Ženi u Hrvatskoj naplatili boravak na plaži: "Po kojoj osnovi su mi to uradili?"

2
Radiosarajevo.ba
Ženi u Hrvatskoj naplatili boravak na plaži: "Po kojoj osnovi su mi to uradili?"
Foto: Dalmacija Danas / Ilustracija

Svakakvih računa i naplaćivanja svega i svačega smo se nagledali ovog ljeta, da o cijenama ni ne govorimo, ali da se naplaćuje i korištenje dnevnog boravka, e to je nešto novo.

Za informaciju "dnevni boravak" u kampu Mlaska u opštini Sućuraj na otoku Hvaru košta – dva eura!

"Da smo korisnici kampa - u redu, treba naplatiti nešto što je pod koncesijom, no koliko mi je vidljivo na dostupnim internetskim stranicama, taj kamp uopšte nema koncesiju na plažu, a kamo li koncesiju koja uključuje naplatu korištenja kupališta i mora!

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Čak bih i shvatila da mi možda idu naplatiti parkiranje, ali moje auto uopšte nije bilo parkirano u kampu, već ispred rampe, na makadamu. Rečeno mi je kako moram platiti tri dnevne karte za kupanje na plaži, za nas tri odrasle osobe.

Ne ležaljku ili suncobran ili parking, nego platiti dva eura (3.90 KM) "po glavi", znači šest eura (11.70 KM) za nas troje koji ćemo se kupati na njihovoj plaži", obratila se portalu Slobodna Dalmacija čitateljica koja je neugodno iskustvo doživjela na istočnoj strani otoka, u Sućuraju.

Račun
Foto: Slobodna Dalmacija: Račun

Navodi kako je platila račun i na kojem je jasno navedena usluga "dnevnog boravka".

"Kojeg boravka, šta to naplaćuju? Korištenje plaže? Po kojem to zakonu mi neko ko ima kamp može naplatiti korištenje kupališta? Budući da plan za koncesiju i menadžment tim područjem nisam nigdje našla u službenim dokumentima, a koliko sam saznala oni koncesiju ni nemaju", navodi sagovornica o kampu "Mlaska".

Šta im je to naplaćeno, po kojoj osnovi se navodi "dnevni boravak" ako nisu koristili prostor kampa, već samo plažu koja je pomorsko blago i niko im ne smije naplatiiti ni kupanje ni "boravak" na kopnenom prostoru širokom šest metara gledano od ruba mora.

Ljetovanje u Hrvatskoj nikada skuplje: 'Nabili smo cijene smještaja, a za dva sladoleda 25 eura…'

Ljetovanje u Hrvatskoj nikada skuplje: 'Nabili smo cijene smještaja, a za dva sladoleda 25 eura…'

Prema Planu upravljanja pomorskim dobrom Općine Sućuraj i utvrđenim granicama pomorskog blaga iz novembra 2008. godine, dozvole za korištenje ležaljki (35 komada), suncobrana (30 komada), aqua parka, zamrzivača za sladoled, podmornice za razgledavanje morskog dna, jedrilica i brodica na vesla, štandove za prodaju rukotvorina, trafiku, ugostiteljske terase i drugo. Izdane su za uvali Mlaska, no nigdje se ne navodi i plaćanje "dnevnog boravka".

Zbog toga su novinari Slobodne upit poslali firmi "Sućuraj" u čijem okviru posluje kamp "Mlaska", a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije