"Za dom spremni" u Sloveniji: Thompson dobio dozvolu za koncert u Mariboru

Radiosarajevo.ba
"Za dom spremni" u Sloveniji: Thompson dobio dozvolu za koncert u Mariboru

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije poništilo je zabranu za koncert kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona u Mariboru!

Thomson je trebalo da nastupi još u maju u Mariboru ali su mu gradske vlasti zabranile koncert. Osim što je dobio dozvolu da nastupi, Thompson ima i pravo i da tuži Sloveniju zbog "poslovnog gubitka" od oko 150.000 eura na koliko procijenjen prihod otkazog koncerta.

Dozvola za concert stigla je na osnovu člana 42. Ustava Slovenije koji je usklađen sa europskim pravom. Po tom članu svima je zagarantovano pravo na mirno i javno okupljanje.

Također, objašnjeno je da ne postoji dovoljno argumenata za zabranu koncerta Thompsonu, jer "nije bilo konkretnih dokaza da ima radikalni odnos prema drugim narodima, odnosno da ga na njegovim koncertima publika bodri dok uzvikuje i veliča ustaške zločine".

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske zaključio je da povikom "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marko Perković Thompson ne krši Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Slovenski predsjednik Borut Pahor oglasio se na Twitteru da nije ljubitelj muzike Thompsona, ali i da zabrana ili dozvola za nastup nije stvar politike nego organizatora i nadležnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije