Šimonytė danas.

14:13

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je "zaprepaštena" izvještajima o "neopisivim užasima" u područjima gdje se Rusija povukla i rekla je da je hitno potrebna nezavisna istraga.

14:03

13:47

Papa Franjo nazvao je Ukrajinu "mučeničkom" tokom svoje poruke vjernicima na kraju mise na Malti u nedjelju ujutro.

Zamolio je vjernike, uključujući neke koji drže ukrajinske zastave, da se mole "za mir, dok mislimo na humanitarnu tragediju u stradaloj Ukrajini, koja je još uvijek pod bombardiranjem u svetogrdnom ratu. Neka budemo neumorni u molitvi i pružanju pomoći onima koji patiti."

Papa Franjo  - undefined

Foto: EPA: Papa Franjo

13:13

Nekoliko ruskih raketa pogodilo je ukrajinsku crnomorsku luku Mikolajv, rekao je u nedjelju Anton Geraščenko, pomoćnik ministarstva unutrašnjih poslova zemlje.

Geraščenko je u objavi na društvenim mrežama rekao da su lokalne vlasti prijavile napad.

12:54

12:11

Ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad gradom Pripjatom i dijelom graničnog područja između Ukrajine i Bjelorusije.

To je grad napušten nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine.

12:09

Navodi o napadima na civile tokom ruske invazije na Ukrajinu moraju se istražiti kao ratni zločini, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, dodajući da će Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti podržati svaki takav potez Međunarodnog krivičnog suda.

"Dok su ruske trupe prisiljene na povlačenje, vidimo sve više dokaza o užasnim djelima invazijskih snaga u gradovima kao što su Irpin i Buča", rekao je Truss u izjavi, pozivajući se na mjesta u blizini Kijeva.

11:55

Litvanski režiser Mantas Kvedaravicius ubijen je u subotu u ukrajinskom Mariupolju, gradu čiju je sudbinu dokumentovao dugi niz godina, prema informativnoj agenciji ukrajinskog ministarstva odbrane i njegovom kolegi.

"Prilikom pokušaja da napuste Mariupolj, ruski okupatori su ubili litvanskog režisera Mantasa Kvedaravičijusa", objavila je agencija u nedjelju.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaj.

 

11:27

Ruske trupe "gomilaju svoje snage" kako bi koncentrirale vojne napade na istoku Ukrajine jer nisu uspjele u drugim područjima, rekao je glasnogovornik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Sergej Nikiforov je za BBC-jevu emisiju Sunday Morning rekao da se vojnici Vladimira Putina „pregrupišu“ i spremaju da „opkole našu vojsku u Donbasu“.

11:21

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove trupe optužio za počinjenje genocida.

"Ono što se dogodilo u Buči o drugim predgrađima Kijeva može se samo opisati kao genocid. To je brutalni ratni zločin za koji je odgovoran Putin", rekao je Kličko.

11:02

Gradonačelnik Odese Henadii Trukhanov rekao je da nakon napada nije bilo žrtava.

"Danas su okupatori projektilima pogodili objekte kritične infrastrukture Odese“, rekao je Trukhanov u televizijskim izjavama te dodao:

"Ima vatre, ima dima. Srećom, nema žrtava. Oštećene su samo zgrade. Situacija je pod kontrolom."

10:47

10:32

Strašni snimci dolaze iz ukrajinskog grada Odesa. Jutros su mediji saopćili da su se čule jake eksplozije u ovom gradu, čemu svjedoče i snimke s Twittera.

U međuvremenu je i rusko Ministarstvo odbrane navelo da su uništili rafineriju nafte i tri skladišta goriva s visokopreciznim morskim i zračnim projektilima u regiji Odesa.

Kako piše Interfax, Ukrajina koristi objekte za namirivanje svojih vojnika u blizini grada Mikolajiva.

9:50
Rusija mijenja zakon, najavila kazne za one koji su joj uveli sankcije.

Ruski zastupnici predložit će mjere kojima se traži kazna za provedbu sankcija na ruskom teritoriju, navodi Reuters.

9:15

Litvanija je prestala uvoziti prirodni plin iz Rusije, priopćilo je Ministarstvo energetike u subotu navečer.

Za to vrijeme, vlade u regiji nastoje smanjiti svoju ovisnost o Moskvi usred njezina rata protiv Ukrajine.

Ministarstvo je priopćilo da plinska mreža ove zemlje od početka mjeseca radi bez uvoza ruskog plina.

8:45

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je strahovitu poruku putem Twittera uz snimak ulaska u grad Buča.

"Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ruskih životinja.

Lokalni civili su pogubljeni, neki sa vezanim rukama na leđima, a tijela razbacana po ulicama grada", poručili su iz Ukrajine.

 

8:15

Papa Franjo planira se u nedjelju susresti s 200 migranata u dobrotvornoj ustanovi na Malti gdje trenutno boravi.

"Laboratorij mira", nazvan po papi Ivanu XXIII. koji se smatrao bliskim narodu, prima oko 50 ljudi.

07:50

Jake eksplozije čuju se u Odesi. Prema informacijama CNN-a, pogođeno je skladište.

Uskoro više informacija.

7:25

Britanski premijer želi naoružati Ukrajinu za obranu Odese.

Boris Johnson rekao je ministrima 2. aprila da želi naoružati Ukrajinu protubrodskim projektilima kako bi spriječio rusko bombardiranje i napredovanje na Odesu, javlja Kijev Independent.

 
7:10

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ruske snage imaju za cilj zauzeti istok i jug zemlje i požalio se da zapadne zemlje nisu Kijevu dale dovoljno proturaketnih sistema.

U kasnovečernjem videoobraćanju, Zelenskij je također pohvalio snage koje brane opkoljenu luku Mariupolj, rekavši da njihov otpor omogućuje drugim gradovima da dobiju dragocjeno vrijeme.

U toku je 37. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su glavni događaji:

-Reuters je izvijestio o nizu eksplozija u ukrajinskom lučkom gradu Odesi u posljednjih nekoliko sati. Svjedoci javljaju da se vidi dim u tom području, javila je novinska agencija.

-Dopisnica Washington Posta Isabelle Khurshudyan, koja se nalazi u Odesi, napisala je na Twitteru: "U centru Odese sada glasne eksplozije. Prozori moje hotelske sobe su se samo zatresli. Nije jasno što je to bilo." Serhij Bratčuk, glasnogovornik regionalne vojne uprave Odese, pozvao je stanovnike grada da ostanu u skloništima.

-Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da se intenzitet ruskih zračnih i raketnih napada smanjio, dodavši da Moskva nastavlja povlačiti svoje snage na sjeveru Ukrajine.

-U objavi na Facebooku, glavni štab dodao je da ruske snage u povlačenju postavljaju mine na cestama i u nekim naseljima.

-Ukrajinski pregovarač David Arakhamija rekao je da Rusija prihvata stajališta Ukrajine s izuzetkom stava Kijeva o Krimu, prenosi kijevska novinska agencija Interfax Ukraine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije