Zagreb: Ispovijest čovjeka koji je u kući godinama čuvao leš svoje majke

Radiosarajevo.ba
Zagreb: Ispovijest čovjeka koji je u kući godinama čuvao leš svoje majke
Jutarnji / Zgrada u kojoj je živio Tibor Novak
Kako je moguće da neko više od četiri godine u istome stanu živi s tijelom vlastite majke a da to niko ne otkrije.

Kako je uopće došlo do ovakvoga stravičnoga događaja bez presedana u novijoj hrvatskoj historiji, pitanja su koja se postavljaju nakon otkrića da je Tibor Novak (59), inače bivši upravitelj jednoga hotela u Poreču, od jeseni 2012. tajio smrt svoje majke, čiji su kostur istražitelji nedavno pronašli pokriven plahtama i paučinom u sobi njihova stana u Brozovoj ulici.

“Moja majka je u jesen 2012. slomila kuk, a nakon nekoliko dana u bolnici, poslana je na kućnu njegu u stan u kojem sam s njom živio samo ja. Otac je preminuo 2006. te se iza njega još vodila ostavinska rasprava, a ja sam se nakon propasti hotela, kojem sam bio na čelu od 1999, iz Poreča te godine vratio u Zagreb”, počeo je svoju priču istražiteljima Novak, koji tvrdi kako je do svega došlo jer je jednostavno financijski bio propao. O majci koja je nakon bolničke njege ležala u krevetu, kaže, savjesno se brinuo te joj je svaki dan u krevet donosio hranu i čaj, a ona je ubrzo trebala ići u toplice na rehabilitaciju. No, jednu noć je, kaže, ostao prespavati vani kod poznanika, a kada se vratio u stan, otkrio je da je majka preminula. Bio je, kaže, u šoku, prepao se, a nije imao novca za pogreb.

“Razmišljao sam što da napravim, a vrijeme je prolazilo. Prvo dan, pa nekoliko dana, pa dva tjedna. Tijelo sam u spavaćoj sobi prekrio plahtom. Kako je vrijeme odmicalo, sve mi je blesavije bilo da prijavim njezinu smrt, bojao sam se kako ću policiji objasniti da nisam odmah prijavio”, ispričao je Novak, koji će još četiri godine od svih ljudi koje poznaje kriti svoju strašnu tajnu - da živi u stanu u kojem je u jednoj sobi zatvoren leš njegove majke. Kako bi spriječio da iko otkrije leš, sobu je zatvorio i na vrata navukao ormar. No, tvrdi da mu nije bilo lako i pokušao je što manje boraviti u tom stanu. Najprije je unajmio stan na Jarunu, no s obzirom na to da je ostao bez novca, morao se vratiti u stan u Brozovoj. Kaže da smrad u stanu nije osjećao, ali da je zbog neimaštine živio u užasnim uvjetima.

“Isključili su mi grijanje pa sam na štednjaku kuhao vodu. U nekoliko navrata razmišljao sam o suicidu”, rekao je Novak, koji bi povremeno odradio neke poslove jer je bio stručnjak za hotelijerstvo. Prije nekoliko godina čak je zaradio 7.000 kuna jer je sudjelovao u izradi programa koji su finansirali fondovi EU. Na nekoliko se mjeseci odselio jednoj djevojci u Varaždin, no kada je ta veza pukla, ponovno se vratio u Zagreb u isti stan. Od sredine 2013. do sredine 2014. godine Novak je boravio i u hrvatskim zatvorima. Naime, još prije deset godina bio je osuđen za neke finansijske malverzacije u turizmu te je krajem juna 2013. pozvan na odsluženje desetomjesečne zatvorske kazne. Nakon odsluženja kazne ponovno je došao u Brozovu, a prošle godine završila je ostavinska rasprava oko imovine njegova oca te je naslijedio jednu garažu i jednu straćaru na Cresu, gdje je proveo ljeto prošle godine, trudeći se obnoviti objekt. Nakon ljeta uspio je prodati kuću te je novcem počeo obnavljati stan u Brozovoj. Kako je mijenjao i pločice, odlučio se osigurati da neko od radnika ne uđe u “sobu strave” pa je uz ormar koji je prekrivao vrata na njih dodatno stavio i lokot. Počeo je i jednu vezu te su on i njegova nova djevojka živjeli u stanu.

“Ona me jednom upitala što se nalazi u toj sobi, koja je stalno zatvorena, a ja sam joj rekao da je ta soba puna derutnih stvari, da nikada u nju ne ulazim i da je jednom planiram očistiti i renovirati”, ispričao je Novak. Za susjede koji su se znali raspitivati o nestanku njegove majke imao je pripremljenu priču da je umrla te da je pokopana u obiteljskoj grobnici u Đurđevcu. Problemi za njega počeli su prošle godine kada su se iz HZZO-a počeli raspitivati o tome gdje mu je majka, s obzirom na to da nešto nije štimalo s doznakama za liječenje na kojem je trebala biti. U strahu da se čitav slučaj ne otkrije Novak je prošle godine napravio i krivotvorenu smrtovnicu, no kada ju je pokazao policajcima koji su došli u provjeru najvjerojatnije zbog nelogičnosti s doznakama, oni su posumnjali u autentičnost dokumenta te su počeli postavljati sve više i više pitanja. Na kraju su došli do šokantnoga otkrića, a Novak je upravo zbog fabriciranja te smrtovnice kazneno prijavljen i za krivotvorenje dokumentacije. Osim toga, tereti ga se i za narušavanje mira pokojnika te zbog bliske osobe u teškom položaju.

Posmrtni ostaci Adele Novak rođene 1925. godine nađeni su u stanu na I. spratu Brozove u Zagrebu prošlog četvrtka, a policija je u subotu i službeno potvrdila da je njezina sina prijavila nadležnom Državnom odvjetništvu.

Posmrtni ostaci preminule prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati, ali teško je predvidjeti hoće li se s obzirom na stanje moći ustanoviti tačan uzrok smrti. Kao što se još ne može znati ni kada će posmrtni ostaci Adele Novak biti pokopani i ko će to organizirati i snositi troškove. Prema onome što je dosad ustanovljeno, njen sin nije podizao novac s njezina računa jer za to nije imao punomoć. Susjedi su govorili da je bilo i ovrha na računu pokojnice koja je primala penzije, zbog neplaćenih režija, te da je Elektra isključivala i uključivala isporuku električne energije zbog nepodmirenih računa, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije