YiHR: Šešelju oduzeti zastupnički mandat jer je osuđen

Fena
YiHR: Šešelju oduzeti zastupnički mandat jer je osuđen
Foto: EPA / Vojislav Šešelj
Srbijanska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YiHR)  zatražila je u srijedu da se Vojislavu Šešelju uskrati zastupnički mandat u Skupštini Srbije, nakon presude kojom je u Haagu osuđen na 10 godina zatvora.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozva predsjednicu srbijanskog parlamenta Maju Gojković i parlamentarce da, sukladno zakonu, konstatiraju prestanak mandata zastupnika Vojislava Šešelja zbog presude koju mu je izreklo Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu (MICT).

U saopćenju te organizacije ukazuje se kako Zakon o izboru narodnih zastupnika “jasno i nedvosmisleno propisuje” da mandat prestaje ukoliko je zastupnik pravomoćnom sudskom odlukom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci.

U priopćenju Inicijativa ocjenjuje kako “građani Srbije ne zaslužuju” da ih u parlamentu predstavlja čovjek “koji je zbog odgovornosti za progone civila osuđen na 10 godina zatvora”, a koji je “i danas jedan od najvidljivijih glasnogovornika ratnohuškačke politike”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije