Žena iz Vinkovaca udomila šestero djece: "Nisam mogla ni sanjati koliko će mi ovo značiti u životu"

1
Radiosarajevo.ba
Žena iz Vinkovaca udomila šestero djece: "Nisam mogla ni sanjati koliko će mi ovo značiti u životu"
Foto: Printscreen / Youtube / Udomiteljica Goga Štrbo

Žena, majka, udomiteljica, posvojiteljica ali prije svega žena sa velikim srcem i ljubavi. U toj rečenici najbolje bi se mogla opisati Goga Štrbo (51), iz Vinkovaca, koja je već desetak godina udomiteljica.

Tokom toga vremena Štrbo je udomila šestero djece, koja su i danas s njom, a u tome joj nije zasmetala niti činjenica što ima svoja četiri biološka sina. Prisjetila se i kako je 2001. godine osnovala Udruženje žena "Sunce" i da je kao predsjednica obilazila jednom prilikom dom sv. Ana u Vinkovcima.

Bila je to prilika da se prvi put vidi život djece u domu. Ipak, najviše pažnje privukla joj je jedna malena djevojčica koja se doslovno uhvatila za nju govoreći da je povede sa sobom.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Odmah potom o mogućnosti da udome neko dijete, po mogućnosti djevojčicu, razgovarala je sa suprugom. Nekoliko godina kasnije krenuli su i u realizaciju te ideje.

"Kada sam prvi put došla u Centar za socijalnu zaštitu rekla da imam četiri sina i da želim biti udomiteljica, djelatnica me samo pogledala i rekla da vidimo i to. Međutim, nije znala da je meni, i sada pokojnom suprugu, bila velika želja imati djevojčicu. Nismo birali, svu djecu volimo jednako ali smo na kraju i mi dočekali da dobijemo djevojčicu"m s ovim riječima Štrbo je započela svoju životnu priču.

Ubrzo su uslijedile obvezne edukacije, osposobljavanja kao i polaganje potrebnih testova kako bi mogla postati udomiteljica. Do sada je sigurnost i ljubav u njenom domu pronašlo šestero djece, pet dječaka i jedna djevojčica.

Prvo je udomila dva dječaka i to jednoga od 10 godina i drugoga od 2,5 godine. Nakon nekog vremena u dom im dolazi i beba iz rodilišta, ponovno dječak zbog čijeg zdravstvenog stanja su bili prinuđeni odlaziti na razne vježbe. Ubrzo dolazi još jedan dječak s posebnim potrebama, a poslije njega i maleni od tri mjeseca. Na kraju je u njen dom došla i toliko željena djevojčica.

Djevojčica rođena pod ruševinama u Siriji konačno usvojena: Dobila je novo ime

Djevojčica rođena pod ruševinama u Siriji konačno usvojena: Dobila je novo ime

"Znala sam da je to nešto posebno ali nisam mogla niti sanjati koliko će mi ovo značiti u životu. Nikada nisam požalila za odlukom da smo se odlučili za udomiteljstvo. Živimo zajedno i dijelimo sve, i dobro, i sretne i tužne trenutke. Kuća nam je puna smijeha i dječjih glasova. Svi se među sobom zovu "seka i braco" i što je najvažnije vole se", kaže Štrbo.

Kaže i kako su jako osjećajni pa da i kada je tužna dođu do nje i pitaju ju je "A, što ti je", "Jesi li gladna", "Zašto plačeš"… Djeca su željna pažnje i ljubavi pa kada ih grli svako malo se mogu čuti dječje primjedbe tipa "Njega si više grlila nego mene".

"Kada nam dolazi novo dijete u dom, a na to udomitelji uvijek trebaju biti spremni, okupim djecu i kažem im da imamo novoga člana porodice. Vrlo brzo se oni uklope iako je to sve veliki šok za njih, ali ne i za nas koji ga primamo i želimo. Treba pronaći način da se pristupi djeci i njihovom srcu. Oni moraju osjetiti ljubav, da im pristupate otvorenoga srca ali i sigurnost. Sa malenom djecom je možda i lakše jer vi tu djecu onda odgajate i učite o svemu. Sa starijom djecom je zahtjevnije jer njih vrlo često treba preodgojiti, naučiti mnogo stvari koje ne znaju i slično. Tu su izuzetno važni razgovori s njima", pojašnjava Štrbo.

Hrvatskim usvojiteljima sud u Zambiji odobrio odbranu sa slobode

Hrvatskim usvojiteljima sud u Zambiji odobrio odbranu sa slobode

Napominje i kako tokom svih proteklih godina ima jako dobra iskustva s vinkovačkim i vukovarskim Centrom za socijalnu zaštitu kojima se, kako kaže, uvijek mogla obratiti za bilo kakav savjet i pomoć. Kod udomiteljstva je to jako važno. Sve to što je radila prepoznato je pa je Goga Štrbo dobitnica nagrade udomiteljima za uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2021. godinu. Suosnivačica je i predsjednica Udruge udomitelja Cibale.

Dobila je dozvole i za posvajanje tako da će jednoga dana možda imati i mogućnost da posvoji neko dijete. "Nas je trenutno puna kuća ali ima još mjesta ako bude potrebe da udomim neko dijete. Pozvala bih i druge da se odluče za udomljavanje jer, na žalost, ima puno djece kojoj treba pomoći i osigurati im siguran i topao dom. Oni nisu za ništa krivi. Priče kako je ishoditi sve potrebne dozvole za udomljavanje ne stoje i što sam se i sama uvjerila", zaključila je Štrbo, piše Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije