107. dan invazije: Finska planira podići ogradu na granici s Rusijom

3
Radiosarajevo.ba
107. dan invazije: Finska planira podići ogradu na granici s Rusijom
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 107. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo dešavanja, nove informacije objavljujemo iz minute u minutu.

Presjek informacija: 

  • Stalni predstavnik Rusije pri UN-u izjavio je da Moskva napreduje u Ukrajini i da će istočne regije Donjecka i Luhanska biti "oslobođene vrlo brzo", prenosi BBC.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da branitelji Severodonjecka na istoku Ukrajine nanose teške gubitke ruskim trupama u, kako je rekao, "žestokoj i teškoj borbi".
  • Marija Zaharova ponovo spominjala BiH: Dio oružja namjenjenog za Ukrajinu se nalazi tamo

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/dramaticno-obracanje-macrona-vojni-ekonomski-i-drugi-pritisci-mogli-bi-oslabiti-i-rascjepkati-eu/543094?type=trending[/related]

15:00

Britanski tabloidi pišu da su liječnici Vladimiru Putinu savjetovali da izbjegava duža javna pojavljivanja nakon što je, prema njihovoj ocjeni, bio vidno bolestan tokom razgovora sa svojim generalima.

Tabloidi se pozivaju na izvor blizak Kremlju, dok vodeći svjetski mediji još ne prenose ovu vijest koja nije provjerena.

Putin je navodno osjetio oštru bol, slabost i nesvjesticu dok je ustajao sa stola tokom nedavne video konferencije koja je trajala sat i pol vremena.

14:00

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova opisala je britansku reakciju na izricanje presude Aidenu Aslinu i Shaunu Pinneru, britanskim vojnicima u Donjecku pod kontrolom ruskih separatista, kao "histeričnu".

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbio komentirati slučajeve rekavši da su oni pod jurisdikcijom DPR-a.

13:00

Bivši glavni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen kritikovao je odgovor Zapada na rat u Ukrajini na summitu o demokraciji svoje organizacije Savez demokracija u Kopenhagenu.

Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu, Rasmussen je rekao da je teško vjerovati šta se događa.

"Zapravo ne bismo trebali biti iznenađeni. Putin nikad nije skrivao put koji je izabrao. Bilo je jasno u njegovim govorima da niječe Ukrajini pravo da postoji", rekao je.

Ubistva disidenata i političkih protivnika i politička propaganda također su bili dokaz Putinovog puta, a najjasniji je dokaz bila invazija na Krim 2014. godine, dodao je.

12:00

Rusi objavili dnevni ratni izvještaj, tvrde da su ubili više od 500 ukrajinskih boraca

Rusko ministarstvo obrane objavilo je svoj dnevni izvještaj. Nijedna tvrdnja u njemu nije neovisno provjerena.

Rusi tvrde da su projektilima uništili opremu ukrajinskih zračnih snaga na vojnom aerodromu Dnjepar, da su oborili jedan Su-25 i jedan MiG-29, kao i pet ukrajinskih dronova.

Dalje navode da su ubili više od 500 ukrajinskih boraca te uništili 11 skladišta raketnog i topničkog oružja, streljiva i goriva.

11:00

Guverner Harkiva: Rusija nije uspjela napredovati i pored teškog granatiranju

"Sinoć je neprijatelj topništvom i granatiranjem ponovno terorisao stanovništvo Harkiva i regije. Oštećene su kuće, skladišta, infrastrukturni objekti. Gorjele su crnogorične šume i šumski pojasevi. Tokom dana dva civila su ubijena, a 15 je ranjeno", rekao je na Telegramu.

"Neprijatelj nije napredovao. U regiji se neprijatelj fokusira na odbranu. U regiji Izjuma neprijatelj popunjava rezerve i pregrupira snage. Naši branitelji i dalje nanose značajne gubitke okupatorima u ljudstvu i opremi. Ukrajina će pobijediti!" rekao je.

Njegove tvrdnje nisu provjerene.

10:00

Švedska ministrica: Nastojimo postići konstruktivan napredak u pregovorima s Turskom oko NATO-a

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde izjavila je u parlamentu da Švedska nastoji postići konstruktivan napredak u pregovorima s Turskom oko zahtjeva te nordijske zemlje za pridruživanje NATO-u.

"Naša je prijava dobila široku podršku među članicama NATO-a", rekla je u vanjskopolitičkoj deklaraciji nakon što je Švedska, uz Finsku, prošlog mjeseca podnijela zahtjev za pridruživanje vojnom savezu kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu.

"Naša je ambicija da, u konstruktivnom duhu, postignemo napredak u pitanjima koja je Turska postavila", rekla je za Reuters.

9:00

Ruski vojnici se u Harkivu odbili boriti?

Ukrajinske oružane snage izvijestile su rano jutros da su se svi pripadnici ruske motorizirane pješačke jedinice Prvog armijskog korpusa odbili boriti nakon što su pretrpjeli teške gubitke na području Harkiva, prenose lokalni mediji.

8:00

Pentagon: Ukrajina nema programe biološkog i hemijskog oružja

Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja, saopštio je Pentagon.

U saopštenju sa navodi i da su SAD u poslednjih 20 godina podržale 46 različitih civilnih laboratorija i zdravstvenih centara u Ukrajini u okviru mirovnih programa.

SAD su, također, sarađivale na poboljšanju ukrajinske biološke bezbjednosti i nadzoru bolesti vezanih za zdravlje ljudi i životinja.

7:30

Zelenski: Iz Zaporižja stižu dobre vijesti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je danas rekao da iz jugoistočne regije Zaporižje stižu "dobre vijesti" te da ukrajinske snage uspijevaju odbiti ruske napade, javlja AFP.

Rekao je i da ukrajinske snage postupno napreduju u regiji Harkiv, istočno od Kijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije