Završeno vještaćenje: Ubici iz Splita prijeti 50 godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Završeno vještaćenje: Ubici iz Splita prijeti 50 godina zatvora
Foto: Jutarnji.hr / Filip Zavadlav

Filip Zavadlav, osumnjičeni za teško trostruko ubojstvu u Splitu, bio je bitno smanjeno uračunljiv u vrijeme počinjenja djela, zaključak je psihijatrijskog vještačenja kojim je bio podvrgnut proteklih mjesec dana u Vrapču.

Krvavi pohod u Splitu: Zavadlav planirao smaknuti još dvije osobe?

To ukratko znači da Filipu Zavadlavu neće suditi po Zakonu za osobe s duševnim smetnjama, što bi se dogodilo da su vještaci utvrdili da je bio neuračunljiv. Zavadlavu tako prijeti najstroža moguća kazna od 50 godina zatvora, a bitno smanjena uračunljivost može se u nastavku postupka tretirati kao eventualna olakšavajuća okolnost, piše Dalmatinskiportal.hr.

Filip Zavadlav je nekoliko puta najavljivao da će napraviti pokolj u Splitu?

Filip Zavadlav odmah je nakon hapšenja prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb te je poslan na promatranje kako bi se utvrdilo njegovo psihičko stanje i sposobnost za shvaćanje vlastitih postupaka. Provedeno je i toksikološko vještačenje koje nije utvrdilo prisutnost droga, već medikamenata.

Državno tužilaštvo saslušalo je tokom dosadašnje istrage 30-ak svjedoka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije