Djevojčica rođena pod ruševinama u Siriji konačno usvojena: Dobila je novo ime

0
Radiosarajevo.ba
Djevojčica rođena pod ruševinama u Siriji konačno usvojena: Dobila je novo ime
Foto: WSJ / Beba rođena pod ruševinama je usvojena

Bebu rođenu pod ruševinama srušene zgrade u Siriji, i jedini član njene uže porodice koji je preživio veliki zemljotres, usvojili su tetka i tetak.

Hiljade ljudi ponudilo je da usvoje novorođenče, koje je pupčanom vrpcom još uvijek bilo povezano s majkom kada je spašena.

Otpuštena je iz bolnice nakon što je DNK test potvrdio da je njena tetka krvni srodnik. Doktori su rekli da je dobrog zdravlja.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

"Ona je sada jedno od moje djece", rekao je njen tetak Khalil al-Sawadi za novinsku agenciju Associated Press." Neću praviti razliku između nje i moje djece".

Beba je sada dobila ime po pokojnoj majci Afrai. Ubrzo nakon što je spašena, zvaničnici su je nazvali Aja, što na arapskom znači čudo.

Snimak njenog spašavanja ubrzo nakon potresa postao je viralan na društvenim mrežama.

Haos u Siriji: Naoružani napadači upali u bolnicu gdje je smještena Aya, beba rođena pod ruševinama

Haos u Siriji: Naoružani napadači upali u bolnicu gdje je smještena Aya, beba rođena pod ruševinama

Dramatični snimci prikazuju muškarca kako bježi od ruševina dok ju je nosio prekrivenu prašinom u naručju. Ona je navodno bila ispod srušene zgrade više od 10 sati, a ljekari su rekli da je stigla u bolnicu u lošem stanju, s modricama i posjekotinama po cijelom tijelu.

Zgrada u kojoj je živjela njena porodica bila je jedna od oko 50 navodno uništenih u zemljotresu jačine 7,8 stepeni u Jindayrisu, gradu pod kontrolom opozicije u provinciji Idlib i blizu turske granice.

Njena majka se ubrzo nakon katastrofe porodila prije nego što je umrla, rekao je rođak. Poginuli su i njen otac, četvoro braće i sestara i tetka.

"Ova djevojčica nam toliko znači jer od njene porodice nije ostao niko osim ove bebe", rekao je Sawadi novinskoj agenciji Reuters. "Ona će biti uspomena za mene, za njenu tetku i za svu našu rodbinu u selu njene majke i oca."

Sawadi, koji je bio prisutan kada je ona spašena, rekao je za AP da je bio zabrinut da bi neko mogao kidnapovati Afrau tokom njene dvije sedmice u bolnici, jer su joj preplavile ponude da je usvoji.

Njena porodica koja ju je primila rekla je da je za Afrau najbolje mjesto sa porodicom, koliko god bila teška situacija. Kuća Sawadija i njegove supruge Hale također je uništena u zemljotresu i oni su odsjeli kod rođaka, prenosi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije