Makedonija / Zvizdić, Zaev i Borisov položili cvijeće na spomenik žrtvama holokausta

12. 03. 2018. u 12:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nalazi se u državnoj posjeti Makedoniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Denis Zvizdić i premijer Republike Makedonije Zoran Zaev, kao i članovi delegacije Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić priključili su se danas Maršu života u čast i znak sjećanja na Jevreje deportovane iz Makedonije tokom Drugog svjetskog rata.

Kod spomenika „7144 makedonska Jevreja“ kod Tvornice duhana u Skoplju, mjesta sa kojeg su makedonski Jevreji deportovani, predsjedavajućem Zvizdiću i premijeru Zaevu se pridružio i premijer Republike Bugarske Boyko Borisov. Tom prilikom su premijeri položili cvijeće na spomenik žrtvama holokausta.

Jedanaestog  marta 2018. godine se obilježava 75. godišnjica od deportacije Jevreja iz Makedonije u logor smrti Treblinka u Poljskoj. Ukupno 7.144 Jevreja iz Skoplja, Bitolja i Štipa tj. oko 98 posto jevrejskog stanovništva u Makedoniji u to vrijeme bili su poslani na put s kojeg se nikad nisu vratili.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodit će bh. delegaciju i na komemorativnoj sjednici Skupštine Republike Makedonije koja se održava danas u Skoplju povodom obilježavanja 75. godišnjice deportacije makedonskih Jevreja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA