Otkriveni detalji akcije: Ubicu hvatalo 150 policajaca, on ispalio 36 metaka

Fena
Otkriveni detalji akcije: Ubicu hvatalo 150 policajaca, on ispalio 36 metaka

Splićanin Filip Zavadlav (25), koji je u subotu u središtu grada ubio trojicu mladića na motorima, ispalio je 36 metaka te oštetio dva vozila, a hvatalo ga je 150 pripadnika temeljne, saobraćajne, interventne i specijalne policije uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko, saopćila je splitska policija.

Protiv njega će, osim kaznene prijave za ubistvo, biti podnesena i ona za općeopasnu radnju s obzirom na to da su tijekom pucnjave oštećena dva vozila, a u jednom od njih nalazile su se dvije osobe koje nisu bile meta napada počinitelja, rečeno je na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je policija iznijela detalje slučaja trostrukog ubojstva te odbacila mogućnost da se radilo o obračunu unutar kriminalnih skupina.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez je rekao da je policija zajednički vrlo brzo uspostavila stanje sigurnosti u užem centru grada poručivši da građani mogu biti mirni kada je riječ o sigurnosti, navodi Hina.

Krvavi pohod u Splitu: Zavadlav planirao smaknuti još dvije osobe?

Osumnjičeni za trostruko ubojstvo rafalima iz kalašnjikova u subotu poslijepodne je Filip Zavadlav (25), pomorac iz Splita. Nakon što je uhapšen, on bi danas trebao biti doveden na Županijsko državno odvjetništvo kako bi iznio svoju obranu kao okrivljeni za smrt Jurice Torlaka, Marina Paića zvanog Pajser i Marina Bobana.

Rekao je i da su ubijeni evidentirani kao počinitelji prekršaja i kaznenih djela te da su protiv njih podnijeli nekoliko desetaka prijava po službenoj dužnosti. Otkrio je i da policija do sada nije zaprimila niti jednu prijavu od oštećenih osoba, kao ni od osumnjičenog.

"U prošloj smo godini ukupno evidentirali četiri kaznena djela ubojstva i sve smo ih riješili. Odgovorno mogu reći da je stanje sigurnosti na području Splita i županije dobro po svim pokazateljima. Isto tako smo u 2019. godini zbog droga ukupno prijavili 172 osobe i evidentirali 1823 zapljene. Iste godine smo dosta uspješno riješili i kaznena djela iz domene organiziranog kriminaliteta. Odgovor na organizirani kriminalitet može biti samo zajednička reakcija institucija, a nikako uzimanje pravde u svoje ruke", poručio je načelnik Vitez.

Zamjenik načelnika Marko Srdarević je, govoreći o razrješenju tog trostrukog ubojstva, rekao da su nakon saznanja o ubojstvu na mjesto događaja uputili sve raspoložive snage, dodatno su angažirali i policajce koji nisu bili u službi, kako bi uhapsili ubicu, grad su blokirali iz svih pravaca, aktivirali mjere zaštite državne granice, službena plovila, a u pripravnosti je čekao i helikopter.

Uhapšen osumnjičeni za pucnjavu u Splitu: Poznati i novi detalji

Uhićen je osumnjičeni za ubistvo u Splitu, upravo ga vode u policijsku stanicu na kriminalističko istraživanje, piše Dalmatinskiportal.hr . U središtu Splita u Hrvatskoj došlo je do pucnjave u kojoj je navodno ubijeno troje ljudi, javljaju hrvatski portali. Prvo je upucan motociklist u središtu Splita, u Radmilovićevoj ulici, javio je Dalmatinski portal .

Zahvalio je građanima jer su u vrlo kratkom vremenu od njih dobili cijeli niz korisnih saznanja nakon čega su došli do identiteta osumnjičenog pa i do adresa na kojima bi se mogao nalaziti i na kojima su ga naposljetku i locirali. Uhapšen je, kaže, 2 sata i 45 minuta nakon počinjenja kaznenog djela u jednom kafiću na Skalicama.

"Prilikom uhićenja nije pružao otpor, doveden je u prostorije policije i nad njim i u ovom trenutku traje intenzivno kriminalističko istraživanje. Naša reakcija na jučerašnji događaj je bio angažman svih naših raspoloživih snaga, ljudskih i tehničkih resursa, svih naših iskustava i znanja što je rezultiralo uhićenjem. Primarno smo željeli zaštititi građane, pružiti im sigurnost i mislim da smo u tome uspjeli", kazao je Srdarević.

Da je snimka mogućeg osumnjičenika koja je objavljena na internetu izuzetno pomogla policiji prilikom hvatanja počinitelja potvrdio je i načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković koji je rekao da su tu snimku proslijedili svim policajcima na terenu. Ustvrdio je kako se za sada ne može govoriti o motivu trostrukog ubojstva, kao i da trenutno na kriminalističkom istraživanju imaju tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu sa izvršenjem tog kaznenog djela, no drže da imaju veze sa ubistvom.

"Na mjestima događaja za vrijeme očevida pronašli smo ukupno 36 čahura, radi se o automatskom oružju kalibra 7,62 milimetra. U tijeku su pretrage stanova na više lokacija. Eliminiramo mogućnost da se u ovom slučaju dogodio obračun unutar kriminalnih skupina", kazao je Matković odgovarajući na novinarska pitanja i ne želeći direktno kazati je li policija pronašla automatsku pušku na mjestu događaja.

Zločin se dogodio u subotu u 15.35 sati kada je iz automatske puške na Šperunu i u Radmilovićevoj ulici Filip Zavadlav ubio Juricu Torlaka, Marina Bobana i Marina Paića koji su se nalazili na dva motora.

Tom prilikom je Torlak zadobio teške i po život opasne ozljede od kojih je nešto kasnije preminuo u KBC Split, dok su ostala dvojica mladića preminula na mjestu događaja. Nakon što je ustrijelio trojicu mladića Zavadlav je odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci odšetao dalje gradskim kotarom Varoš tražeći još dva mladića koje je najvjerojatnije isto imao namjeru smaknuti.

Svjedoci su rekli kako su čuli dvije rafalne paljbe, ali i Filipa kako viče da će ih sve pobiti. Nešto manje od tri sata nakon stravičnog krvoprolića mirno se predao policiji dok je sjedio u kafiću udaljenom od zgrade policijske uprave svega nekoliko stotina metara. Tamo je bio u društvu svoga oca, brata i nekoliko prijatelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije