150 sekundi užasa: Ovako izgleda grad za kojeg se vode najgore bitke u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
150 sekundi užasa: Ovako izgleda grad za kojeg se vode najgore bitke u Ukrajini
Foto: Printscreen / Grad Avdiivka

Nakon što je njegovu jedinicu desetkovala ukrajinska paljba, posljednji preživjeli vojnik iz ruskog napada sklonio se u plitkom krateru, dok su mu Ukrajinci vikali neka se preda. Podigao je dvije granate u zrak, nakon čega se spustio ukrajinski dron i eksplodirao, piše New York Times.

Ubrzo se dim raščistio, a drugi dron namijenjen izviđanju, otkrio je njegovo tijelo. Toga je dana napad na područje sjeverno od razorenog grada Avdiivke uspješno odbijen. No Ukrajinci nemaju iluzija: takvih će napada biti još.

"Dolaze u valovima. I ne prestaju", rekao je poručnik Oleksandr Širšin (29), zamjenik komandanta 47. mehanizirane brigade.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

I dok rat ulazi u treću godinu, Ukrajinci su nadjačani i po broju vojnika i po količini oružja. Nakon što su u prvoj godini sukoba dominirali, a u drugoj upali zastoj, u trećoj su pokleknuli po naletom Rusije. Sada se ukopavaju i bore kako bi zadržali položaje.

Kako piše The New York Times, ekipe za minobacačima moraju štedjeti granate. Jedinice se izmjenjuju s onima u pozadini kako bi se nadoknadio nedostatak ljudstva s prednje strane, a nedostaje im ključnih zaliha potrebnih za popravak i održavanje ukrajinskih oklopnih vozila.

Zato što im nedostaje artiljerijske municije, mogu si priuštiti da pucaju samo na jednog ili dva neprijateljska vojnika, pa se Rusi kreću i napreduju prema svojim najisturenijim položajima u malim grupama. Pokušavaju okupiti dovoljno vojnika da napadnu ukrajinske rovove i preplave branitelje.

Volodimir Zelenski odlučio: Valerii Zaluzhnyi više nije vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine

Volodimir Zelenski odlučio: Valerii Zaluzhnyi više nije vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine

"Nemamo ni dovoljno opreme ni dovoljno ljudstva da krenemo u napad", kaže poručnik Širšin. "Zato nam je sada glavni cilj zadržati položaje".

Kijev je nedavno najavio da će utrošiti 500 miliona dolara za izgradnju utvrđenih položaja duž svoje granice s Rusijom i stvoriti dublje odbrambene linije u istočnoj regiji Donbas koje bi mogle poslužiti kao zamjenski položaji ako bi Rusi uspjeli ostvariti neki veći proboj.

Epicentar borbi i dalje je oko Avdiivke u istočnoj Donjeckoj oblasti, gdje su Rusi, bez obzira na sve prepreke, uspjeli izvesti nekoliko nemilosrdnih napada. Nekoliko su se sedmica borili za kontrolu nad industrijskim odlagalištem troske na periferiji grada, šaljući valove trupa koji su bili posječeni zastrašujućim rafalima. Provlače se kroz tunele ispod gradskih ulica i šalju dronove napunjene eksplozivom na ukrajinske položaje.

Sve to kako bi zauzeli još jedan uništeni grad. Ali njihovi napadi u Avdiivki i drugdje duž fronte služe većem cilju: iskoristiti prednost u trenutku kada je američka vojna podrška Ukrajini prestala, i nadvladati Ukrajince.

Iako se sada gotovo isključivo samo brane, ukrajinski vojnici na fronti rekli su da to ne znači da se mogu jednostavno stisnuti i čekati da prođe. Oni ipak nastoje nanijeti maksimalne gubitke ruskim snagama i izbjeći dugotrajne bitke koje bi i njima mogle donijeti velike gubitke.

Za sada, ruske snage postižu samo marginalne dobitke unatoč tome što u svoju zimsku ofanzivu ulažu enormne količine resursa.

Ukrajinci koriste mine i druge prepreke kako bi usmjerili ruske oklopnjake u zone gdje ih mogu pogoditi teškim oružjem gotovo svaki put kada krenu u napad. Oni agresivno koriste borbena vozila i tenkove dobavljene sa Zapada kao lovce-ubice kada se ruske trupe približe ukrajinskim položajima.

Budući da Rusi na nekim dijelovima fronte sada mogu ispaliti pet puta više granata od Ukrajinaca, branitelji su bili prisiljeni više se okrenuti bespilotnim letjelicama natovarenim bombama kojima se upravlja daljinski, poznatim kao FPV.

Oko ovog grada se lome koplja u Ukrajini: Putin hoće da ga osvoji, a Zelenski da odbrani

Oko ovog grada se lome koplja u Ukrajini: Putin hoće da ga osvoji, a Zelenski da odbrani

Otkako je Rusija započela nove ofanzivne operacije u oktobru, izgubila je 365 glavnih borbenih tenkova i oko 700 oklopnih vozila, "ali je postigla samo manje teritorijalne dobitke", objavila je britanska vojno-obavještajna agencija prošlog ponedjeljka.

U zauzimanju Avdiivke, ubijeno je ili ranjeno više od 13.000 ruskih vojnika u samo dva mjeseca operacija, navodi se u procjeni američke obavještajne službe iz decembra. To znači oko 3.000 ruskih vojnika za svaki kvadratni kilometar teritorijalnog dobitka.

Ipak, britanska obavještajna agencija upozorila je da će Rusija najvjerojatnije moći "nastaviti ovu razinu ofanzivnih aktivnosti u doglednoj budućnosti".

"Ako Ruse zanima određeni dio fronte, oni će ga sravniti sa zemljom", rekao je britanski vojni dužnosnik pokazujući na ekran koji prikazuje snimke dronova uživo kako bi ilustrirao svoju tvrdnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije