Nakon smrti djevojčice u Zagrebu, mijenja se Zakon o udomiteljstvu

0
Radiosarajevo.ba
Nakon smrti djevojčice u Zagrebu, mijenja se Zakon o udomiteljstvu
Foto: Anadolija / Građani Zagreba i danas odaju počast djevojčici

Slučaj koji je uzdrmao region, nakon što je preminula dvoipogodišnja djevojčica u Zagrebu koja je bila zlostavljana, pokrenuo je i promjenu Zakona o udomiteljstvu.

Ministar porodice i socijalne politike Josip Aladrović kazao je danas na sastanku s Andrejem Plenkovićem da će se mijenjati Zakon o udomiteljstvu.

„Koliko je teško udomiti ili usvojiti dijete govori dugotrajnost tih postupaka. Cilj je relaksirati način na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj. Naš generalni cilj jeste deinstitucionalizirati djecu. Naš cilj i interes jest veće pravo djeteta i pravo na sretnije djetinjstvo i život“, rekao je ministar nakon sastanka.

Oštro je osudio natpis ubice koji je osvanuo na zgradi novogradiškog Centra za socijalnu skrb nakon smrti djevojčice.

Mi smo, nažalost, svjedoci događaja koji se desio protekle sedmice i tragedije koja je pogodila cijelo društvo. Moram podsjetiti i na događaje u Đakovu kada su stradali socijalni radnici. Imamo sistem koji je potrebno reformirati, međutim reforme se ne provode uz nasilje, linč i neće biti uspješnije ako sve društvene strane ne budu zadovoljne. Osuđujem taj čin i to je nešto što neće pridonijeti poboljšanju sistema ni kvalitetnijoj skrbi. Takvi pozivi na linč, prozivanje za ubistva, u ovom slučaju su neprimjereni“, kazao je Aladrović.

Paljenjem svijeća, porukama i plišanim igračkama građani Zagreba i danas odaju počast pred Klinkom za dječje bolesti Klaićeva djevojčici koja je u ovoj bolnici preminula u nedjelju, nakon povreda koje joj je nanijela majka, piše Anadolija.

Roditelji preminule djevojčice nalaze se u istražnom zatvoru, majka zbog sumnje na počinjenje teškog krivičnog djela ubistva, a otac za zanemarivanje djeteta, dok je ostalih troje njihove djece privremeno smješteno na skrb.

Provodi se istraga o okolnostima ovog tragičnog događaja u Novoj Gradišci, rad tamošnjih socijalnih radnika te njihova i odgovornost resornog ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije