Žena otjerala turiste sa "svoje plaže": ‘Ne možete tu, smetate gostima‘

5
Radiosarajevo.ba
Žena otjerala turiste sa "svoje plaže": ‘Ne možete tu, smetate gostima‘
Foto: Morski.hr / Plaža u Murteru

Pohlepa i laganje gostima moglo bi se upisati u registar nekulturnih dobara Hrvatske.

Vidjeli smo kako je to s hotelskim lancima i koncesionarima, a sada na primjeru iz Murtera pogledajte kako je to s "malim hrvaCkim ćovijecima" koji zloupotrebljavaju privilegiju posjedovanja nekretnine prvi red do pomorskog dobra.

Nerijetko i to more uvaljuju u vrijednost najma, ali i drugima brane pristup, govoreći da je to njihovo.

Dobra vijest za građane: Još jedna lokacija na kojoj možete preuzeti CIPS prijavu na Ilidži

Dobra vijest za građane: Još jedna lokacija na kojoj možete preuzeti CIPS prijavu na Ilidži

To se vidjelo na primjeru Brela, kad općina na 5 km obale izda više od 100 koncesija za dvije hiljade ležaljki. Iako se najčešće drvlje i kamenje svaljuje na pohlepne koncesionare, riba uvijek smrdi od glave, odnosno općine koja je te dozvole, bez ikakvog reda.

Dreka i galama čuvara "vlastitih" plaža

No, šta je s hiljadama pojedinačnih primjera uz obalu, gdje upravo takve plaže želite izbjeći i okupati se na nekoj osami? Evo jednog iz Murtera, tačnije u dijelu otoka koji se zove Podvrške.

Skrivena plaža u Hrvatskoj na popisu je najboljih na svijetu: Znate li za Nugal?

Skrivena plaža u Hrvatskoj na popisu je najboljih na svijetu: Znate li za Nugal?

"Riva i plaža je tamo od pamtivijeka koja je s vremenom napredovala (raširila se). Znači oduvijek je tamo, oduvijek su je zajedno koristili domaći kao i turisti slučajni prolaznici bez ikakvih sukoba. Međutim, zadnjih par godina nema dana kroz sezonu da nema vike i pogrdnih naziva svima, što zbog kupanja, parkiranja i sl. - kaže čitatelj koji se neugodno iznenadio kad je svjedočio, kako kaže "paljbi tzv. ‘čuvara‘ plaže" po ljudima koji nisu koristili njihove ležaljke, već su raširili peškire pored njih.

Lokacija plaže je između kampova Slanica i Lasatka, a objekt koji iznajmljuje apartmane uz plažu, zove se Anka. Novinari su nazvali vlasnicu, baš gospođu Anku koja nije bila nimalo neljubazna, nego sve suprotno od toga. No, potvrdila je dosta toga iz gornjih navoda, kao i da su ležaljke njene, odnosno, kako kaže "za njene goste u apartmanu".

Ima objekt u blizini, ali i prazne ležaljke na plaži, za uslove boravka i privezivanja plovila s desetak ljudi koji bi na toj plaži proveli dva dana u vlastitom aranžmanu.

"Ne, ne možete, to su ležaljke za naše goste i riva je tu od 1960-ih koju je gradio djed. Smetat ćete gostima i ne možete biti tu. Možete na drugu rivu, gdje se privezuju brodovi", uputila ih je.

Katastrofa na plaži u Hrvatskoj: Ni slučajno se nemojte kupati ovdje, objavljeni alarmantni podaci

Katastrofa na plaži u Hrvatskoj: Ni slučajno se nemojte kupati ovdje, objavljeni alarmantni podaci

Poziva se i na katastarske čestice, koje uvidom u zemljišno-knjižne podatke naime pokazuju da se između njene čestice i mora nalazi pomorsko dobro, upisano kao "Državna imovina, Općina Murter".

Pitali su je, ima li za korištenje rive i ležaljki koncesijsko odobrenje, odnosno dozvolu?

"Da, naravno da imamo. Ja imam tamo ležaljke, to koristimo, rivu smo popravili s malo betona jer je oštetilo nevrijeme - odgovara, pa na pitanje ko joj je izdao, tvrdi da je to napravila Lučka kapetanija", kaže gospođa, pri čemu naravno nije govorila istinu.

Naime, tako nešto nije moguće, jer Lučke kapetanije ne izdaju nikakve koncesije, pa su i gospođu Anku uputili na Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

"Pravna osnova je moja djedovina. Ne bi htjela da mi tamo neko nepozvan koristi ležaljke, jer to bi bilo kao da ja koristim njihove peškire - odgovara i dodaje da je riva tu godinama. Naravno, nisu i stepenice od inoksa kojima se popnete na novobetoniranu rivu, ali hej, zašto gledati baš svaku dlaku u jajetu?

"Ko vas je poslao?"

Ali, vi nemate nikakvo pravo rezervisati  mjesto na plaži, ako na plaži nema nikoga. Možete ih držati u dvorištu, a ako neko dođe, može ih ukloniti ili na njih leći. Barem tako kaže zakon. Ili ste vi iznad zakona?

Ženi u Hrvatskoj naplatili boravak na plaži: "Po kojoj osnovi su mi to uradili?"

Ženi u Hrvatskoj naplatili boravak na plaži: "Po kojoj osnovi su mi to uradili?"

"Ali to je naše dvorište" - uporna je gospođa i na konstataciju da nije, odgovara:

"Šta da ja sad na to odgovorim... A ko vas je poslao molim vas? - pita gospođa, pa su joj novinari objasnili da ih niko ne šalje, već godinama pišu o istoj temi, te pokušavaju ljude edukovati da pomorsko dobro nije ničija privatna djedovina, već nacionalno blago na koje imamo pravo svi podjednako.

Zato, ako ste ovih dana u Murteru, evo lokacije gdje se možete okupati, možete i na ovaj mul do njega ili plažu do njih... i zapamtite, niko vas nema pravo potjerati. Galami li neko na vas, pozovite policiju i prijavite ih!, piše Morski.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije