10 članica EU nakon prijetnje Trumpa: Nastavit ćemo provoditi sporazum Otvoreno nebo

Fena
10 članica EU nakon prijetnje Trumpa: Nastavit ćemo provoditi sporazum Otvoreno nebo

Deset država članica Evropske unije u petak je izrazilo žaljenje američkim planovima da se povuče iz međunarodnog sporazuma koji omogućava nadzorne letove iznad više od 30 zemalja i obećale su poštovati sporazum na sastanku diplomata NATO-a posvećenom novononastaloj situaciji nakon američke prijetnje povlačenjem iz sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da su ruska kršenja učinila nemogućim za Sjedinjene Države da ostanu u sporazumu Otvoreno nebo. Washington je nagovijestio da će se povući iz sporazuma u roku od šest mjeseci, iako je Trump kazao da bi mogao ponovo razmotriti odluku o povlačenju.

Sporazum, koji je stupio na snagu 2002., ima za cilj promovirati povjerenje između SAD-a i Rusije, dopuštajući potpisnicama da izvode izviđačke letove iznad teritorija druge strane kako bi prikupile informacije o vojnim snagama i aktivnostima.

U zajedničkom saopćenju, ministri vanjskih poslova Belgije, Češke Republike, Finske, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Španije i Švedske navode da je sporazum „ključni element okvira gradnje povjerenja stvorenog u proteklim decenijama u cilju poboljšanja transparentnosti i sigurnosti širom euroatlanske regije“.

"Nastavit ćemo provoditi sporazum Otvoreno nebo, koji je očigledno dodatna vrijednost za kontrolu konvencionalnog naoružanja i kooperativnu sigurnost. Potvrđujemo da ovaj sporazum za nas ostaje funkcionalan i koristan", navode u saopćenju deset ministara, i pored toga što dijele američke brige zbog ruskog poštovanja sporazuma.

Oni su pozvali Rusiju da ukine ograničenja letova, posebno iznad njene regije Kalinjingrada, koja leži između NATO saveznica Litvanije i Poljske. Od tih deset država, Finska i Švedska nisu članice NATO-a.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško kritikovao je posljednji američki potez.

"Povlačenje SAD-a iz ovog sporazuma uslijedit će kao još jedan udarac sistemu vojne sigurnosti u Evropi, koji je ionako oslabljen ranijim potezima američke administracije", izjavio je Gruško državnoj novinskoj agenciji TASS, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije