Zoran Milanović odbio obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj, odgovorio mu Mario Banožić

4
Hina
Zoran Milanović odbio obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj, odgovorio mu Mario Banožić
Foto: EPA-EFE / Ukrajinski vojnik na straži u blizini Luhanska

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić rekao je u utorak da će vlada od Sabora tražiti da odluči o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, nakon što je tu ideju odbacio predsjednik države Zoran Milanović.

Banožić vjeruje da za to postoji dvotrećinska većina u parlamentu, no nije precizirao u kojem se roku odluka mora donijeti.

Također nije konkretno rekao za što bi se obučavali ukrajinski vojnici.

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime: Velike gužve na Bjelašnici

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime: Velike gužve na Bjelašnici

U Hrvatskoj će se uskoro obučavati ukrajinski vojnici?

U Hrvatskoj će se uskoro obučavati ukrajinski vojnici?

Milanović je ranije u utorak odbio razmotriti Banožićev dopis u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske. Predsjednik Hrvatske, koji se više puta tome jasno usprotivio, svoj najnoviji potez obrazložio je proceduralnim razlozima, tvrdeći da Banožićev zahtjev nije u skladu s ustavom.

"Ne vidim nijedan razlog zašto je predsjednik to odbacio. Ovo je izbjegavanje jasnih stavova, jesi li za nešto ili nisi", izjavio je Banožić novinarima.

"Što se mene tiče, procedura može ići dalje – na vladu, sabor i to je to", rekao je ministar nakon sastanka vladajuće koalicije.

Banožić kaže da je siguran u dvotrećinsku većinu, u saborske zastupnike koji "duboko osjećaju ono što se događa u Ukrajini i u Europi i u ono što može ugroziti Europu i cijeli svijet".

"I u tom pravcu trebaju donositi odluke", naglasio je.

No ministar odbrane nije rekao kako bi obuka konkretno trebala izgledati: "O tome ćemo još razgovarati na tijelima vlade."

Ipak, nada se da će Sabor odluku donijeti što prije, jer je situacija u Ukrajini svakim danom sve ozbiljnija.

"Koliko god se mi nadali da će to stati, vidimo da se u Rusiji provode mobilizacije, treninzi. Moramo pomoći Ukrajini, dobro se sjećamo kako je bilo nama", rekao je Banožić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije