Završeno uklanjanje blokada i povlačenje kosovskih specijalaca na Jarinju

0
AA
Završeno uklanjanje blokada i povlačenje kosovskih specijalaca na Jarinju
Foto: AA / Jarinje

Specijalne jedinice kosovske policije su se udaljile sa puta ka graničnom prelazu Jarinje između Kosova i Srbije, nakon što su lokalni Srbi uklonili i šatore u kojima su sjedili tokom protesta zbog reciprociteta na tablice još od 20. septembra.

Nakon što je počelo uklanjanje kamiona, krenulo je i povlačenje pripadnika Specijalne jedinice Kosovske policije.

Povlačenje kamiona počelo je desetak minuta iza podneva. Prethodno su jutros u sedam sati Srbi oslobodili jednu traku puta. Specijalci kosovske policije su čekali da se potpuno oslobodi put kako bi se i oni povukli.

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Međutim, do prekida procesa došlo je kada su lokalni Srbi uklonili kamione i sa druge trake puta ka graničnom prelazu Jarinje. Naime, tada su blindirana vozila Specijalnih jedinica policije Kosova također krenula da se udaljavaju, ali su u jednom trenutku prišli kamionu na kojem je okačen transparent s natpisom “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“.

Iako se kamion nalazi pored puta kosovski specijalci su tražili da se i taj kamion udalji, što su okupljeni srpski građani odbili te su stali ispred vozila, ne želeći da ga maknu uz povike “Srbija, Srbija“. Stoga se blindirana vozila kosovske policije i dalje nalaze na putu i očigledno se neće ukloniti sve dok kamion sa spornim transparentom ne bude potpuno udaljen od puta.

Među lokalnim Srbima je i Igor Simić, potpredsednik Srpske liste.

Trenutno je na terenu status quo, jer su blindirana vozila i dalje na putu koji vodi ka graničnom prelazu Jarinje između Kosova i Srbije.

Sve vrijeme na licu mjesta su prisutni vojnici KFOR-a koji su zaduženi da obezbjeđuju mir i sigurnost. Prema dogovoru Prištine i Beograda postignutom u četvrtak u Briselu, KFOR će na graničnim prelazima na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak ostati oko dvije nedjelje. Rok za povlačenje obje strane je danas do 16 sati.

Prema dogovoru postignutom uz posredovanje Evropske unije, u ponedeljak počinje primjena režima naljepnica sa obje strane granice, odnosno naljepnicama će se prekrivati državni simboli na registarskim tablicama i Kosova i Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije