Hrvatska / Sud zauzeo konačan stav: Thompson smije u pjesmi vikati "Za dom spremni"

03. 06. 2020. u 14:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 166

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske zaključio je da povikom "Za dom spremni" na početku pjesme Bojna Čavoglave Marko Perković Thompson ne krši Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Zaljučila je to većina od 15 sudaca opće sjednice Visokog prekršajnog suda koja je održana zbog različitih presuda oko vikanja "Za dom spremni" u Bojni Čavoglave. Četiri suca bila su protiv, a jedan suzdržan, piše Telegram. 

Kako su suci, ali i policija koja ima pravo pokrenuti prekršajni postupak, zauzimali različite stavove prema Thompsonovom poviku, sazvano je svih 20 sudaca Visokog prekršajnog suda da zauzmu konačni stav. Njihovo stajalište sada bi trebalo biti nit vodilja za sve ostale postupke vezane za uvodni stih Bojne Čavoglave.

Sasvim konkretno, suci su raspravljali o tome predstavlja li taj povik kršenje javnog reda i mira kao što to u svom Članku 5. propisuje Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Većina sudaca zaključila je kako Thompsonov povik nije kažnjiv, zbog čega je i potvrđena oslobađajuća presuda iz oktobra prošle godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA