Zdravko Mamić pokrenuo postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava

4
Radiosarajevo.ba
Zdravko Mamić pokrenuo postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava
Fena / Zdravko Mamić

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu pokrenuo je postupak protiv Hrvatske na temelju tužbi što su ih podnijeli Zdravko i Zoran Mamić, te poreznik Milan Pernar, potvrdila je za Telegram zastupnica Hrvatske pred Europskim sudom Štefica Stažnik.

Više detalja u ovom trenutku o procesu nije mogla reći, osim da će se, prema proceduri očitovati na tužbu Mamića i Pernara. Inače, samo pokretanje postupka ne znači da će država biti proglašena krivom za kršenje ljudskih prava osuđenih, ali je znakovito da je Europski sud ipak zaključio da u tužbama postoji dovoljno osnova za preispitivanje ovog slučaja.

U pitanju je prvi osječki proces Mamiću i ostalima zbog izvlačenja novca iz Dinama. Zdravko Mamić na kraju tog suđenja kažnjen je sa šest i po godina zatvora, njegov brat Zoran s četiri godine i dva mjeseca, dok je Pernar dobio tri godine i dva mjeseca zatvora.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Bajramska čestitka Zdravka Mamića skupila hiljade lajkova

Bajramska čestitka Zdravka Mamića skupila hiljade lajkova

Damiru Vrbanoviću koji je također bio kažnjen, pravomoćnu presudu od tri godine zatvora ukinuo je Ustavni sud RH. Zaključili su da nije imao pravedno suđenje jer je Mamić podmitio suce. Taj isti argument Mamićima i Pernaru nije prihvaćen. Sada o svemu tome raspravlja Europski sud za ljudska prava.

Iz izvora bliskih ovom slučaju Telegram je saznao da se Republika Hrvatska mora očitovati na pitanje Suda je li Mamić imao pravedno suđenje s obzirom na poznatu činjenicu da je predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku sudac Darko Krušlin dobio od njega vrijedan sat kao mito.

Doduše, zna se da je Krušlin sat vrlo brzo vratio, no Europski sud za ljudska prava traži objašnjenje je li to utjecalo na Krušlinovu neovisnost i pravednost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije