Zabrinjavajuća ocjena: 150 džihadista ISIL-a se vraća na Balkan

Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajuća ocjena: 150 džihadista ISIL-a se vraća na Balkan
Europi i Zapadnom Balkanu prijeti velika opasnost od boraca ISIL-a iz Sirije i Iraka koji se vraćaju kući, jer su oni spremni na terorizam i nasilni ekstremizam.

Ova zabrinjavajuća ocjena je izrečena u Skoplju prilikom otvaranja regionalne vežbe „Strani teroristički borci – promovisanje prevencije i otpora“.

Povećan broj stranih boraca se vraća kući. Pentagon procjenjuje da će se od 3.000 do 5.000 njih adaptirati u Evropi i preduzeti napade, a povećavaju se prijetnje i od domaćih ekstremista, rekao je Richard Prosen iz State Departmenta.

Zapadni Balkan je glavni put za strane borce, a time se povećava i opasnost od terorističkih napada u regionu.

I Makedonija se suočava sa povećanom prijetnjom po njenu bezbednost, jer se 150 makedonskih državljana, koji su se borili na strani Islamske države u Siriji i Iraku, vraćaju kući.

"Nijedna država ne može sama da odgovori na ove pretnje, pa je potrebna saradnja sa EU, komšijama i SAD", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije