Prvi svjedoci: Šta se dešavalo u stanu strave i užasa u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
Prvi svjedoci: Šta se dešavalo u stanu strave i užasa u Zagrebu
/ Ilustracija, Foto: Radio Mrežnica
Policija je u stanu na Trešnjevci u Zagrebu našla tijelo žene koja je umrla prije četiri godine.

U stanu je cijelo vrijeme živio njen sin.

 

Zagrebačka policija u četvrtak ujutro ušla je u stan na prvom spratu zgrade, pišu 24sata.hr. Prizor ih je zaprepastio. U stanu je bila Adela N. Bila je mrtva. Njen sin Tibor (59) rekao im je kako je umrla prije četiri godine. Tada je imala 88 godina. Sin je svo to vrijeme povremeno navraćao u njezin stan, dovodio je i prijatelje, a čak ga je prošle godine i preuredio.

 

“Supruga i ja vidjeli smo susjedu Adelu posljednji put prije četiri godine. Dovezla ju je Hitna pomoć iz bolnice. Njezin sin nam je tada rekao da bila na operaciji jer je slomila kuk”, govori vidno uznemiren Goran Trninić (61), stanar zgrade u Ulici Ivana Broza na zagrebačkoj Trešnjevci. “Ne znam što da kažem. Užasno je sve to. Kad bismo povremeno sreli njezina sina, pitali bismo ga: ‘Što je s mamom?’. A on je odgovarao da je mama slomila kuk i da je bila u bolnici - i da nije dobro.”

 

Njegova supruga govori kako joj, kada se sada sjeti svih susreta s Tiborom da joj je djelovao čudno.

 

“Jednu godinu, kad sam dolazila s posla i vidjela svjetlo u stanu, pozvonila sam da vidim kako je njegova majka. Tibor je odškrinuo vrata. Kažem ja njemu: ‘Čujte, samo da pitam, kako je gospođa’. On je nervozno odgovorio: ‘Evo, ja se brinem koliko mogu. Znate, teško mi je’. Ja njemu kažem: ‘Trebate li kakvu pomoć. Mi smo tu pa ćemo uskočiti ako treba nešto obaviti’. On je odgovorio: ‘Ne. Znate, to je moja dužnost, kao sina, brinuti o njoj’. Zapravo mi je to postalo sumnjivo. Pa zašto me nije pustio da je vidim jer ženu dugo poznajem i željela sam joj pomoći”, rekla je Estera Gobac Trninić (61).

 

Prvih dana nakon staričina povrataka iz bolnice dolazila je terenska sestra koja je trebala rehabilitirati staricu. No jedan dan je zvonila i zvonila, a nitko nije otvara. Raspitivala se kod susjede koja je bila dobra s Adelom zna li netko što je s njom jer već dulje ne otvara vrata. Nisu joj znali odgovoriti. Zvonila je još nekoliko puta na staričina vrata. No i ponovno nitko nije otvara. Nakon toga je prestala dolaziti. Dani su prolazili, a nitko nije viđao ni staricu ni njezina sina, a onda ga je Estera slučajno srela na ulici. Iznenadila se kad ga je vidjela te ga je upitala: “Gdje ste, kako ste?”.

 

“Koliko se sjećam, tada mi je jako nervozno odgovorio: ‘Možete misliti kako sam kad nisam imao novca kako bih platio sprovod za preminulu majku’. Kad sam to čula, ostala sam zaprepaštena s velikim upitnicima iznad glave. Kad, gdje je umrla?”

 

Nakon što je Tibor i ostalim susjedima rekao da mu je majka preminula, oni su bili potišteni, no ni na kraj pameti im nije bilo da se iza svega skriva užas. Stanari zgrade kažu da bi skupili novac za pogreb, no bilo im je sumnjivo jer njezin sin o tome nije htio ni čuti.

 

“U međuvremenu smo saznali da je Elektra u stanu gdje je Adela živjela isključila struju zbog neplaćanja računa. Kad je jednom pogreškom, sasvim slučajno, ubačen izvod od mirovine u tuđi sandučić, saznali smo da se i dalje mirovina isplaćuje. Onda je susjeda koja je pokrenula cijelu priču išla u Dom zdravlja u kojemu se vodio karton preminule susjede. Ondje su joj rekli da je njima poznato da se njezin karton vodi i dalje. Potom je otišla na policiju, a tamo su joj rekli da ne mogu učiniti ništa, odnosno da nestanak može prijaviti samo obitelj. Tibor je svo to vrijeme dolazio i odlazio iz stana”, kaže Goran Trninić.

 

Kako je vrijeme prolazilo, susjedima je smetalo što se ne zna gdje je i kada Adela umrla. Krajem prošle godine Goran Trninić je otišao na ‘mirovinsko’ kako bi vidio mogu li oni nešto napraviti te provjeriti zašto se Adeli i dalje isplaćuje mirovina.

 

“Poslao sam im upit i pitao prima li ta gospođa koje nema, inače naša susjeda, i dalje mirovinu. Dobio sam odgovor da se gospođa i dalje vodi živom. Tada je naša susjeda nekako došla do policijskog inspektora i ispričala cijelu priču, a on joj je rekao da će ispitati stvar”; rekao je Goran.

 

Susjeda koja je pokazala interes s ostalim stanarima jučer nije htjela previše komentirati situaciju i eksponirati se.

 

Tibor je preminulu majku držao u sobi. Na vrata je stavio komodu, a čavlima su bila zabijena vrata. Nije poznato koja je bila temperatura u toj sobi te je li balzamirao tijelo. Što se tiče smrada mrtvog tijela, susjedi su osjetili taj miris, no nisu previše obraćali pozornost. Protekle godine u proljeće su se žalili jedan drugome da nešto smrdi, a jedan je susjed vidio da lete muhe po stubištu. Unazad šest mjeseci Tibor je uređivao stan, dok je njegova mrtva majka bila u sobi. Čak je u tom stanu živio s jednom ženom. Za Tibora kažu da je bio ekstremno ljubazan, čak i do nivoa pretjerivanja, ali nikome nije palo na pamet da bi Tibor učinio nešto takvo.

 

Inače, Tibor je od 2015. godine do danas bio predsjednik udruge usmjerene razvoju nezavisnog kulturnog i umjetničkog izražavanja. Prije toga bio je generalni direktor poduzeća koje se bavi oplođivanjem domaćih životinja. Na poslovnoj društvenoj mreži navodi da je vlasnik tvrtke koja se bavi medicinskim turizmom te da pružaju profesionalnu uslugu.

 

Tibora je policija nakon provedenog istraživanja privela, a terete ga za kazneno djelo ostavljanja bliske osobe u teškom položaju te mu prijeti kazna zatvora do tri godine. Također, osumnjičen je za kazneno djelo povrede mira pokojnika te mu prijeti kazna do dvije godine zatvora. Treće kazneno djelo za koje je osumnjičen je krivotvorenje isprava. Prijeti mu do pet godina zatvora ako se utvrdi da je koristio krivotvorene isprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije