Zbog suđenja / Zdravko Mamić tužio Hrvatsku

10. 05. 2022. u 22:24:00 Hina

Shares: 0

Bivši čelnik Dinama i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, koji je zbog izvlačenja 52 miliona kuna iz kluba pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, podnio je tužbu Europskom sudu za ljudska prava zbog nepravednog suđenja, potvrdila je za Hinu Mamićeva advokatica Sandra Marković.

Mamićeva advokatica Sandra Marković i Lidija Horvat podnijele su tužbu Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) u njegovo ime zbog povrede prava na pravično suđenje, kršenja presumpcije nedužnosti te nezakonitog oduzimanja imovine od njegove supruge koja je u julu 2021., nakon sklapanja Sporazuma o namirenju s tužiteljstvom, uplatila u državni proračun 44.5 miliona kuna.

Bivši čelnik Dinama namjerava dokazati nepravednost suđenja tvrdnjom da su suci, koji su protiv njega vodili postupak na osječkom sudu, sada pod Uskokovom istragom zbog primanja mita.

Ustavni sud odbio je nedavno Mamićevu tužbu uz obrazloženje da je sam korumpirao suce pa se stoga ne može žaliti na njihovu pristranost budući da ranije nije ništa poduzeo protiv tih sudaca.

Mamićeva advokatica Sandra Marković je podsjetila da je Ustavni sud krajem marta odbio ustavne tužbe Zdravka i Zorana Mamića, dok je isti sud usvojio ustavnu tužbu bivšeg izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića koji je s Mamićima pravomoćno osuđen u istom predmetu.

Ustavni sud je ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Vrbanović osuđen na tri godine zatvora te je naložio da mu se sudi ponovno, ali pred drugim sudom, a ne pred osječkim Županijskom sudom koji je njemu i Mamićima te porezniku Milanu Pernaru izrekao osuđujuće presude.

Ustavni sud je, prema pisanju medija, odlučio ustavne tužbe svih osuđenika koji su ih podnijeli u ovome predmetu tretirati zasebno pa će se u ponovljenom postupku suditi samo Vrbanoviću i to za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Presuda protiv Vrbanovića je, kao i presuda protiv Pernara, Zdravka Mamića i Zorana Mamića osuđenog na četiri godine i osam mjeseci zatvora, postala pravomoćna u martu 2021., no dok su Mamići prebjegli u BiH čije državljanstvo imaju, Vrbanović je u nešto manje od godinu dana, od kada je prvi put bio pozvan na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne, uspio izboriti pet odgoda odlaska u zatvor zbog zdravstvenog stanja.

Pernar se jedini od osuđenika iz toga predmeta nalazi na izdržavanju zatvorske kazne i to nakon što se sam javio u zatvor.

Braću Mamić čeka još i suđenje za aferu Dinamo 2 u kojem je optužnica podignuta, a obojica su i pod istragom zbog podmićivanja sudaca suda u Osijeku. U tom im je predmetu određen istražni zatvor što omogućuje da se zatraži njihovo izručenje barem za taj predmet.

Braći Mamić sudit će se u aferi Dinamo 2 u odsutnosti u Osijeku i to nakon što je odbijen zahtjev njihovih branitelja da se predmet izmjesti na zagrebački sud.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)