U Hrvatskoj će se uskoro obučavati ukrajinski vojnici?

2
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj će se uskoro obučavati ukrajinski vojnici?
Foto: EPA / Rat je ušao u sedmi mjesec

U ponedjeljak su se ministri vanjskih poslova članica EU-a dogovorili kako će na njihovoj teritoriji pokrenuti trening kampove za 15.000 ukrajinskih vojnika.

Vijest je potvrdio i visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Josep Borrell.

"Europska unija pokrenut će vojnu obuku najmanje 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriju pojedinih članica EU", rekao je on.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Za vrijeme diskusije pojavilo se više detalja o ulogama svake države članice, piše Politico. Najjasniju ulogu imaju Njemačka i Poljska koje su već pristale biti 'središnjice' za obuku ukrajinskih vojnika.

Želju je izrazila i Slovačka, ali nije poznato hoće li se vježbe održavati na njenom teritoriju ili će u njima učestvovati na neki drugi način.

Dva diplomata su potvrdila kako se kao zemlja domaćin ovih misija spominje i Hrvatska. 

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, u susjedstvu bi se provodila obuka borbenih spasitelja i instruktora te dijela pripadnika inženjerije.

Razmatra se i mogućnost, da zapovjedništvo Hrvatske vojske formira nekoliko mobilnih timova instruktora koji bi ukrajinske vojnike obučavali izvan Hrvatske. U tom slučaju hrvatski instruktori bi obučavali ukrajinsko pješaštvo i topnike.

Više detalja o tačnom početku projekta i ulozi koju će imati Hrvatska još uvijek nije poznato. 

Učestvovanje u obuci ukrajinskih vojnika ranije je potvrdila i Macronova Francuska, a svoj doprinos najavile su i zemlje Baltika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije